Украйна ще възобнови износа на електроенергия за Европа след шестмесечна

...
Украйна ще възобнови износа на електроенергия за Европа след шестмесечна
Коментари Харесай

Украйна е готова да възобнови износа на електроенергия след шестмесечно прекъсване

Украйна ще възобнови износа на електрическа енергия за Европа след шестмесечна спиране, дължащо се на разрушителни съветски ракетни офанзиви против инфраструктурата на страната, съобщи през вчерашния ден министърът на енергетиката Херман Халушченко, представен от ДПА. " Украинската електропреносна мрежа работи към този момент съвсем два месеца без ограничавания на потреблението и с запас от електрическа енергия ", уточни в изказване Халушченко, отбелязвайки, че ремонтите са били сполучливи.
Износът на остатъка от електрическа енергия ще обезпечи спомагателни финансови запаси за възобновяване на унищожената и развалена енергийна инфраструктура, сподели той.
Договорен е бил експорт на най-много 400 мегавата за европейската енергийна мрежа. Украйна беше обвързвана към мрежата малко преди началото на войната.
Все отново количеството изнасяна електрическа енергия ще зависи от потребностите на украинските консуматори, сподели Халушченко, като акцентира, че родните консуматори изрично остават приоритет. Независимо от масираната съветска инвазия преди повече от 13 месеца Украйна продължи да изнася електрическа енергия за прилежаща Молдова и за Европейския съюз сред юни и октомври предходната година, когато започнаха съветски офанзиви против енергийните доставки на Украйна.
Поради войната през 2022 година производството на електрическа енергия в Украйна спадна с повече от 27%. Най-голямата атомна електроцентрала в Европа - Запорожката АЕЦ, която е под съветски надзор от март предходната година, беше затворена през септември.
През юни 2022 година Украйна изрази вяра до края на годината да си обезпечи 1.5 милиарда евро от износа на електрическа енергия в Европейски Съюз, напомня Ройтерс.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР