Варненския Археологически музей представя една арт инсталация на Яна Дамс,

...
Варненския Археологически музей представя една арт инсталация на Яна Дамс,
Коментари Харесай

Арт инсталация Златен диалог: златната връзка между културите редят в Археологически музей - Варна

Варненския Археологически музей показва една арт апаратура на Яна Дамс, която основава препратки сред предишното и сегашното. В нея актуалното изкуство се среща с най-старото златно богатство в света. Позлатените статуи отразяват символичното значение на златото в другите култури и изненадващо разкриват повторяемостта и преоткриването на формите.

Художничката изследва универсалния език на формата, в който златните предмети от разнообразни столетия и култури имат забележителни прилики. Тези предмети постоянно са знаци на властта, хубостта и божественото, сходно на златните произведения от Варненския халколитен некропол. Като позлатява определени полистиренови опаковки, създателят прави приликите забележими. Представянето на златните статуи на Яна Дамс в директна връзка със златното богатство от Варна илюстрира естетическите и културните връзки. Това спомага за по-дълбокото схващане на формалните желания на предишните хилядолетия и на символичния темперамент на скъпоценния материал.

Изложбата ще гостува в музея от 23 май до 27 декември 2024 година

Заповядайте на откриването на изложбата на 23 май /четвъртък/, в 16:00 часа в експозиция " Праистория " на Археологическия музей.

Яна Дамс е родена през 1972 година в Котбус, Германия. Днес тя живее и работи в Дрезден. Работата ѝ е обвързвана с проучване на универсалния език на формата, който свързва разнообразни столетия и култури и споделя истории за човешкия блян за осмисляне. С почитта си към предишното тя демонстрира, че изкуството е универсално. Дамс е художник, който основава творбите си въз основа на познанията си по археология, културна история и история на изкуството. Творбите ѝ включват статуи, съоръжения, рисунки, текст и снимка. Тя демонстрира творбите си в подтекста на исторически сбирки и по този начин разкрива нови способи за схващане на изкуството.

Израснала в някогашната Германска демократична република, тя се възползва от опцията на обединяването на двете Германии, с цел да придобие широкопрофилно обучение. Дамс учи история на изкуството, история, праистория, ранна история и философия. Тя е приключила Техническия университет в Дрезден. След това Дамс следва изобразително изкуство в Дрезденската академия за изящни изкуства. Тя приключва магистратура в класа на Еберхард Бослет в Колежа за изящни изкуства в Дрезден. Носител е на редица влиятелни награди, измежду които саксонската държавна стипендия за дипломиране и премията " Марион Ермер ". Нейни произведения са излагани в Зеления трезор в Дрезден, Държавната художествена изложба в Дрезден, Музея на изящните изкуства в Лайпциг и Музея на модерното и актуалното изкуство в Лиеж. Тя е създател и декан на Факултета по дизайн към Университета за приложни науки в Дрезден. Там тя създава образователните стратегии на факултета по дизайн като модерно продължение на концепциите на Баухаус и преподава като професор по концептуална доктрина и изобразяване. Дамс организира научни проучвания на концепцията за изкуство. Тя работи върху формулировка на изкуството в разговор с артистичната си процедура.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР