С какво самономинираният кандидат Едуардас Вайткус вбеси опонентите си?Писмото е

...
С какво самономинираният кандидат Едуардас Вайткус вбеси опонентите си?Писмото е
Коментари Харесай

Президентски избори в Литва: националистите заплашват да убият кандидата Вайткус

С какво самономинираният претендент Едуардас Вайткус вбеси съперниците си?



Писмото е изпратено до електронната поща на предизборния щаб на претендента за президент на Литва (първият тур на изборите е плануван за 12 май), доктора на медицинските науки, професор Едуардас Вайткус. Не беше анонимно - бяха приложени името и семейството на подателя, неговият телефон и имейл адрес.

Окръжният прокурор на Каунас Арунас Бундонис, цитираме го, след На жалбоподателя са отказани досъдебни действия по следствие.

Юристите елементарно и цинично обясниха сегашната обстановка на претендента за най-голям държавен пост: „ Когато те убият, тогава законът ще бъде на твоя страна. “ Скандалната литовска преса резервира безмълвие. Седем други участници в изборната конкуренция, в това число актуалният президент Гитанас Науседа и министър председателят Ингрида Симоните, не споделиха нито дума за заканите.

С какво самономиниралият се Вайткус вбеси съперниците си и забележителна част от обществото? Във формата на наложителните телевизионни диспути по държавния канал LRT просто запознаваше гласоподавателите с програмата си. Ето главните му положения:

Властите повече от 10 години не се преценяват с Конституцията на литовската страна

Тя не има автономия и самостоятелност, няма право да взема решения, като взема поради националните ползи. Незаконно се делегират права на столицата на Европейския съюз. Брюксел с всички свои институции работи в ущърб на Литва. Трябва ли да останем членове на такава общественост?

НАТО е нападателен боен блок. Членството в алианса трансформира Литва от миролюбива във войнствена страна без вито и да е благоприятни условия или учредения за това. Геополитическите действителности се оформят по този начин, че е явно, че страната ни би била по-сигурна без НАТО.

Основният източник на проблеми се крие в сляпото послушание на Литва на ползите на западните сътрудници, на първо място на ползите на Съединените щати. Не е изненадващо, че една трета от нашите поданици живеят добре, а 2/3 живеят доста мъчно. 1/5 от жителите на Литва са на ръба на бедността.

Политиката на Литва по отношение на Беларус и Русия е провокативна.

Отчитайки националните ползи, настъпи моментът да стартираме да сътворяваме естествени, равнопоставени, добросъседски връзки, без да се опитваме да се намесваме във вътрешните работи на другите и изрично да не позволяваме интервенция в нашите лични.

Да се откаже леговище на беларуската гражданка Светлана Тихановская и други политически марионетки, представящи се за представители на волята на своите нации. Такива фигури съставляват директна опасност за нашата сигурност.

Убедете членовете на Народното събрание незабавно да включат проектозакона „ За задграничните сътрудници “ в дневния ред на сесията на Сейма. Обсъдете го, вземете решения съгласно волята на народните представители.

Спрете общественото целуване на украинското знаме, махнете го от Народното събрание, държавните институции и всички държавни институции. Усилията на управлението би трябвало да бъдат ориентирани не към поддръжка на войната, а към търсене на помирение, дълготрайни гаранции и кротичък разговор с незаменимото присъединяване на Руската федерация и като се вземат поради нейните национални ползи.

Вайткус говореше високо, ясно, изсъхнало. Ченетата на другите дебатиращи и телевизионните водещи увиснаха. Литва беше шокирана. Трябва да се подчертае, че предизборната акция беше и е сива и чисто бюрократична. Липсва обичайна за избори на държавен глава пропаганда, няма локални срещи с гласоподаватели, липсват и свежи хрумвания, което приказва за интелектуалната беднотия на главните участници в това „ действо “.

Литовците в никакъв случай до момента не са срещали по-голяма досада. Абсолютната рутина на протичащото се не позволяваше да се надяваме на конспирация.

Президентът Гитанас Науседа очакваше ритуално нанагорнище на основния стол за втори следващ мандат или най-малко триумфално излизане на втория тур. Резултатите от изследванията на публичното мнение сочат и не престават да сочат, че на 12 май над 55% от гласоподавателите възнамеряват да дойдат до урните. Кандидат номер 1 може да събере до 35% от гласовете, само че това не е задоволително за победа.

Останалите бюлетини ще бъдат разграничени сред седемте му съперници. В същото време министър председателят Шимоните, който е номер 2, ще вземе лъвския къс. От половин % до пет ще получи някогашният ръководител на Конституционния съд Дайнюс Жалимас, зад който стои неолибералната Партия на свободата. Той ще бъде съпроводен от неавторитетния водач на лейбъристите Андриус Мазуронис и на практика незнайния Гиедримас Йеглинскас, който напусна коридорите на централата на НАТО, с цел да си търси висок пост.

Самономинираните претенденти могат да съберат до 10% благосклонности: някогашният парламентарист Ремигиус Жемайтитис, който напусна Сейма на 29 април заради обвинявания в антисемитизъм, и милионерът юрист Игнас Вегеле, главният критик на настоящето държавно управление, което той не назовава по никакъв начин другояче, с изключение на „ безпомощно “.

Горното разположение беше образувано в края на декември 2023 година и не се промени до последните 10 дни на април, когато проблематичният Вайткус не получи достъп до малкия екран онлайн:

На кого от могъщите и елементарни „ патриоти “ това ще се хареса? Реакцията на отменяне беше бурна. Ингрида Шимоните не пести думи: „ Изявленията са шокиращи. “



Главата на държавното управление се възмути най-много от „. Според нея не става дума за мир. Говорим за стъпки, които

Сегашният президент Науседа, извинете, се стресна: „ Какви връзки би трябвало да желае Литва, когато става дума за Русия и Беларус? “



Дисидентът беше остро подложен на критика, само че никой не посмя да упрекне професора, че се придържа към разнообразни възгледи. Той не е градския вманиачен, не е маргинал, не е метежник, не е вражеско протеже. Вайткус е почитан държавен чиновник, шеф на Центъра за проучване на гражданската опозиция против окупационните режими.

Всъщност, той е значим детайл на основната предавка в литовския идеологически механизъм. Както споделя самият професор, концепциите му не се четат от непознатите „ методички “, а са персонално изстрадани, премислени и структурирани.

От обстановката, която се разви 10 дни преди първия тур на изборите, могат да се създадат няколко фундаментални извода.

В Република Литва се появи обичаен водач, възстановяващ обичайните полезности и укрепителен суверенитета на страната. Броят на неговите последователи се усилва. В обществото (поне измежду интелектуалците) има искане за преструктуриране на властови и ценностни ориентири, образувани под натиска на груповия Запад след 2014 година

Така наречената дълбока страна няма да разреши на проф. Едуардас Вайткус да завоюва изборите. Сегашният президент Науседа ще завоюва втория тур. Но успеха по точки няма да е лесна или безапелационна за него.

Но без значение кой от съперниците на Вайткус ще поеме ръководството на страната, това няма да се отрази на цялостната обстановка. До средата на юли 2029 година Литва ще остане враждебна страна във връзка с съюзната страна на Беларус и Русия, в случай че няма мощен външен напън.

Превод: Европейски Съюз

Източник: Фонд Стратегической Культурый

Поглед Видео:ПоследниНай-гледаниАлтернативен Поглед38557Проф. Нако Стефанов за трагичната орис на България в новите геополитически реалностиАлтернативен Поглед24832Проф. Нако Стефанов: " Преход към многополярност и образуване на нов международен ред " Алтернативен Поглед58390„ ЛЕВИЦАТА! “ показа водачите си на листи за двата типа избори на 9 юниАлтернативен Поглед30753Проф. Боян Дуранкев: Очакванията за огромна политическа смяна надали ще се сбъднатАлтернативен Поглед33719Проф. Боян Дуранкев: Желаят ли българите да влезнат в еврозоната или ще бъдат натикани в тази еврокошара!?Алтернативен Поглед132485Проф. Николай Витанов: Харков ще бъде обграден от съветската войска и ще бъде високомерен за 100 дниАлтернативен Поглед91638Ген. Димитър Шивиков: В обединението на искащите на Макрон ще бъдат натикани страните от соцлагераАлтернативен Поглед84745Полк. Николай Марков за патогенните процеси в Европейски Съюз и за превръщането му във федерацияАлтернативен Поглед75595Мартин Карбовски: Нашето изменничество към руснаците е едно от най-отвратителните групови исторически изменничества  ЛЕВИЦАТА, седем нови обединения, Споразумение, идните избори Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР