Украйна се стреми да се присъедини по-бързо към ЕС. Процесът

...
Украйна се стреми да се присъедини по-бързо към ЕС. Процесът
Коментари Харесай

Украйна се надява да започне преговори за членство в ЕС още тази година

Украйна се стреми да се причисли по-бързо към Европейски Съюз. Процесът на договаряния, времената рамка и промените ще бъдат във фокуса на двудневната среща на върха Украйна-ЕС в Киев, която стартира в петък. Украинското управление ще бъде хазаин на ръководителя на Европейска комисия и други европейски представители. Какви са настроенията и упованията - предава от Киев кореспондентът на Euronews Саша Вакулина.

Саша Вакулина, Euronews, Киев:

В невиждан знак на взаимност и поддръжка делегация на Европейския съюз идва в Киев за среща на върха с Украйна.

Сред многото точки в дневния ред е присъединението на Украйна към Европейски Съюз. Брюксел ще насърчи Киев да продължи нужните промени.

Но Киев желае повече изясненост и елементи по какъв начин ще стане това, като се има поради, че Украйна ползва тези промени от съвсем година, до момента в който води война против Русия.

Срещата на върха ЕС-Украйна е обвързвана с ръководството на упованията и на двете страни.В петък ще се организира първата среща на върха ЕС-Украйна, откогато някогашната руска република получи статут на страна претендент за влизане в клуба. Вицепремиерът по европейската и евроатлантическата интеграция твърди, че присъединението ще бъде един от главните въпроси в дневния ред.

 
Всичко е доста комплицирано. Членството в Европейски Съюз е композиция от достиженията на една страна, само че също и от политическата воля на управлението й да вземе това решение. Това е доста комплициран развой. Основният принос, който Украйна може да даде, са гаранции, че е готова за тази опция. Ето за какво ние считаме, че би трябвало да стартираме договаряния за присъединение още тази година.
Олга Стефанишина – вицепремиер по европейската интеграция на Украйна

Украинското държавно управление дефинира двугодишен график за участието в Европейски Съюз. Но това не зависи единствено от Украйна.

 
Разбираме, че в границите на Европейския съюз има разлики във връзка с скоростта на нашето присъединение. Ние сме в средата на тези договаряния. Не съм аз този, който ще реши дали е реалистично да се присъединим след две години. Но в случай че погледнем историята на Европейски Съюз, преговорният развой може да отнеме години.
Александър Роднянски – консултант в канцеларията на украинския президент

Въпреки тези заявления, най-голямата вяра на Украйна е, че процесът ще завърши доста по-рано от предстоящото.

 
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР