Британски археолози разкриха как е изглеждало лицето на неандерталка, живяла

...
Британски археолози разкриха как е изглеждало лицето на неандерталка, живяла
Коментари Харесай

Археолози разкриха лицето на неандерталка, живяла преди 75 000 години

Британски археолози разкриха по какъв начин е изглеждало лицето на неандерталка, живяла преди 75 000 години . В продължение на 9 месеца учените от университета в Кеймбридж усърдно възвръщат черепа ѝ, като сглобяват стотици костни фрагменти.

Те употребяват контурите на лицето и черепа, с цел да създадат реорганизация, която да им разреши да схванат по какъв начин е изглеждала древната жена. 

 Промени в гените и по-чупливи кости: Как еволюира индивидът в наши дни? Любопитно 2 мин. Промени в гените и по-чупливи кости: Как еволюира индивидът в наши дни?  Откриха сечива на 45 хиляди години в пещера в Шри Ланка Любопитно 2 мин. Откриха сечива на 45 хиляди години в пещера в Шри Ланка  Промени разбирането за античния живот: Откриха дървена конструкция на половин милиона години Любопитно 3 мин. Промени разбирането за античния живот: Откриха дървена конструкция на половин милиона години  Хората с пиърсинги и преди 11 000 години: Археолози с нови открития (ВИДЕО) Светът 3 мин. Хората с пиърсинги и преди 11 000 години: Археолози с нови открития (ВИДЕО)  Промени в гените и по-чупливи кости: Как еволюира индивидът в наши дни? Любопитно 2 мин. Промени в гените и по-чупливи кости: Как еволюира индивидът в наши дни?  Откриха сечива на 45 хиляди години в пещера в Шри Ланка Любопитно 2 мин. Откриха сечива на 45 хиляди години в пещера в Шри Ланка  Промени разбирането за античния живот: Откриха дървена конструкция на половин милиона години Любопитно 3 мин. Промени разбирането за античния живот: Откриха дървена конструкция на половин милиона години  Хората с пиърсинги и преди 11 000 години: Археолози с нови открития (ВИДЕО) Светът 3 мин. Хората с пиърсинги и преди 11 000 години: Археолози с нови открития (ВИДЕО)

Снимка: University of Cambridge

Според учените става въпрос за 40-годишна жена, която е била заровена в пещерата Шанидар в Иракски Кюрдистан преди десетки хиляди години. И до момента в който по-ранните находки са били номерирани, неандерталката е наречена Шанидар Z на пещерата, в която е открита. 

„ С ясно изразени ръбове на веждите и без брадички, черепите на неандерталците наподобяват друго от тези на нашия личен тип, Хомо сапиенс. Реконструкцията на лицето на Шанидар Z предполага, че тези разлики може да не са били толкоз очевидни приживе “, споделя доктор Ема Померой, палеоантрополог и доцент в катедрата по археология на университета в Кеймбридж.

Снимка: University of Cambridge

Екипът от откриватели изкопава неандерталката през 2018 година от вътрешността на пещерата Шанидар, където типът неведнъж се е прибирал, с цел да постави мъртвите си.Тя е била положена да почива в дол, издълбан, с цел да побере тялото ѝ. Позата демонстрира, че е била облегната встрани, лявата ѝ ръка е била свита под главата ѝ, а откъм гърба е имало канара, която може да е била сложена като възглавница.

Снимка: University of Cambridge

Когато археолозите го откриват, черепът е бил сплеснат до към два сантиметра дебелина. Главата е била смачкана, евентуално от скално сриване, относително скоро след гибелта. Това е станало, откакто мозъкът се е разложил, само че преди черепът да се изпълни с пръст. След това главата е била в допълнение уплътнена от седименти в продължение на десетки хиляди години.

 

Снимка: University of Cambridge

„ Мисля, че тя може да ни помогне да се свържем с това кои са били те. Изключително вълнуващо е и в действителност е голяма привилегия да можеш да работиш с останките на който и да е човек, само че изключително на подобен специфичен като нея “, добавя доктор Ема Померой.

Снимка: University of Cambridge

Екипът изваждат Шанидар Z на десетки дребни блокове, увити във фолио, отдолу под седем метра и половина почва и канара в сърцето на пещерата. Учените деликатно разкриват останките, в това число съчленен скелет съвсем до кръста, като употребяват консолидиращ материал, сходен на лепило, с цел да укрепят костите и близките седименти.

В лабораторията в Кеймбридж откривателите вършат микроКТ сканиране на всеки блок, преди последователно да разреждат лепилото и да употребяват сканирането, с цел да насочат извличането на костните фрагменти. Водещият реакционер доктор Лусия Лопес-Полин сглобява над 200 части от черепа, с цел да му върне първичната форма, в това число горната и долната челюст.

Снимка: University of Cambridge

„ Това е като 3D пъзел с високи залози. Обработката на един блок може да отнеме повече от две седмици. Всеки откъс от черепа се почиства деликатно, а лепилото и консолидиращият материал се прибавят още веднъж, с цел да се стабилизира костта, която може да бъде доста мека, с консистенция, сходна на бисквита, потопена в чай ", споделя палеоантропологът ф-р Ема Померой.

Реконструираният череп e незадълбочено сканиран и отпечатан в 3D формат, като образува основата на главата, основана от водещи международни палеохудожници еднояйчните близнаци Адри и Алфонс Кенис, които построяват пластове от изкуствени мускули и кожа, с цел да разкрият лицето.

Снимка: University of Cambridge

Новият разбор изрично допуска, че Шанидар Z е била по-възрастна жена, може би в средата на 40-те години. Без тазови кости, екипът разчита на секвениране на протеини от зъбния гланц, с цел да дефинира нейния пол. Зъбите също са употребявани за премерване на възрастта ѝ посредством равнищата на изхабяване.

Снимка: University of Cambridge

Смята се, че неандерталците са изчезнали преди към 40 000 години и откритията на нови остатъци са необичайност. Шанидар Z е първият субект, открит в пещерата, от повече от 50 години насам и може би е най-добре непокътнатият през този век. 

Смята се също, че долната част на скелета на Шанидар Z е изкопана през 1960 година по време на новаторските разкопки на американския археолог Ралф Солецки, при които той открива останките на най-малко 10 неандерталци.

Поразителната реорганизация е показана в нов документален филм „ Тайните на неандерталците “, продуциран от Би Би Си за „ Нетфликс “, който към този момент е наличен по целия свят.

Продължи да четеш  

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР