Украйна протестира срещу вчерашното п в Европейския съюз за временно

...
Украйна протестира срещу вчерашното п в Европейския съюз за временно
Коментари Харесай

Украйна протестира срещу сделката в ЕС за временно спиране на зърното ѝ

Украйна стачкува против вчерашното п в Европейския съюз за краткотрайно прекъсване вноса на четири типа украинско зърно до 5 юни, като го назова " изрично неприемливо ".

Държавите, измежду тях и България, които блокираха едностранно вноса освен на зърно, само че и на десетки други украински земеделски артикули, одобриха против увеличена финансова отплата да вдигнат блокадата за импорт и да не пречат на преноса през своя територия. Но две от тях - Полша и Унгария, упорстваха да не внасят до края на 2023 година В същото време непрекъснатите представители на всичките 27 страни членки утвърдиха удължение на безмитния импорт до април 2024 година

Днес Министерството на външните работи на Украйна разгласява коментар за комерсиалните ограничавания върху вноса на селскостопански артикули от Украйна, в който се оповестява, че в четвъртък на посолството на Полша и на представителството на Европейски Съюз в Украйна са връчени ноти " за безапелационната недопустимост на обстановката ".

" Подобни ограничавания, без значение по какви аргументи са оправдани, не са в сходство със Споразумението за асоцииране сред Украйна и Европейски Съюз и правилата и нормите на единния пазар на Европейски Съюз ", се споделя в текста. " Налице са всички правни учредения за неотложно обновяване на износа на украински селскостопански артикули за Полша, Румъния, Унгария, Словакия и България, както и продължение на безпрепятствения експорт към други страни-членки на Европейски Съюз и като цяло безпрепятствения пренос на всички украински артикули за други страни както в границите, по този начин и отвън границите на Европейски Съюз. "

Министерството приканва сътрудниците " да намерят уравновесено решение въз основа на законодателството на Европейски Съюз, Споразумението за асоцииране и в дух на взаимност ", като единствен метод взаимно да се противостои на нападателната война на Русия против Украйна.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР