Украинските сили продължиха настъпателните операции в посока Бахмут на 16

...
Украинските сили продължиха настъпателните операции в посока Бахмут на 16
Коментари Харесай

ISW: Русия движи кораби насам-натам, за да избегне украински удари

Украинските сили продължиха настъпателните интервенции в посока Бахмут на 16 септември.  Напреднали са на юг от Роздоливка (на към 13 км североизточно от Бахмут) и в северната част на Клишчиевка (на към 6 км югозападно от Бахмут). Украинският заместник-министър на защитата Хана Маляр означи, че борбите там не престават.

Това се показва в дневния разбор на Института за проучване на войната (ISW) за хода на бойните дейности в Украйна.

Командващият украинските сухопътни сили генерал-полковник Александър Сирски разгласява фотоси на украински личен състав в Андреевка  (8 км югозападно от Бахмут) след украинското избавление на селището на 14 септември.

Украинският прогрес в западната Запорожка област евентуално е принудил съветското командване да даде приоритет на защитата на юг от Бахмут . Доброволческите батальони от Северна Осетия " Щурм Осетия " и " Алания ", които работят в западната част на Запорожка област, разгласиха фотография на 16 септември, показваща дребен отряд на съветската 83-та обособена гвардейска десантно-щурмова бригада в Нестерянка (на западното рамо на актуалният украински пробив в западна Запорожка област).

ISW по-рано писа, че украинските контранастъпателни интервенции по няколко посоки ще принудят съветското командване да го направи.
 Русия отхвърля Украйна да си е върнала село Андреевка
Русия отхвърля Украйна да си е върнала село Андреевка

Това съобщи съветското министерство на защитата в ежедневния си брифинг

Украинските контранастъпателни интервенции са фиксирали относително елитни елементи и формирования в региона, в това число детайли от 98-ма дивизия, 83-та бригада, 11-та бригада, 31-ва бригада, 106-та дивизия и 364-та бригада Спецназ (Главно ръководство на съветския Генерален щаб).

Досега съветските сили не са изпращали тези относително елитни формирования, с цел да оказват помощ в сериозните отбранителни старания в западната Запорожка област, а украинските интервенции към Бахмут наподобява не престават да пречат на съветското командване да направи това. ISW ще разгласява обзор на стратегическото значение на това по какъв начин украинските интервенции са фиксирали съветските сили в региона на Бахмут в идно особено издание.

Украинските сили също напреднаха в западната Запорожка област на 16 септември. Но евентуално не са запазили контрола над тези позиции. Може да са създали забележителен тактически пробив в региона на Роботине през последните няколко седмици, който не престават да уголемяват. Украинските сили продължиха настъпателните интервенции около сектор западно от Върбово, откогато проникнаха в него на 4 септември и разшириха пробива си по продължение на 2,6-километров сектор от тези съветски отбранителни позиции.

Продължаващото неявяване на следена украинска тежка техника и транспортни средства демонстрира, че украинските сили към момента не са приключили пробива.

Украински публични лица показаха, че поредицата от съветски отбранителни позиции, които сега са пред украинското нахлуване, може да са по-малко предизвикателни от първичния съветски защитителен пласт, който украинските сили пробиха на север.

Руските сили бяха съсредоточили по-голямата част от бойната си мощност в тези най-предни съветски отбранителни позиции, с цел да се пазят против украинските контраофанзивни интервенции и тези съветски сили евентуално са претърпели тежки загуби и са направили евакуиране с пердах към готови позиции зад настоящия защитителен пласт.

ISW от дълго време е открил, че на съветските сили липсва жива мощ  в Южна Украйна, а в този момент сражаващите се военни там евентуално са инцидентни детайли, или такива от някогашни формирования в региона.

Руските ултранационалисти продължиха да се оплакват от ендемичната неистина в съветската войска , откакто депутатът от Руската държавна дума и някогашен заместник-командир на Южния боен окръг (ЮВО) генерал-лейтенант Андрей Гурулев изрази сходни недоволства на 15 септември. Руски блогър разгласява изказване, с което се съгласи с изказванието на Гурулев, че културата на неистина в съветската войска е главният проблем пред успеха в Украйна.

Друг съветски блогър съобщи, че въпросът е злополука и че неистини има на всички равнища на съветската войска, защото подчинените командири се опасяват да рапортуват истината за положението и потребностите на частите и формированията.

Блогърът съобщи, че съветското Министерство на защитата (МО) и съветският президент Владимир Путин евентуално получават подправени отчети. Блогърът добави, че тиранията (лоша командна култура), измамите и неналичието на военна досетливост са някои от проблемите, засягащи съветската войска в Украйна . Според него, главната цел на съветската войска би трябвало да бъде минимизиране на загубите на личен състав. Руски вътрешен източник съпостави Гурулев със починалия финансист на групата " Вагнер " Евгений Пригожин в ролята му на " повествовател на истината на първа линия ".
 Киев: Украински морски дрон повреди дребен съветски ракетен транспортен съд
Киев: Украински морски дрон повреди дребен съветски ракетен транспортен съд

Съобщеното опонира на съветска информация, съгласно която офанзивата е била отблъсната.

Украински военноморски дрон евентуално е развалил съветски транспортен съд в Черно море на 14 септември. Украинският вестник " Украинска истина " разгласява фотография, която демонстрира какво се е случило покрай входа на Севастополския залив в окупирания Крим на 14 септември.

Украинският министър на цифровата промяна Михайло Федоров съобщи на 16 септември, че Украйна ще прави повече офанзиви с дронове против съветски кораби в бъдеще.

Говорителят на украинското Южно оперативно командване капитан първи сан Наталия Хуменюк съобщи, че съветските кораби не остават в базите си, а непрекъснато се движат сред военноморските бази в Русия и окупирания Крим, с цел да избегнат удари против тях.

Руските сили преди този момент са употребявали огромни кораби в Черно море , с цел да смекчат вредите, нанесени от украинските удари на други съветски сухопътни информационни линии в Южна Украйна и украинските сили евентуално желаят да навредят в допълнение.
 Киев: Повече дронове, повече офанзиви и по-малко съветски кораби
Киев: Повече дронове, повече офанзиви и по-малко съветски кораби

" Това е несъмнено ", сподели министърът на цифровата промяна Михайло Федоров

Украински чиновник удостовери на 16 септември, че граждански транспортен съд е употребявал украинския кулоар в Черно море, с цел да доближи украинско пристанище за първи път. Украинският министър на общностите, териториите и инфраструктурата Александър Кубраков разгласи, че цивилните кораби за насипни товари, плаващи под флага на Палау, са употребявали съществуващия украински кулоар, с цел да плават към Черноморск, където корабите ще натоварят над 20 000 тона зърно за експорт в страни от Африка и Азия.

Преди това Кремъл ескалира позицията си в Черно море , с цел да ограничи морския трафик към Украйна и да усили въздействието си и  да извлече оптимални отстъпки, с цел да се причисли още веднъж към Черноморската зърнена самодейност.

Съобщава се, че военни самолети на Обединеното кралство правят патрули над Черно море, с цел да възпрат съветските сили да работят нападателно против цивилни кораби. Кубраков съобщи, че пет цивилни кораба са пътували от Украйна по украинския черноморски кулоар от 15 август.

Руският министър на защитата Сергей Шойгу и севернокорейският водач Ким Чен Ун се срещнаха във Владивосток, където Ким прегледа елементи от съветска оръжейна технология на 16 септември . Ким прегледа Ту-22МС, Ту-95МС и Ту-160 стратегически бомбардировачи; изтребители-бомбардировачи Су25СМ3, Су-30СМ и Су-34; ракетоносец МиГ-31И с ракети " Кинжал " ; фрегатата " Маршал Шапошников " ; противокорабна ракетна система Уран; и крилати ракети " Калибър ".
 Шойгу сподели на Ким ракети
Шойгу сподели на Ким ракети " Кинжал " и стратегически бомбардировачи

Усмихнатият Ким беше посрещнат с почетен часовой на летище " Кневичи "

Командващият съветските въздушно-космически сили генерал-лейтенант Сергей Кобилаш сподели на Ким, че стратегическите бомбардировачи Ту-160 са получили нови крилати ракети със деклариран обхват от над 6500 километра и могат да носят 12 такива ракети.

Малко евентуално е Русия да даде физически системи или оръжия на Северна Корея заради евентуалната угриженост на съветския президент Владимир Путин, че тази наредба може да провокира вторични наказания против Русия, само че Путин може да е отворен за други форми на софтуерно и отбранително съдействие със Северна Корея в подмяна на Севернокорейски артилерийски муниции.

Руското военно управление може да отстранява неефективните чиновници на противовъздушната защита под предлог за обвинявания в корупция, с цел да избегне признаването на неуспехите на противовъздушната защита против увеличаващите се удари с дронове по съветски градове, в това число Москва.

Руското издание " Комерсант " заяви на 16 септември, че Венецкият областен съд на Тулска област е осъдил Владислав Гуков, някогашен шеф на Министерството на защитата на Министерството на защитата, на девет години затвор за корупция.
 Москва твърди за свалени дронове на Киев край Крим
Москва твърди за свалени дронове на Киев край Крим

Поредна украинска офанзива, която била провалена

Комерсант отбелязва, че следствието е открило, че Гуков е приел над 15 милиона рубли (154 950 долара) подкупи от разнообразни предприятия, които са имали за цел да доставят на Министерството на защитата " незабавно нужни " рентгенови диагностични системи за коли КамАЗ.

Руски вътрешен източник твърди, че Гуков е непосредствен персонален другар на генерал-майор Вячеслав Лобузко, някогашен пълководец на дивизия на 3-та обособена войска за противовъздушна защита и един от конструкторите на системата за разкриване на крилати и балистични ракети " Воронеж ", който съветските управляващи също вкаран в пандиза за корупция през май. Вътрешният източник също твърди, че Гуков е персонално виновен за подписването на поръчката за системи и комплекси за противовъздушна защита.

Обвинението на Гуков в корупция и ролята му като изтъкнат чиновник на съветската противовъздушна защита отразяват тъкмо случая с командира на основаната в Москва 1-ва Противовъздушна отбрана със особено предопределение генерал-майор от армията Константин Огиенко, който управляващите на Московска област арестуваха по сходни обвинявания в корупция и подкупи по отношение на даване на държавна отбранителна благосъстоятелност на неназована гражданска организация.

ISW няма причина да се съмнява, че тези чиновници на противовъздушната защита са съучастници в схеми за корупция и подкупи, само че неотдавнашната наклонност на арести на видни чиновници на противовъздушната защита по обвинявания в корупция може да подсказва, че висшите ешелони на съветската войска желаят да отстранят тези чиновници на противовъздушната защита от техните позиции, без да се постанова да признават, че съветската вътрешна система за противовъздушна защита се проваля.

Руските военни не престават да поставят старания за подсилване на връзките на Русия с африканските страни на фона на изменящата се динамичност на континента, произлизаща от напъните на съветското министерство на защитата да включи групата Вагнер. Руските блогъри и малийската национална телевизия ORTM оповестиха, че съветският заместник-министър на защитата Юнус-Бек Евкуров е дошъл в Бамако, Мали на 16 септември и се е срещнал с министрите на защитата на Мали и Нигер и ръководителя на малийската хунта Асими Гоита. Руски блогъри спекулират, че Евкуров и министрите на Мали и Нигер са разискали военно-техническото съдействие, последствията от преврата в Нигер и са нараснали поддръжката на съветското МО за малийската хунта против бунтовниците туареги в Северно Мали.
 Генералът, отговарящ за Противовъздушна отбрана на Москва, е задържан за корупция
Генералът, отговарящ за Противовъздушна отбрана на Москва, е задържан за корупция

Генерал-майор Константин Огиенко е арестуван е под стража и упрекнат за приемане на рушвет в изключително огромни размери

Руските окупационни чиновници не престават напъните си за презаселване на жилищните региони на окупирана Украйна с руснаци. Украинският общоприет щаб заяви на 16 септември, че съветски бойци и окупационни чиновници в окупираната Херсонска област лишават частни къщи на локални поданици и се заселват в тези домове, като в същото време принудително презаселват украинските поданици и организират ограничения за пречистване против тях.

Съветникът на украинския кмет на Мариупол Петро Андрюшченко по сходен метод означи, че съветските окупационни чиновници принудително изгонват жителите на Мариупол от жилищните здания и реалокират руснаци в тези домове.

Четвъртата Женевска спогодба постановява, че е нелегално за окупационна мощ да трансферира личното си население на територия, която окупира, и ISW продължава да смята, че Русия подхваща акция за принудително обезлюдяване на региони на Украйна и презаселване на тези пространства с руснаци жители.

Базираната в Крим партизанска група " Атеш " съобщи, че един от нейните сътрудници е унищожил два съветски камиона със самоделно взривно устройство в окупирания Хеническ, Херсонска област, на 15 септември.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР