Украйна изцяло зависи от оръжейни доставки от Запада, които трябва

...
Украйна изцяло зависи от оръжейни доставки от Запада, които трябва
Коментари Харесай

Русия или Украйна печели от продължителен конфликт

Украйна напълно зависи от оръжейни доставки от Запада, които би трябвало да употребява стратегически. Русия страда от дефицит на нови попълнения в армията си, само че Путин отхвърля да вкара всеобща готовност. Путин разчита, че поддръжката на европейските съдружници на Украйна ще се разколебае от високите цени на газа.
Типичната война е къса. От 1815 година насам междинната дълготрайност на войните сред страни е малко над три месеца, пресмята Пол Поуст от Чикагския университет. През 2003 година Америка смъкна държавното управление на Ирак единствено за 20 дни. Конфликтът, който Армения и Азербайджан водеха за територията на Нагорни Карабах през 2020 година, завърши за 44 дни. И въпреки всичко нашествието на Русия в Украйна към този момент навлезе в петия си месец и не демонстрира никакви признаци за привършване. " Страхувам се, че би трябвало да се подготвим за дълга война ", написа министър-председателят на Англия Борис Джонсън в средата на юни. Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг повтори предизвестието му: " Трябва да се подготвим за обстоятелството, че спорът може да продължи години. "

В първите дни на нахлуването Западът се тревожеше, че украинските сили бързо ще бъдат прегазени от превъзхождащата огнева мощност на Русия и съпротивата ще рухне. Сега опасенията са разнообразни: че Украйна не е коригирала тактиката си задоволително, с цел да води продължителна и изтощителна война; че ще остане без бойци и муниции; че месеците бойни дейности ще доведат до колапс на стопанската система й; че волята за битка на украинците може да намалее, когато обстановката стане още по-трудна . Русия също е подложена на доста от същия напън, като спорът погубва нейните млади мъже, подкопава стопанската система й и форсира спиралата й към тирания. Продължителният спор също по този начин ще сложи на тестване решимостта на западните съдружници на Украйна, защото цените на храните и силата скачат, инфлацията нервира гласоподавателите и настояванията на Украйна за оръжия и пари ескалират. Една дълга война, в резюме, ще изправи и двете страни пред нови тествания. Дали те ще бъдат в интерес на Русия или на Украйна зависи значително от това по какъв начин ще отговори Западът.
Реклама
Да стартираме от бойното поле. Руската войска напредва, въпреки и постепенно . Украинските сили получиха заповед да се изтеглят от Северодонецк, оставяйки Русия да управлява цялата Луганска област - една от двете, които дружно образуват района Донбас. Славянск, в североизточната част на Донецк, другата провинция в Донбас, също е под блокада.

Силите на Украйна, с по-малко огнева мощност, а до неотдавна и с по-малък артилерийски обхват от съветските сили, понесоха тежки удари. Правителството споделя, че понасят до 200 жертви дневно. На 15 юни украински военачалник сподели, че армията е изгубила 1300 бронирани машини, 400 танка и 700 артилерийски системи, доста повече, в сравнение с се смяташе до момента. Много от най-опитните и най-добре подготвени военни на Украйна бяха унищожени и местата им се заемат от по-неопитни резервисти. На 19 юни английското военно разузнаване заяви, че има дезертиране измежду някои украинските войски.

Това обаче не значи, че Русия ще погълне Донбас . Нейният прогрес е муден, непосилен и безценен, вероятен единствено посредством солидни, безразборни бомбардировки. Новобранците получават единствено няколко дни образование, преди да бъдат хвърлени в борба, съгласно съветската работа на Би Би Си. Моралът е невисок: английското разузнаване приказва за " въоръжено опълчване сред офицери и техните войски " . Превземането на Северодонецк лиши повече от два месеца, а Славянск и прилежащият Краматорск са по-добре укрепени.

Русия към момента има доста муниции и съоръжение, споделя Ричард Конъли, специалист по съветската стопанска система и отбранителна промишленост. Говори се, че съветските оръжейни фабрики работят на двойни или тройни смени, отбелязва той. Русия също има огромни ресурси от остарели танкове, от които да се възползва. С течение на времето ще се усети дефицит, само че е по-вероятно това да докара до разполагането на остарели или зле поддържани оръжия на фронта, в сравнение с до цялостна суша, счита Конъли.
Реклама Хора, а не машини
Липсата на бойци е по-големият проблем на Русия . Президентът Владимир Путин отхвърли всеобщо да активизира наборници и резервисти. Армията му основава нови аварийни батальони с новобранци. Но намирането на задоволително от тях е мъчно: на държавното управление се наложи да предложи обилно възнаграждение, съвсем три пъти повече от междинната заплата. На ранените и опечалените също са обещани великодушни компенсации. Думата, съветският парламент, неотдавна подвигна оптималната възраст за постъпване в армията от 40 на 65 години. Властите се пробват да привлекат неотдавна пенсионирани бойци назад на работа.

Но г енерирането на нови военни отряди по този метод е еднакво на " разпродаване на фамилното сребро ". Русия на процедура канибализира личните си сили, споделя западен специалист, което ще понижи " общата резистентност на военните старания ".

Украйна, макар по-малобройното й население, има по-голямо предложение на нетърпеливи новобранци . Обучението им остава спънка, само че това може да бъде преодоляно с малко помощ: на 17 юни Борис Джонсън предложи скица, съгласно която Англия ще образова до 10 000 бойци на всеки 120 дни.

Украйна също получава и все по-усъвършенствани западни оръжия . Съвсем неотдавна Америка, Англия и други страни започнаха да доставят съвременна артилерия и ракети, които ще бъдат доста по-полезни при всевъзможни контраатаки. На 23 юни министърът на защитата на Украйна сподели, че са почнали да идват американски ракетни установки Himars с GPS управляеми муниции.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Коментари и разбори 2 Компании 3 Политика 1 Политика 2 Коментари и разбори 3 Политика 1 Коментари и разбори 2 Коментари и разбори 3 Политика Реклама
Наистина, някои украински представители, в това число президентът Володимир Зеленски, настояват, че в случай че западната помощ дойде в задоволителен мащаб, Украйна може да успее да завоюва войната преди настъпването на зимата. Офицер от военното разузнаване споделя, че най-хубавият прозорец за украинска контраатака ще стартира в края на октомври, когато запасите на Украйна от западни оръжия би трябвало да доближат пик. Говори се за изтласкване на Русия до позициите й от началото на войната и по-късно за договаряния за спокойно съглашение от позицията на силата.

Този оптимизъм обаче подценява няколко капани. От една страна, силите на Украйна към този момент са употребявали множеството от своите муниции и без локалния индустриален потенциал за попълването им в този момент са изцяло подвластни от задгранични благодетели . Неотдавнашните борби бяха съсредоточени върху дълги, тежки артилерийски обстрели, които употребяват големи количества муниции. Смята се, че Русия, която има големи артилерийски ресурси, обстрелва Донбас толкоз безсистемно, че цялото годишно произвеждане на Америка би й стигнало единствено за две седмици , отбелязва Алекс Вершинин, пенсиониран офицер от американската войска. Въпреки че Украйна се пробва да ограничи потреблението си, страните от НАТО може да изпитат усложнения да я поддържат задоволително снабдена със снаряди.

Нещо повече, поддръжниците на Украйна към този момент са предали огромна част от своите ресурси от избрани оръжия. Западните армии не желаят да оставят личните си ресурси прекомерно ниски; в действителност доста от тях се надяват да ги надградят в подтекста на съветската експанзия.

Въпреки че Америка и Европа, с доста по-големи стопански системи от Русия, биха могли в последна сметка да се подготвят да създават всичко, от което Украйна се нуждае, тяхното произвеждане на снаряди и ракети няма да се удвои за една нощ. Америка създава единствено 2100 портативни антитанкови ракетни системи Javelin годишно.
Бюлетин Войната в Украйна
Научавайте всичко най-важно. Обобщение на протичащото се и следствията от него за хората, бизнеса, стопанската система и политиката.
Вашият email Записване
Реклама
Може би най-важният фактор е по какъв начин Украйна разполага новия си боеприпас . Притесненията в някои западни страни са, че Украйна ще се опита да се съпостави с Русия " оръжие за оръжие ". " Ако употребявате Himars като оръжие за всеобщ артилерийски обстрел, боеприпасите ви ще свършат за 12 часа ", предизвести министърът на защитата на Англия Бен Уолъс на 29 юни.

Целта е да се насърчи Украйна да употребява ракетните установки и други далекобойни системи в сходство с задачата им да водят " дълбока борба ": поразяване на значими съветски цели, като командни пунктове и железопътни възли, на доста километри зад фронтовите линии . Има доказателства, че Украйна в действителност поставя съсредоточени старания да удря надълбоко в Донбас. Уолъс споделя, че неотдавна са били взривени пет склада за муниции, дружно с редица съветски щабове.

Това отваря път, в случай че не към цялостна победа, то към патово опълчване, което постанова съществени разноски на Русия. Западните политици се съмняват, че Украйна ще успее да си върне всички земи, които е изгубила от началото на нашествието. Но в случай че Украйна успее да бъде снабдена с оръжия и муниции и употребява рационално новата си огнева мощност, тя може да си върне обособени територии, да посее безпорядък в тила на Русия и да нанесе непоносими материални и човешки загуби на съветската войска, която е разпъната по дължината на голям фронт.

Украйна ще има потребност освен от оръжия - държавното управление страда от обезверен дефицит на пари. Правителството трябваше да харчи освен за въоръжените сили, само че и за даване на филантропична помощ на ранените, безработните и изселените поради спора - даже като понижи налозите, с цел да подкрепи куцащата си стопанска система. Резултатът е недостиг от към 5 милиарда $ на месец.

При тези условия вложителите естествено не са склонни да отпускат заеми на Украйна. Увеличаването на налозите би било контрапродуктивно поради атрофиралата стопанска система. Правителството се пробва да понижи някои разноски. Западът даде обещание доста помощ, само че тя не идва задоволително бързо, с цел да балансира счетоводната книга на Украйна. Така че държавното управление е насила да печата пари. Инфлацията, към този момент 18%, пораства . Ако Западът разреши финансите на държавното управление да излязат отвън надзор или стопанската система да спре да действа, военните вероятности също неизбежно ще се помрачат.
Руската стопанска система към този момент се държи
Русия наподобява в доста по-добра икономическа форма. След малко съмнение, провокирано от жестоките западни наказания, рублата се възвърне. Всъщност глобите оказват въздействие най-много като лишават стопанската система от значим импорт. Производството на коли е намаляло с повече от 80% по отношение на равнището си преди нашествието - частично отражение на компликацията, която производителите срещат при приемането на части от чужбина, само че също и на намаляващото потребителско търсене.

Западните наказания не са херметични и с помощта на приходите си от нефт Русия има доста пари, които да харчи, с цел да ги подкопава. Путин наподобява убеден, че времето и парите са на негова страна. Дори в случай че съветските сили не съумеят да напреднат бързо, те съумяха да блокират пристанищата на Украйна, допринасяйки за задушаването на нейната стопанска система. И макар че нито съветската общност, нито елитът бяха въодушевени за войната, безмилостните сили за сигурност на Кремъл и енергичните пропагандисти на режима сведоха общественото противоречие до най-малко. Помага и това, че множеството новобранци в армията и по-голямата част от съветските жертви, наподобява, са от дребни градове в по-бедните провинции, което значи, че огромните градове на Русия към този момент са предпазени от най-лошите последствия от войната.

Но напъните, които поставя, с цел да избегне обща готовност, сочат, че Путин не е убеден, че руснаците са подготвени да се примирят с дълга и кървава война . Икономическият оптимизъм, демонстриран сега, също може да се изпари, когато дълготрайните разноски от войната, глобите на Запада и емиграцията стартират да стават по-видими.

Мнозина в Украйна се опасяват, че Русия може да прибегне до по-безмилостни тактики, в случай че войната се проточи прекомерно дълго за комфорта на Путин. Може да вземем за пример да вземе под прицел електропреносната мрежа и отоплителните централи с наближаването на зимата - ход, който би наложил големи филантропични разноски за общото население. Украинците обаче, наподобява, се готвят за сходни ограничения. Данни от Rating, социологическа организация, демонстрират, че повече от половината от тях в този момент имат вяра, че войната ще продължи най-малко шест месеца, по отношение на 10% в извадка, направена при започване на март. Независимо от това, цели 93% от интервюираните споделят, че Украйна ще надделее в последна сметка, с друга степен на убеденост. " Украйна стартира да има вяра в себе си ", споделя шефът на организацията Алексей Антипович.

Украинците остават твърдо срещу концепцията за договаряния с Русия, като настроенията против взаимни отстъпки натежаха уверено след новините за съветските зверства от втората половина на мар т. Те се притесняват от повтаряне на Минските съглашения, мирните съглашения с посредничеството на Франция и Германия, които начертаха нови линии в украинския пясък, само че по този начин и не задоволиха съветските апетити. Украйна не има вяра, че Кремъл ще спре пред нещо друго с изключение на цялостна капитулация. " Или печелим, или губим всичко ", споделя Олег Жданов, някогашен действен офицер в Генералния щаб на Украйна.

Съюзниците на Украйна може да не одобряват толкоз черно-бял взор върху нещата. Наистина, за Путин може да се окаже по-лесно да обезсърчи Запада, в сравнение с украинците. Като понижи износа на газ през основния водопровод от Русия за Германия, той неотдавна даде знак, че е подготвен да вземе стопанската система на Европа като пленник, с цел да реализира своите военни цели. Покачващите се цени на газа и стопански парализиращият дефицит през зимата съвсем несъмнено биха предиздвикали някои европейски държавни управления да натиснат Украйна да одобри едно дефектно помирение.

Няколко европейски страни, най-много Германия, се забавиха мъчително, преди да стартират да дават на Украйна тежки оръжия. Мнозина към момента не са склонни да опишат задачата си в изпращането на оръжие като помощ на Украйна да " завоюва " войната. Със сигурност няма единогласие в НАТО за това по какъв начин да се дефинира успеха. Колкото по-дълго продължава войната и колкото по-висока е цената от позиция на цените на силата и забавянето на стопанските системи, толкоз по-неохотни ще бъдат съдружниците на Украйна в даването на непрекъснат поток от оръжия и пари. Изглежда, че най-малко Владимир Путин разчита решимостта на Запада да се разпадне.

2022, The Economist Newspaper Limited. All rights reserved
Свързани публикации Европейски Съюз изследва законови способи да конфискува и употребява замразени съветски активи 6 юли 2022, 11:39 Вижте още публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор The Economist
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР