Инспекцията по труда напомня, че съгласно Кодекса на труда и

...
Инспекцията по труда напомня, че съгласно Кодекса на труда и
Коментари Харесай

Труд и заплащане по време на празници: Всичко, което трябва да знаем

Инспекцията по труда припомня, че според Кодекса на труда и четирите почивни дни за Великден – от 3 май до 6 май в това число, са оповестени за публични празници , заради което за положения на тях труд работодателят дължи най-малко двойно нарастване . Ако трудът е и ексклузивен, той също се заплаща с в допълнение 100% нарастване.

Въпреки че през 2024 година формалният празник 6 май – Гергьовден, съответствува с четвъртия почивен ден от великденските празници – понеделник, той не се компенсира с задочен ден. Според Кодекса на труда единствено при формалните празници, които съответстват със събота и/или неделя, първият или първите два работни дни след тях са неприсъствени , припомнят от Инспекцията по труда.



От тази наредба са изключени и четирите празнични дни за Великден, защото те постоянно са от петък до понеделник и съгласно закона не се компенсират с спомагателни почивни. Предвид неналичието на съображение през 2024 година великденската отмора да бъде удължена с неприсъствени дни първият работен ден след нея е вторник – 7 май.

За работещите при ненормиран работен ден или при подневно отчитане на работното време трудът, положен по време на публични празници, както и в почивни и неприсъствени дни, постоянно е и ексклузивен. Извънредният труд се разпорежда наложително със заповед на работодателя, с която служащите би трябвало да бъдат осведомени минимум 24 часа преди началото на полагането му.

За работещите по график – при сумирано пресмятане на работното време, работата на формален празник не е ексклузивен труд и тяхната отплата следва да бъде увеличена единствено със 100%. Още с въвеждането на сумирано пресмятане на работното време работодателят е задължен да изготви поименен график за целия интервал, който не може да бъде по-дълъг от 4 месеца.

През месец май публични празници съгласно Кодекса на труда са Великден (03.05 – 06.05.2024 г.), 1 май (Ден на труда), 6 май (Гергьовден) и 24 май (Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската писменост, култура и просвета и на славянската книжовност).

За да защитят своите трудови права в най-пълна степен, Инспекцията по труда поучава служащите и чиновниците да разполагат с писмени доказателства, че са полагали труд в празничните и неприсъствените дни, каквито са заповедта за възлагане на ексклузивен труд или поименният график.



Ако смятат, че правата им са нарушени, на уеб страницата на ИА ГИТ, в рубриката „ Административно обслужване “, е оповестена подробна информация за метода на подаване на сигнали. В работно време жителите могат да се обръщат за съвещания и на националния телефон на Агенцията 0700 17 670 .

Всеки миг е значим! Последвайте ни в  и , с цел да сте в крайник с тематиките на деня
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР