Украйна настоява да се направи международно разследване на случая с

...
Украйна настоява да се направи международно разследване на случая с
Коментари Харесай

Украйна иска международно разследване на случая с падналия руски самолет

Украйна упорства да се направи интернационално следствие на случая с падналия съветски аероплан. Това сподели в среднощното си послание президентът Володимир Зеленски.
В сряда съветски военно-транспортен аероплан се разруши в Белгородска област.
Зеленски прикани за изясненост по събитията към злополуката на съветския аероплан Ил-76 и упрекна Москва, че " си играе с живота на украинските военнопленници ", съобщи Ройтерс. 
Русия упрекна Украйна, че е свалила самолета с 65 украински военнопленници на борда, шест души екипаж и трима души съпътстващ военнопленниците личен състав. Няма оживели в злополуката, написа в " Телеграм " Вячеслав Гладков, губернатор на Белгородска област. Москва разгласи, че е подготвяла украинците за замяна с съветски военнослужещи в плен на Киев.
Украйна не удостоверява, а споделя, че самолетната злополука е станала на съветска територия.
" Ясно е, че руснаците си играят с живота на украинските военнопленници, възприятията на техните обичани хора и страстите на обществеността ", съобщи Зеленски във вечерното си видеообръщение към нацията.
" Длъжни сме да установим всички обстоятелства в случая със самолета колкото се може по-добре, като се има поради, че злополуката е на съветска територия ", добави президентът на Украйна.
Украинският новинарски канал " РБК-Украйна " осведоми, че Володимир Зеленски е отменил пътешестване в страната и събития във връзка днешния си 46-и рожден ден, с цел да може персонално да наблюдава изясняването на аргументите за злополуката на съветския аероплан.
Във видеообръщението си нощес Зеленски е съобщил по какъв начин украинското военно разузнаване се пробва да разбере колкото се може повече за украинските военнопленници, които са били на борда на разрушилия се аероплан, написа Българска телеграфна агенция.
Междувременно върховен украински боен пълководец упрекна Русия тази нощ, че се пробва да злепостави Украйна около злополуката с въпросния Ил-76.
" Целта е ясна - те желаят да отслабят интернационалната помощ за нашата страна, само че това няма да проработи ", написа в приложението " Телеграм " в първите часове на днешния ден командващият украинските военновъздушни сили генерал-лейтенант Микола Олешчук.
" Украйна има правото на самоотбрана и надлежно да унищожи средствата на въздушните набези на агресорите ", добави той.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР