Украйна успя досега да си възстанови половината от завзетите от

...
Украйна успя досега да си възстанови половината от завзетите от
Коментари Харесай

Столтенберг: Украйна успя да си върне половината от завзетите от Русия земи

Украйна съумя до момента да си възвърне половината от завзетите от Русия земи и това е огромна победа. Това съобщи генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг на конференция преди идното тази седмица двудневно съвещание на външните министри на страните от пакта в централата на алианса в Брюксел.

По неговите думи украинските войски нанасят обилни провали на съветските сили. Той означи, че тази седмица украинският министър на външните работи Дмитро Кулеба ще дойде в Брюксел за първото съвещание на Съвета НАТО-Украйна на нивото на външните министри.

Украйна взема решение кои са допустимите пътища за завършек на войната. Нашата отговорност е да поддържаме Украйна да освободи допустимо най-вече земя, да бъде във допустимо най-хубава позиция, когато и в случай че стартират договаряния, добави генералният секретар.

Столтенберг уточни, че на двудневната среща ще бъдат разисквани незабавни въпроси, свързани със сигурността. Сред тях той означи войната сред Израел и " Хамас ", ситуацията на Западните Балкани, връзките с Китай.

Приветствам това, че съглашението сред Израел и " Хамас " докара до освобождението на заложници и обезпечи доставки на спомагателна филантропична помощ. Призовавам за удължение на краткотрайното прекъсване на огъня, това ще донесе нужното облекчение за хората в Газа и ще докара до освобождението на още заложници. Страданието, което следим, акцентира нуждата от трайно политическо решение,каза Столтенберг.

Той добави, че външните министри от НАТО ще обсъдят зловредното външно въздействие в страните от Западните Балкани, както и съветските дейности против съдружниците, свързани с хакерски атаки, дезинформация, енергийно изнудване и миграция. По неговите думи министрите ще разискват нуждата за разговор с Китай. Трябва да използваме опцията за взаимоотношение по голям брой въпроси, измежду които опазването на природата и контрола над въоръжаването, Китай не е съперник и би трябвало работим дружно по въпросите, създаващи закани за нашата сигурност, заключи генералният секретар.

Наблюдаваме прояви на принуждение в северната част на Косово, думи на разделяне в Босна и Херцеговина, както и злонамерено вмешателство, в това число от Русия, на Западните Балкани. Обмисляме в допълнение трайно увеличение на съюзническото наличие в Косово. Белград и Прищина би трябвало да се върнат към разговора под егидата на Европейски Съюз, настоя Столтенберг.

Той приветства началото на процеса по ратификация на присъединението на Швеция към НАТО в турския парламент. Призовавам Турция да завърши процеса възмомжно най-бързо, време е, добави той. Столтенберг означи, че свободата на изложение и на изповедание са съществени полезности за страните от НАТО и би трябвало да бъдат защитавани на всички места в алианса. Швеция извърши обещанията към турската страна да увеличи битката с тероризма и съдействието с Анкара, означи Столтенберг.

Източник: Българска телеграфна агенция

Снимка: БГНЕС
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР