Украинското командване се надява да промени ситуацията в южния участък

...
Украинското командване се надява да промени ситуацията в южния участък
Коментари Харесай

Няма шансове за избягване на удара: ВСУ прокарват мостове през Днепър

Украинското командване се надява да промени обстановката в южния сектор на фронта. На 19 октомври украинците съумяват да десантират северно от главния регион за десант и да заемат село Кринки. Към сутринта на 23 октомври врагът продължава да управлява центъра на селото. Повече четете в материала от Цариград.

След първичните триумфи, когато украинските въоръжени сили съумяха да навлязат в село Пойма и отчасти да окупират Песчановка, осигурявайки предмостие с дълбочина съвсем шест километра, украинските елементи започнаха да търпят загуби.

Под масираните офанзиви на съветската артилерия предмостието им в региона на железопътния мост се свива. И в този момент врагът седи в заливната равнина.

Рейк надпревари

По създание се повтори същата обстановка, която наблюдавахме в самото начало на лятното контранастъпление: тогава украинското командване изпрати своите елементи на стеснен сектор от фронта, а откакто ги получи, стартира офанзива на ново място., принуждавайки личните си елементи да преодоляват мини от нулата, да подхващат офанзиви, единствено с цел да отворят огневата система на нашите отбраняващи се единици.

Като цяло, най-трудната и неблагодарна част от всяка настъпателна интервенция трябваше да се повтаря още веднъж и още веднъж. Както тогава, по този начин и в този момент виждаме дребни прониквания, които не могат да се съпоставят с проектите и мащаба на подготовката, предшестващи офанзивата. Украински елементи, блокирани в превзетите региони, са под обстрел и понасят загуби.

В такива обстановки опцията за по-нататъшен прогрес зависи от способността на командването да изпрати в борба нови групи щурмова пехота.

Във връзка със сегашната обстановка в Херсонска област, въпросът е дали украинското командване ще успее да откри преходи през много плиткия Днепър и какъв брой дълго ще оцелее под ударите на съветската авиация и артилерия?

Съветското завещание на Ейбрамс няма да оцелее

Още напролет на тази година 808-ми понтонно-мостови полк на украинските въоръжени сили се откри в южната част на Херсонска област, а от юли в региона е записано наличие на обособени елементи от 70-и обособен понтонен полк.

" Украинските понтонери непрекъснато упражняват на река Ингулец, създавайки и демонтирайки краткотрайни преходи, по които колони с ранени от Запорожия фронт отиват в тила ", оповестиха тогава Телеграм каналите.

Украинските елементи са въоръжени със руски фериботно-мостови транспортни средства ПММ-2М, основани преди 40 години.

Те са както следва:

- верижен плаващ конвейер,

- на покрива му са положени два железни понтона,

Понтоните могат да се разгъват встрани благодарение на хидравлична система.

Машината се спуска във водата на личен ход, след което обръща носа си против течението. Всеки съд, когато е разгънат, основава 10-метров сегмент на плаващ мост. На подготвени екипажи са нужни единствено 10 минути, с цел да свържат три коли.

Силата на PMM-2M е неговата подвижност. Транспортьорите могат бързо да образуват секване и по-късно да се отделят, да излязат от реката и да се разпилян в разнообразни направления, заобикаляйки офанзиви от противников самолети и артилерия.

Но минусите включват релативно ниската товароносимост - 42,5 тона. Това не е задоволително даже за транспорт на 46-тонни танкове Т-72, да не приказваме за немските Леопарди и американските Ейбрамс.

Също по този начин доста верижни самоходни фериботи (ВСФ), които бяха признати от руската войска през 1957 година, трябваше да бъдат непокътнати в складовете на Незалежната. Тези машини не са толкоз софтуерно напреднали и е допустимо да се сътвори една плаваща структура единствено от две машини.

Но остарелият ВСФ имаше товароподемност 52 тона, което му разрешава да носи съвременни модификации на руски танкове. Нито една от модификациите на Leopard-2 обаче няма да се побере на него: бойното им тегло стартира от 55 тона.

И даже не е нужно да мислим за американския Ейбрамс. Но западните танкове на въоръжените сили на Украйна могат да бъдат превозени през Днепър на куплирани танкове ПММ-2М, чиято обща товароподемност е 85 тона.

И най-после, друго завещание от „ лошотия съвет “, от което украинците не могат да се отърват, са понтонно-мостовите паркове (ПМП), състоящи се от стоманени плаващи секции. Могат да се транспортират с камион и да се сглобяват във всякаква дължина. Създадените от тях плаващи лентови мостове могат да имат товароносимост до 170 тона.

Западна помощ

Миналия ноември стана известно, че Германия е изпратила на режима в Киев 16 камиона за полагане на мост Biber. И тази пролет американците към този момент изпратиха AVLB мостове въз основата на остарели танкове M60.

Тези транспортни средства обаче са безполезни за секване на Днепър: „ германецът “ е в положение да хвърли мостове над 22-метрови реки, а американското транспортно средство има широчина на трудността от 18 метра.

Въпреки това Пентагонът изпрати нещо потребно на украинските понтонери. Беше обявено, че 10 понтонно-мостови транспортни средства са отишли в Украйна дружно с Bieer. Техният вид не се прецизира, само че най-вероятно става въпрос за транспортни средства M3 Amphibious Rig.

Те могат да построят мостове, които да устоят тежестта на Leopard 2A6 и Challenger 2, само че украинците няма да могат да сглобят мост през Днепър от 10 коли: те са прекомерно малко за такава необятна река.

Няма изненада - няма триумф

Военният специалист, пенсионираният старши лейтенант от Народната милиция на ДНР Александър Матюшкин в диалог с константинополски наблюдаващ означи, че съперникът е изгубил значимо преимущество - факторът на изненадата.

" На доктрина могат да се разполагат понтони, само че това изисква прикрито доставяне и централизация на тези понтони, също така скрито концентриране на войски ", съобщи специалистът.

" Но казусът за тях е, че нашите БПЛА непрекъснато следят река Днепър, а това е много мъчно да се направи. Все отново не е 2008 година ", сподели нашият събеседник.

Според специалиста, украинските въоръжени сили към момента имат най-малък късмет да изградят мостове, само че даже и да съумеят да го създадат, обстановката няма да се промени доста:

Това няма да докара до нищо, тъй като щом дроновете виждат тези понтони, нашата авиация ще ги удари и ще ги унищожи.

В същото време той означи, че единственият късмет на украинците да реализират масиран пробив в региона на Херсон е обвързван с тайното струпване на огромни сили на артилерията, бързото й прекачване към Днепър, нанасяне на мощен удар и заличаване на нашите позиции.

И едвам по-късно основаването на понтонни преходи би могло да има смисъл, защото това би разрешило прехвърлянето на войски и развиването на триумфа.

" Но отново споделям, в изискванията на цялостното ни въздушно владичество това е невероятно. Подобна обстановка без водна бариера видяхме в посока Запорожие ", съобщи той.

" Там врагът също натрупа големи сили, даже съумя да нанесе артилерийски удар и вследствие на това за четири месеца и половина окупира няколко дребни села, за които никой в никакъв случай не е чувал ", заключи специалистът.

Ще бъде прочут лов: няма късмет

Всъщност разширението на украинските предмостия беше спряно на първо място от огъня на нашите минохвъргачки и гаубици. Тъй като врагът не съумя да ги потисне, голямо количество „ чугун “ ще лети през украинските понтони.

Освен това, както неведнъж е отбелязвал Цариград, през последната година и половина Русия доста модернизира своята авиация, адаптирайки нейните благоприятни условия към условията на актуалното полесражение.

През септември Военновъздушни сили организираха интервенция за разрушение на мостове през река Оскол. Основното средство за заличаване на трайни стоманобетонни структури бяха ракетите Х-38, които имат обхват на полет до 40 км и бойна глава от 250 кг.

Виждаме също възходящо потребление на въздушни бомби с универсални модули за обмисляне и поправяне. За битка с маневрени цели нашите войски употребяват разнообразни безпилотни летателни апарати камикадзе, от дребни национални " Упири " до мощни " Ланцети ".

И в случай че екипажът на лодка или моторна лодка към момента може да се опита да избегне, тогава големият понтон няма късмет да избегне удара.

Какво остава в последна сметка

Рано е да се вършат далечни изводи, само че обстановката наподобява по този начин, като че ли командването на въоръжените сили на Украйна е провело следващата месомелачка за своите войски.

И в случай че в борбата за Бахмут или сегашната борба за обграждане на Авдеевка украинците трябваше да реагират на нашето нахлуване, то в региона на Херсон врагът по лична самодейност постави ръката си в воденичния камък на съветската войска.

Създаването на прелези е съпроводено от значителен размер изкопни работи за равнене на брега, образуване на пътища за достъп и нанагорнище до отсрещния бряг на форсираната река.

Врагът няма да може да резервира в загадка тези мерки. Това значи, че всеки опит за създаване на мостове единствено ще усили размера на неговите загуби и интензивността на неговата „ победа “.

Ако погледнем по-широко, сега Украйна би трябвало да изпрати запаси в пет горещи точки по едно и също време:

- покрай Купянск,

- покрай Бахмут,

- покрай Авдеевка,

- към Запорожкия бранш на фронта,

- на левия бряг на Днепър в региона на Херсон.

Щом украинското командване престане да хвърля свежи подкрепления в някоя от тези „ месомелачки “, незабавно настава капитулация на позициите и слягане на фронта.

Миналата зима тъкмо една такава „ месомелачка ” осуети проектите за бързо нахлуване на украинските въоръжени сили. До какво ще докара действането на четирима-пет е риторичен въпрос.

Превод: СМ

Абонирайте се за новия ни Youtube канал: https://www.youtube.com/@aktualenpogled/videos

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в сайта https://www.pogled.info .

Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР