Украйна води дългогодишна систематична икономическа война срещу българските фериботни кораби

...
Украйна води дългогодишна систематична икономическа война срещу българските фериботни кораби
Коментари Харесай

Зрее скандал! Киев изнудва БМФ за 3 млн. долара

Украйна води дългогодишна систематична икономическа война против българските фериботни кораби " Героите на Одеса " и " Героите на Севастопол ". Тя е ориентирана към цялостното им изваждане от транспортния пазар в Черно море. Сигналът за последната борба от тази дълга война е подаден флот на Украйна " (УкрНДИМФ), комисия на на 19 юни. Тогава в транспортното министерство в София идва писмо от генералното ни консулство в Одеса. То уведомява за следващия проблем, основан от украинските управляващи, този път - с таксуването на двата кораба в пристанище Черноморск (бивше Иличовск), написа " Стандарт ".

Базирайки се на умозаключение на Научно-изследователския проектно-конструкторски институт на морския Министерството на инфраструктурата в Киев (МИУ) взема решение, че двата наши фериботни кораба би трябвало да бъдат пререгистрирани от по-ниската категория " Б " в по-високата " А ", вследствие на което да скочат и портовите такси, които заплащат. " Аргументът " на украинците е, че двата ферибота не правят пътнически транспорти. В резултат на това Василий Зубков от компанията " Пласке ", агентираща двата наши кораба в Черноморск, обяснил в писмо до консулството ни в Одеса, че в случай че България не показа нужните доказателства, Украйна публично ще изиска от оператора на корабите - параходство " Български морски флот " (БМФ), 3 млн. $ за покриване на разликата сред пристанищните такси за двете категории кораби, и то от 2015 година до момента! Според Зубков офанзивата е готова посредством редица изявления във вестник " Моряк на Украйна " против двата наши кораба, които дават " мотив " на МИУ да се самосезира.

Ако България не даде доказателства, че двата фериботни кораба са категория " Б ", то " вероятността от преустановяване на фериботните транспортни връзки сред България и Украйна е съвсем 100% ", разяснява Зубков.
Важно е да се знае, че двата наши фериботни кораба работят на основата на две интернационалните спогодби. Първата, подписана сред България и Украйна, е за обслужване на линията Варна - Иличовск (Черноморск). Втората е тристранната конвенция сред България, Украйна и Грузия от 1999 година за обслужване на линията Варна - Поти/Батуми - Черноморск - Варна. По същите работят и двата ферибота на " Укрфери " - " Героите на Шипка " и " Героите на " Плевен ".

Всъщност в случай че Украйна е същинска правова страна, заслужен претендент за член на Европейски Съюз, то никакви доказателства не биха били нужни, защото всички те се съдържат в самото украинско законодателство, само че очевидно в Киев няма кой да ги чете! Така да вземем за пример от член 22 на Закона за морските пристанища на Украйна, както и от Заповедта на МИУ " За пристанищните такси " от 27 май 2013 година става безусловно ясно, че към категория " Б ", с изключение на пътнически кораби спадат и "... фериботи, които влизат за осъществяване на товаро-пътнически интервенции ", т.е. такива, каквито вършат двата наши кораба.

Опитите на Украйна да вдигне, и то със задна дата, таксите на нашите фериботи, опонират на нееднократните заявления на Министерството на инфраструктурата на Украйна да опрости и понижи държавната тарифна политика - както с цел да отговори на изискванията на Европейски Съюз, по този начин и за повишение на конкурентноспособността по така наречен " нов път на коприната ". Действията на Украйна са в цялостно несъгласие с уговорките, които тя пое с подписването на Споразумението за асоцииране към Европейски Съюз. В член 135 на Подраздел 7 " Транспортни услуги " на документа е записано, че Украйна се задължава да либерализира интернационалния си морски превоз както сред своите пристанища и тези на страните от Европейски Съюз, по този начин и с трети страни, каквато е Грузия по тристранната конвенция.

Тези искрено антибългарски дейности стават на фона на постоянно доброжелателното отношение на София по отношение на Киев. Достатъчно е даже единствено да се напомни, че Украйна дълги години не заплаща членския си импорт в Черноморския меморандум за съгласие по държавния пристанищен надзор. Поради това Русия нееднократно е предложила да бъдат спрени правата на Украйна по Меморандума, на което България постоянно се е противопоставяла с претекста " да бъде даден още един късмет " на Киев. Като " признателност " за това, Украйна, която постоянно разчита на помощта на България освен в Черно море, само че и по пътя й към Европейски Съюз, забива нож в гърба на българския морски превоз. Още повече, че " Героите на Одеса " и " Героите на Севастопол " са 100% българска държавна благосъстоятелност и плават под български байрак!
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР