Украинският външен министър Дмитро Кулеба обвини вчера НАТО, че не

...
Украинският външен министър Дмитро Кулеба обвини вчера НАТО, че не
Коментари Харесай

Дмитро Кулеба: Виждаме в лицето на НАТО един алианс, една дистанцирана институция, която не прави абсолютно нищо

Украинският външен министър Дмитро Кулеба упрекна през вчерашния ден НАТО, че " не прави безусловно нищо " против нахлуването на Русия в страната му, само че в същото време приветства " революционните решения " на Европейския съюз, съобщи " Франс прес ", представена от Българска телеграфна агенция. " Виждаме в лицето на НАТО един алианс, една дистанцирана институция, която не прави безусловно нищо ", сподели Кулеба по време на Световния стопански конгрес, който се организира в Давос, Швейцария.

Министърът акцентира, че при започване на войната, стартирана от Русия на 24 февруари, украинците са възприемали НАТО като " същинска мощ ", а Европейски Съюз като институция, която може единствено да " показва безпокойствие ". " Войната обаче направи по този начин, че маските да паднат ", сподели Кулеба. " Видяхме по какъв начин Европейски Съюз взема революционни решения, които самите ние не чакахме да бъдат взети ", добави министърът.

Евроатлантическите желания на Украйна са записани в нейната конституция, само че управляващите към този момент издигат за приоритет приемането на страната в Европейски Съюз, показва Агенция Франс Прес. Всичко, което би трябвало да знаете за: Войната в Украйна (1479) " Трябва да се признае ", че Украйна не може да се причисли към НАТО, сподели на 15 март украинският президент Володимир Зеленски и добави: " Доволен съм, че нашият народ стартира да схваща това и да разчита единствено на личните си сили ".

Без избрани оръжия Държавите членки на НАТО са се споразумели импровизирано да не доставят избрани типове оръжия на Украйна на фона на съветската инвазия, потвърдиха през днешния ден източници от алианса пред ДПА. Това е направено за да се понижи колкото е допустимо рискът от борба сред западния боен пакт и Москва, споделиха източниците. Засега страните членки на НАТО съблюдават неофициалното съглашение, а заради опасения от ответни ограничения от страна на Русия страните от алианса се въздържат да оказват цялостна поддръжка на Украйна, споделиха дипломатически източници.

Именно по тази причина Полша през март не изпрати изтребители Миг-29 на Украйна. Досега страните от НАТО се въздържат да доставят на Киев западни танкове, както и самолети. Върховният главнокомандващ на обединените сили на НАТО в Европа ген. Тод Уолтърс сподели по-рано, обосновавайки се с оценки на разузнаването, че предаването на изтребители Миг-29 на Украйна може да бъде възприето от Русия като стъпка усилване на напрежението и да провокира " ескалация сред Москва и НАТО, а това да докара до високорисков сюжет ".

Говорител на НАТО отхвърли да разяснява сходно съглашение и сподели, че каквито и да било решения за доставка на оръжие зависят от обособените страни членки на алианса. След началото на съветската инвазия доста източноевропейски страни доставиха на Украйна създадено през руската ера военно съоръжение и оръжие, показва ДПА.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР