Украйна информира Форума за сътрудничество в областта на сигурността на

...
Украйна информира Форума за сътрудничество в областта на сигурността на
Коментари Харесай

Украйна в ОССЕ: Русия използва забранени противопехотни мини в Донбас

Украйна осведоми Форума за съдействие в региона на сигурността на ОССЕ, че съветските въоръжени формирования в Донбас употребяват противопехотни мини, неразрешени от интернационалните конвенции, заяви Укринформ.

" Изразяваме безапелационното си отвращение от потреблението на противопехотни мини от съветските окупационни сили. Тези оръжия за водене на война с неизбирателно деяние, убиват и раняват най-вече почтени и беззащитни цивилни, изключително деца. Подчертаваме, че Украйна не е полигон за изпитване за нови съветски оръжия, нито терен за утилизация на остарели. " - съобщи в речта си Игор Лосовски, заместител на непрекъснатия представител на Украйна към интернационалните организации във Виена.

На съвещанието на форума, извършено на 29 януари, дипломатът акцентира, че почтените цивилни жители " не могат да бъдат заложници на сходна безотговорна и жестока политика на Русия.

" Призоваваме настоятелно съветската страна неотложно да приключи доставките и потреблението на противопехотни и други видове мини и взривни устройства на краткотрайно окупираните украински територии, както и да прибере всички към този момент сложени от съветските въоръжени формирования мини ", - акцентира Лосовски.

Заместник-ръководителят на украинската задача към ОССЕ показа пред задграничните делегати презентация за потреблението на съветски противопехотни мини от окупационните сили в Донбас.

Беше даден съответен образец за потреблението на противопехотната минна система MON-50, открита на 21 март 2016 година в региона на Попасная в Луганска област. Както демонстрира маркировката, мината е създадена през 2003 година в завода " Полимери " в гр. Чапаевск в Самарска област на Руската федерация, отбелязва изданието Информнапалм.

Руските въоръжени формирования интензивно употребяват в Източна Украйна и друга противопехотна мина съветско произвеждане - ПМН-2. Украинският посланик показа фотография на две такива мини с надпис " 533-37-89 " и " 15-99-89 ", открити на 16 май 2019 година край Красногоривка в Донецка област.

На 11 юни 2019 година сътрудници на СБУ (Службата за сигурност на Украйна) откриха още 9 такива противопехотни мини с сходна маркировка " 15-86-89 " и " ПМН-2-583-46-89 " край Маринка, Донецка област.

На 12 юни 2019 година в село Водяне в Донецка област военнослужещи от ВСУ намерика 6 празни корпуса КПОМ-2 за мини ПОМ-2 и две дейни мини ПОМ-2.

На16 юни 2019 година край Водяне бяха открити и 3 противопехотни мини ПМН-2.

На 24 октомври 2019 година съветските въоръжени формирования използваха мини МОН-2 за миниране на позициите на ВСУ край Светлодарск.

Украинският посланик осведоми делегациите на страните участнички за съответни фабрики на територията на Руската федерация, които създават противопехотни мини ПМН-2 и ПОМ-2.

" Противопехотните мини ПМН-2 и ПОМ-2 са на въоръжение в съветската войска. Използването им е неразрешено от Отавската спогодба, или Конвенцията за възбрана на потреблението, складирането, производството и прехвърлянето на противопехотни мини и за тяхното заличаване от 3 декември 1997 година ", - подсети Лосовски.

Той добави, че Украйна е подписала Конвенцията през 1999 година и я е утвърдила през 2005 година

" В рамките на плануваните от Конвенцията отговорности, до 2011 година Украйна е унищожила всички противопехотни мини ПМН-2 и ПОМ-2 под интернационално наблюдаване. На собствен ред Руската федерация отхвърли да подпише конвенцията за възбраната на противопехотните мини и продължава да употребява ПМН-2 и ПОМ-2 по време на военни дейности. " - съобщи украинският посланик.

Той добави, че задачата на ОССЕ единствено през януари 2020 година към този момент три пъти оповестява за открити неразрешени от интернационалните конвенции противопехотни мини на краткотрайно окупираните територии в източна Украйна. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР