Украинският кризисен център в Добрич търси възможности бежанци от войната,

...
Украинският кризисен център в Добрич търси възможности бежанци от войната,
Коментари Харесай

Украинският кризисен център в Добрич търси и работа за бежанците от войната

Украинският спешен център в Добрич търси благоприятни условия бежанци от войната, настанени към този момент в добруджанския град, да стартират работа, а децата им да тръгнат на учебно заведение.

" Сред бегълците, които посрещнахме до момента, има трима лекари - кардиолози и психиатър " , описа ръководителят на българо-украинското сдружение „ Добруджа-Украйна ” Олена  Димитрова.

По думите ѝ към този момент се прави лист с какви специалности са идващите, а от общината се чака да осведоми за свободните работни места. От частното учебно заведение „ Леонардо Да Винчи ” са подготвени да одобряват украински деца, добави ръководителят на сдружението като уточни, че най-малките бегълци са от бебе на шестмесечна възраст до 12-14-годишни възпитаници.

Димитрова счита, че бежанският поток в идващите дни ще се ускори, в случай че се отворят филантропични коридори. Дори да настъпи мир, разрушенията са огромни и хората няма къде да се приютят, разяснява украинката, която от 28 години живее в Добрич.

Докато беседва с кореспондент на Българска телеграфна агенция, телефонът ѝ звъни с молба за помощ от две фамилии от Болград, които са на румънската граница. Едното семейство пътува с три деца – на 12 и на три години и едномесечно бебе. И за другото домакинство - от трима възрастни и 10-годишно дете, Олена Димитрова незабавно намира апартамент, който жител на Добрич безплатно дава.

Жест на взаимност идва и от добричкото село Житница, където живеят Людмила и Юрий Баранови, избягали през 2014 година от Луганск. Семейството е провело локалните хора в Житница да дарят фасул, картофи, лук, пресни зеленчуци.

" Повечето институции събират пакетирани хранителни артикули, а сдружението „ Добруджа-Украйна ” ще дефинира един ден в седмицата, в който ще раздаваме на бежанците пресни храни, тъй че да могат да си готвят сами ", прибавя Димитрова.

Украинският спешен център, който отвори порти преди няколко дни в националното читалище „ Йордан Йовков ”, след зов за поддръжка единствено за час е събрал одеяла, спално долни дрехи, памперси, хранителни артикули.

Сега най-вече търсим мъжки облекла и лекарства - бинтове, марли, банки за физиологични разтвори, абокати, пластир, системи за венозни вливания, изрежда Олена Димитрова и показва телефон за контакти: 0886/ 361-688.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР