Украинските сили са си върнали повече от шест хиляди квадратни

...
Украинските сили са си върнали повече от шест хиляди квадратни
Коментари Харесай

Украинските сили са си върнали повече от шест хиляди квадратни километра

Украинските сили са си върнали повече от шест хиляди квадратни километра от началото на септември. Това съобщи в постоянното си видеообръщение президентът Володимир Зеленски, на фона на продължаващото контранастъпление. В неделя военното командване на Украйна разгласи, че са завзети три хиляди квадратни километра.

Русия призна, че е изгубила основни градове в североизточната Харковска област, което се счита от някои военни специалисти за вероятен пробив във войната.  Москва разказва изтеглянето на войските си от района през последните дни като " прегрупиране " за фокусиране върху районите Луганск и Донецк в източната част на Украйна, написа Нова телевизия.

Множество цивилни жертви са открити в освободените украински селища

След като украинската войска заяви, че е постигнала най-големия си триумф от началото на войната, към този момент става ясна и картината в региона. Най-малко четири тела на цивилни, по които има следи от изтезания са открити в Харковското село Зализничное.

По данни на украинската прокуратура, трима цивилни са били заровени в частен двор, а четвърти - на територията на локален асфалтов цех. В друго село в региона - Граковое, има голям брой опустошения, които свидетелстват за ожесточеността на боевете. Там още веднъж са открити телата на цивилни със следи от изтезания и огнестрелни рани в тила.

След изтеглянето на съветските сили от киевска област в редица селища в региона на столицата бяха открити всеобщи гробове. Най-шокиращи бяха данните от Буча, където жертвите бяха десетки, написа Българска национална телевизия.

Заловени са голям брой военнопленници

Говорител на украинското военно разузнаване съобщи, че съветските войски всеобщо се предават, защото " схващат безнадеждността на ситуацията си ". Съветник на украинския президент уточни, че военнопленниците са толкоз доста, че стартират да се свършват местата, където могат да бъдат настанени.

Украинските военни обявиха, че за 24 часа са освободили повече от 20 обитаеми места. Според английското министерство на защитата през последните дни силите на Киев са завзели територия, която е най-малко два пъти по-голяма от тази на Лондон.

След месеци на едва видим прогрес новата динамичност повдигна украинския морал и предизвика в Русия редки обществени рецензии към войната на президента Владимир Путин, отбелязва АП.

" В някои региони на фронта нашите бранители доближиха държавната граница с Руската федерация ", съобщи Олег Синегубов, губернатор на Харковска област, представен от Българска телеграфна агенция.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР