Украинският президент Володимир Зеленски призова Русия да не бъде допусната

...
Украинският президент Володимир Зеленски призова Русия да не бъде допусната
Коментари Харесай

Пропаганда на агресията. Зеленски поиска руски спортисти да не бъдат допуснати до Олимпиадата в Париж

Украинският президент Володимир Зеленски прикани Русия да не бъде позволена да взе участие в Олимпийските игри в Париж през 2024 година, заяви Би Би Си. По думите му присъединяване на съветски спортисти би посочило, че “терорът е някак допустим ”.

Изказването на Зеленски пристигна откакто Международният олимпийски комитет (МОК) позволи опцията съветски и беларуски спортисти да вземат участие като неутрални състезатели, без идентификация на тяхната народност. Решението към момента не е дефинитивно.

В отговор Киев заплаши да бойкотира Олимпиадата в Париж, която ще се организира през 2024 година - повече от две години след началото на съветската военна експанзия против Украйна.

Опитите на Международния олимпийски комитет “да върне съветските спортисти на Олимпийските игри са опити да се покаже на целия свят, че терорът е някак допустим ”, сподели Володимир Зеленски в своето вечерно послание към украинците.

Той добави, че не би трябвало да се позволява Русия да употребява Олимпиадата или “което и да е друго спортно събитие за агитация на експанзията си ”.

Зеленски сподели, че е повдигнал въпроса в диалог с президента на Франция, страната хазаин на идната Олимпиада, Еманюел Макрон.

Изказването на Зеленски пристигна няколко дни откакто президентът на МОК Томас Бах сподели, че се организират съвещания по какъв начин и дали да се позволен съветски и беларуски състезатели на Олимпийските игри в Париж.

“Принципът, който беше открит, е: без съветски или беларуски спортисти ”, сподели Бах, представен от “Дневник ”. “Индивидуални, неутрални спортисти от страни без никаква идентификация с тяхната народност биха могли вероятно да се състезават през идната година в Париж. ”

МОК уточни още, че “никой състезател не би трябвало да бъде спиран да се състезава единствено поради паспорта си ”.

Президентът на Украйна обаче сподели, че “не може да има индиферентност в спорта ”, когато спортистите от неговата страна умират на бойното поле. Той направи съпоставяне с Олимпийските игри през 1936 година в Берлин, когато на власт в Германия към този момент са нацистите.

“Олимпийското придвижване и терористичните страни несъмнено не би трябвало да си пресичат пътищата ”, сподели още Зеленски.

След началото на съветската военна инвазия в Украйна през февруари 2022 година Русия и Беларус бяха изолирани от интернационалните спортни прояви.

Международният олимпийски комитет (МОК) “нарушаването на олимпийското помирение от съветското държавно управление ”, а по-късно предложи на спортните федерации и на уредниците на надпревари по света на “руски и беларуски спортисти и публични лица ”.

Русия стартира войната против Украйна директно след края на Зимните олимпийски игри в Пекин. Предприемането на военни дейности от страна на Русия директно след зимни олимпийски игри не е казус. След края на Олимпиадата в Сочи през 2014 година Русия стартира подготовка за анексирането на украинския Кримския полуостров.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР