След като Министерството на финансите публикува отчета за изпълнението на

...
След като Министерството на финансите публикува отчета за изпълнението на
Коментари Харесай

ГЕРБ с остра реакция след публикувания отчет за държавния бюджет от финансовото министерство

След като Министерството на финансите разгласява доклада за осъществяването на държавния бюджет за първите три месеца на 2024 година - остра реакция от ГЕРБ. Красимир Вълчев написа във Facebook, че месеците, през които финансов министър е бил Асен Василев, данните са повече от притеснителни .
Прочетете още
Събраните доходи по държавния бюджет са 19,4% от годишния проект, а би трябвало да бъдат 25%. Толкова приблизително се е събирало за първите три месеца през предходните години.

За съпоставяне: През 2020 година, когато имаше коронавирус, осъществяването за първите 3 месеца е било по-високо – 22,4 %.

Аналогична е обстановката с приходите от Данък добавена стойност. Изпълнението на годишния проект е 21,5 %, като средногодишно през първите три месеца предишни години са се събирали 27%.

Приходите от акцизи понижават с 11% по отношение на същия интервал на предходната година, макар по-високата данъчна база.

Заключението на Вълчев е, че това е най-ниската регистрирана събираемост, откогато имаме оповестена бюджетна статистика.

В номинална стойност това са 2,4 милиарда лв. по-малко доходи. Според него такова несъблюдение е малко евентуално да се компенсира през идващите месеци.

Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР