Украинският вицепремиер Ирина Верешчук призова руснаците да не осиновяват деца,

...
Украинският вицепремиер Ирина Верешчук призова руснаците да не осиновяват деца,
Коментари Харесай

Киев: Руснаците да не осиновяват откраднати украински деца

Украинският вицепремиер Ирина Верешчук прикани руснаците да не осиновяват деца, които са били " откраднати " по време на войната и депортирани в Русия, оповестява " Ройтерс ".

Военният спор, продължаващ 13 месеца, докара до разселване на милиони хора, в това число на фамилии и деца. Невъзможно е да се откри действителният брой деца, които са били наложително депортирани в Русия.

По-рано този месец Международният углавен съд издаде заповед за арест против съветския президент Владимир Путин и съветския комисар по правата на децата Мария Алексеевна Лвова-Белова по обвиняване във военно закононарушение за нелегално депортиране на стотици деца от Украйна.

В " Телеграм " Верешчук уточни, че сирачетата са били " откраднати в Украйна " и са дадени за осиновяване в Русия.

" Настоятелно предлагам на съветските жители да не осиновяват украински сираци, които са били нелегално изведени от краткотрайно окупираните територии на Украйна ", написа тя в обществената мрежа.

" Още един път подсещам на всички съветски по този начин наречени " осиновители " и " настойници ": рано или късно ще би трябвало да отговаряте ", предизвести Верешчук.

По данни на Министерството на интеграцията на окупираните територии на Украйна все още 19 514 украински деца се смятат за нелегално депортирани.

От своя страна Русия не крие, че има стратегия, по която е довела хиляди украински деца на своя територия, а я показва като филантропична акция за отбрана на сираци и деца, изоставени в зоната на спора.

По-голямата част от придвижването на хора и деца се случи през първите няколко месеца на войната и преди Украйна да стартира огромната си контраатака в опит да си върне окупираните територии на изток и юг в края на август.

В средата на август Министерството на защитата на Русия съобщи, че до тогава в страната са били доведени 3,5 милиона души, в това число над половин милион деца.

Съединените щати обявиха през юли, че Русия " принудително е депортирала " 260 000 деца от домовете им в Русия.

Виталий Ганчев, проруски чиновник на окупираните елементи на Харковска област, съобщи през вчерашния ден, че група деца от района са били изпратени в Русия предходната година със единодушието на техните родители или настойници.

" Децата са настанени при отлични условия, обезпечено им е всичко належащо. И ние ще продължим да се грижим за тях, до момента в който родителите им се върнат ", увери той.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР