Украйна иска спешно бойни самолети и това показва загрижеността й

...
Украйна иска спешно бойни самолети и това показва загрижеността й
Коментари Харесай

NYT: Ето защо Володимир Зеленски бърза да получи F-16

Украйна желае незабавно бойни самолети и това демонстрира загрижеността й от военните дейности против Русия. Но Западът има собствен личен политически календар и ще отнеме доста време, с цел да се обучат водачи и техници.

„ Изтребителите F-16 няма да бъдат доставени на Украйна до идната година. Но това не разубеди президента Володимир Зеленски предходната седмица да пътува до Холандия, Дания и Гърция, по време на което той събираше обещания да достави такива самолети допустимо най-скоро.

Зеленски похвали датското държавно управление, че „ оказа помощ на Украйна да стане непобедима “, като даде обещание да изпрати 19 самолета. В Атина Зеленски сподели, че гръцкото предложение за образование на украински водачи ще „ помогне в битката за независимост “.

Връщайки се в Киев, Зеленски получи обещания от няколко страни в границите на дни или да достави F-16, или да образова водачи и техници “, пише The New York Times.

Това беше незабравим почетен кръг в конкуренцията за съвременни бойни самолети, за които даже украинският министър на защитата призна, че надали ще се борят преди идната пролет. И даже тогава единствено тези няколко водачи, които приказват британски задоволително добре, ще могат да ги ръководят.

Украинската контраатака се развива доста постепенно това лято и високопарните изказвания на Зеленски за доставката на F-16 са индиректно самопризнание, че въоръженият спор в Украйна, който продължава година и половина, може да се проточи, означават създателите на публикацията.

Тези изказвания също алармират, че Зеленски е просто захласнат от тези самолети, които са по-бързи, по-мощни и по-универсални изтребители, от останалите в Киев налични още руски самолети. Но съвсем незабавно стартира спор за това до каква степен това ще помогне на Украйна да се бори. F-16 се употребява както в нахлуване, по този начин и в защита.

„ Украйна твърди, че тези самолети ще трансформират ситуацията на фронта. Американски чиновници обаче от дълго време са споделили, че танковете, боеприпасите и на първо място добре подготвените сухопътни сили са доста по-важни в този въоръжен спор, където боевете се водят основно на земята.

Западните самолети са скъпи и ще отнеме години, с цел да бъдат готови и подготвени задоволително водачи, които да обезпечават въздушно прикритие.

Като изисква разполагането на бойни самолети, Украйна също по този начин усеща по какъв начин политическият часовник тиктака, както споделят някогашни и сегашни чиновници в Киев и Вашингтон. Зеленски е стимулиран от желанието да получи допустимо най-вече F-16 преди началото на изборите в Европа и Съединените щати, защото след тях страните, които дадоха обещание изтребители, може да трансформират мнението си “, се споделя в публикацията.

Най-голямо безпокойствие провокират Съединените щати, където решимостта на републиканците да изпратят десетки милиарди долари в помощ на Украйна понижава.

Досега администрацията на Байдън не е дала обещание да изпрати F-16 в Украйна от своя флот. Вярно, предходната седмица тя разгласи, че ще образова водачи във въздушните бази в Тексас и Аризона от септември.

Очаква се украинските водачи да се образоват най-малко четири месеца, защото F-16 са по-модерни самолети от тези, с които са летели и с които са привикнали.

Те ще би трябвало да учат тактиката на деяние и въздушното оръжие, което не са употребявали до момента. Може да е належащо даже повече време, с цел да могат да ги научат на британски, което е належащо с цел да учат инструкциите, както и да поддържат връзка с ръководителите на полети и инструкторите.

В проектите за доставка на самолети има и друга спънка. Съединените щати би трябвало да дадат позволение на други страни да изпращат американски самолети в Украйна. Администрацията на Байдън е алармирала на Дания, Норвегия и Холандия, че ще даде зелена светлина на прехвърлянето. Новият президент обаче може да анулира тези съглашения, в случай че самолетите към момента не са изпратени.

Усеща се, че Зеленски бърза. Той освен прави дипломатически нападения, само че постоянно приказва за F-16.

Привлекателността на този аероплан е и в това, че има доста от тях. F-16 са в употреба във военновъздушните сили на доста европейски страни и те последователно се отървават от тях, преминавайки към по-модерни F-35. За тях на Запад е основана ремонтна база и система за доставки, има и стратегии за образование, които ще разрешат тези машини да се експлоатират още дълги години.

Но непосредственият проблем с приемането на обещаните F-16е не е в самите самолети, а в неналичието на подготвени, говорещи британски водачи и личен състав по поддръжката.

Един консултант от Съединени американски щати сподели, че Украйна може да разположи първите F-16 незабавно откакто водачите бъдат утвърдени и подготвени да извършват разнообразни нападателни и отбранителни бойни задачи. F-16 употребява най-модерните оръжия.

Ефективността на F-16 обаче ще бъде лимитирана от съветските системи за противовъздушна защита и модерните изтребители, предопределени особено за битка със самолетите на НАТО.

„ В кратковременен проект те ще оказват помощ малко, само че няма да се трансфорат в панацея “, каза военачалник Джеймс Хекър, пълководец на американската авиация в Европа.

Американските водачи считат, че появяването на F-16 ще укрепи морала на украинските бойци и съгласно тях това ще бъде значим възпиращ сигнал за Москва.

Освен това американското управление неведнъж е заявявало, че доставките на F-16 за Украйна са по-скоро за бъдещето, в сравнение с за сегашното, заключава The New York Times.

Източник: blitz.bg

Източник: razkritia.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР