Украинският посланик в Берлин Андрий Мелник призова новата германска министърка

...
Украинският посланик в Берлин Андрий Мелник призова новата германска министърка
Коментари Харесай

Украинският посланик в Берлин призова Германия да обещае оръжейни доставки на страната му

Украинският дипломат в Берлин Андрий Мелник прикани новата немска министърка на външните работи Аналена Бербок да обещае оръжейни доставки при идното си посещаване в Украйна, предава ДПА.

Нежеланието на Бербок и останалата част от новото левоцентристко държавно управление на Германия за оръжейни доставки е " доста разочароващо " предвид на скупчването на съветски войски по границата, сподели Мелник.

" Народът на Украйна е доста отчаян. Сега е моментът на истината за това кой е същински другар и кой не ", уточни той в писмени отговори до ДПА.

Мелник съобщи, че украинците са наясно, че ръководещата коалиция в Германия се е договорила да води рестриктивна политика във връзка с оръжейния експорт, която планува да не се доставя оръжие в зони на рецесии.

" Този политически документ обаче не е библия. Светът сега е изложен на най-голямата заплаха от огромна война посред Европа, най-тежката от 1945 година насам ", сподели той.

Украинската държавност е застрашена от съветския президент Владимир Путин, съобщи Мелник и акцентира, че украинците имат цялостното право да се пазят.

Украйна от години приканва Германия да й достави оръжие, с цел да се отбранява от допустимо съветско нахлуване - дотук безрезултатно, отбелязва ДПА.

Водещи немски политици като съпредседателя на Зелените Роберт Хабек и бъдещия водач на консервативния Християндемократически съюз Фридрих Мерц обаче дадоха сигнали, че поддържат възможни оръжейни доставки за Киев. Но Бербок, която е съпредседател на Зелените дружно с Хабек, съобщи пред ДПА малко преди Коледа, че " ново военно изостряне на спора няма да донесе повече сигурност на Украйна ".

Мелник уточни, че немския Наказателен кодекс е включено закононарушение, което се назовава " неоказване на помощ ". " Същият главен принцип важи и в междудържавните връзки ", увери той.

" Затова призоваваме немското държавно управление, и в частност външната министърка Бербок, незабавно да оказват помощ на Украйна с нужните оръжия за защита. Това е честен и човешки дълг ", прикани украинският дипломат в Берлин.

Германска външна министърка, която зае поста при започване на предишния месец, отпътува на следващия ден на първото си посещаване в Украйна, а на идващия ден ще отиде в Москва за среща с съветския си сътрудник Сергей Лавров.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР