Украйна, Русия, Турция и ООН не успяха в петък да

...
Украйна, Русия, Турция и ООН не успяха в петък да
Коментари Харесай

Няма постигнато споразумение за нови кораби със зърно през Черно море

Украйна, Русия, Турция и Организация на обединените нации не съумяха в петък да разрешат нови кораби по съглашението за безвреден експорт на украинско зърно в Черно море, което изтича на 18 май, оповестява " Ройтерс ".

Продължават ежедневните инспекции на кораби , към този момент получили позволение, сподели пред кореспонденти заместник-говорителят на Организация на обединените нации Фархан Хак. Длъжностни лица от четирите страни съставляват Съвместен координационен център (СКЦ) в Истанбул, който извършва съглашението за Черно море, контрактувано през юли.

В фрагмент от писмо, забелязано от " Ройтерс ", Русия сподели на сътрудниците си от СКЦ предишния месец, че няма да утвърди нови кораби да вземат участие, в случай че техните оператори не подсигуряват, че преносът ще бъде осъществен до 18 май, предстоящата дата на затваряне. "
 Обсъждат удължаването на зърнената договорка
Обсъждат удължаването на зърнената договорка

Тя изтича на 18 май

Украйна показва всекидневно лист с кораби, които би трябвало да получат позволение . След като бъдат утвърдени, тези кораби се инспектират от чиновници на СКЦ покрай Турция, преди да отпътуват за украинско черноморско пристанище през морски филантропичен кулоар, с цел да съберат товара си и да се върнат в турски води за последна инспекция.

Според данни на СКЦ сега има един транспортен съд с позволение за входяща ревизия и 25 кораба , очакващи изходяща ревизия - всички в турски води; има 13 кораба в украинските пристанища и има 5 кораба в пренос към Украйна и 2 кораба в пренос, насочващи се назад към Турция.

Има осем кораба, които желаят позволение , съгласно уеб страницата на украинските морски пристанища.

Организация на обединените нации и Турция посредничиха при договорката за експорт на зърно в Черно море , с цел да оказват помощ за справяне с световната продоволствена рецесия, която се утежни от войната на Москва в Украйна. В същото време Русия одобри тригодишно съглашение, в което Организация на обединените нации се съгласи да помогне да се опита да отстрани всички спънки пред нейния експорт на зърно и торове.
 Русия укори Съединени американски щати, че трансформирали зърнената договорка в търговски план
Русия укори Съединени американски щати, че трансформирали зърнената договорка в търговски план

Под 3% от селскостопанските артикули, изнесени от Украйна, са достигнали нуждаещите се страни

Въпреки че този съветски експорт не е обект на западни наказания, наложени след нахлуването в Украйна през февруари 2022 година, Москва твърди, че рестриктивните мерки върху заплащанията , логистиката и застраховките са спънка за доставките.

Русия сподели, че няма да удължи пакта след 18 май , в случай че описът от условия не бъде изпълнен за унищожаване на тези спънки.

Висшият търговски представител на Организация на обединените нации Ребека Гринспан се срещна с съветския заместител външен министър Сергей Вершинин в Москва в петък, с цел да обсъдят напъните на Организация на обединените нации за " улеснение на безпрепятствения експорт на съветски храни и торове, в това число амоняк ", сподели Хак.

Заместник-министрите на защитата на Русия, Украйна и Турция би трябвало да се срещнат идната седмица, с цел да обсъдят съглашението за зърното.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР