Украинските сили продължиха контранастъпателните операции край Бахмут и в западната

...
Украинските сили продължиха контранастъпателните операции край Бахмут и в западната
Коментари Харесай

ISW: Стратегията на Путин, за да задържи властта - стабилност и по-малко военни действия

Украинските сили продължиха контранастъпателните интервенции край Бахмут и в западната част на Запорожка област и на 8 ноември. Украинският общоприет щаб заяви, че украинските сили продължиха настъпателните интервенции в направленията Мелитопол (западна Запорожка област) и Бахмут.

Руски източници настояват, че украинските сили са направили офанзиви покрай Роботине, Новопрокопивка (точно южно от Роботине) и Вербове (9 километра източно от Роботине). Украинският президент Володимир Зеленски съобщи по време на видео послание към конференцията Reuters NEXT в Ню Йорк на 8 ноември, че украинските сили имат проект на бойното поле за 2024 година, който той не може да разкрие. Зеленски съобщи, че украинските сили имат няколко пътя за бъдещо нахлуване в Южна Украйна, Източна Украйна и Херсонска област. Има и проекти за прогрес към съответни окупирани градове. Украинските сили не престават контранастъпателните интервенции без спиране в няколко бранша на фронта и украинските публични лица не престават да показват, че тези интервенции ще продължат и тази зима.
 Зеленски не знае дали Тръмп още веднъж в Белия дом е положително или неприятно за Украйна
Зеленски не знае дали Тръмп още веднъж в Белия дом е положително или неприятно за Украйна

Очаква поддръжката на Съединени американски щати за Украйна да продължи, без значение кой ще стане новият американски президент

Това се показва в дневния разбор за военните дейности от Института за проучване на войната (ISW).

Руският президент Владимир Путин увеличи 44 съветски военни и офицери от вътрешните работи, в това число командващия Източната формация на силите Андрей Кузменко, в генералски чин.

Съобщава се, че съветският президент Владимир Путин ще заобикаля да концентрира президентската си акция през 2024 година върху войната в Украйна и на Русия и рецензиите към Запада. Руската опозиционна медия Meduza заяви на 8 ноември, че два източника, близки до съветската президентска администрация, са декларирали, че президентската акция има за цел да нарисува Путин като водач, трансформирал Русия в " остров на спокойствието ".

Източници на Meduza настояват, че рейтингът на Путин се усилва след речи, в които той подлага на критика Запада и че съветската държавна агитация ще предизвиква това посредством все по-често издание на истории за " компликации " в западните страни и хипотетичната некадърност на Съединените щати да поддържат Украйна и Израел по едно и също време. Източник на Meduza също по този начин съобщи, че акцията ще разисква войната в Украйна единствено в случай че има " доста сериозен съветски триумф " на фронта, вместо продължаваща " позиционна война ". Съобщава се, че Путин се готви да разгласи акцията си този месец, а съветски източници непрекъснато показват, че акцията няма да разпространява на видно място войната в Украйна. По-рано Путин омаловажи съветските настъпателни старания край Авдиевка, наричайки ги " дейна защита ", което би било в сходство с тези отчети.
 Путин е решил да се кандидатира за президент през 2024 година Обновена
Путин е решил да се кандидатира за президент през 2024 година

Лидерът на Кремъл счита, че би трябвало да преведе Русия през най-опасния ѝ интервал от десетилетия

Съобщава се, че подкрепяната от Кремъл партия " Единна Русия " също е осъзнала, че потреблението на войната в Украйна в техните предизборни акции в навечерието на изборите за Държавна дума през септември 2023 година е неефективно и контрапродуктивно. Притесненията в Кремъл и Обединена Русия по отношение на вътрешната поддръжка за войната обаче не са индикации, че Обединена Русия или господството на Путин в съветската политика са изправени пред законна опасност на идните президентски избори. Тази рамка на акцията, в случай че се случи, ще ускори отхвърли на Путин да активизира съветското общество на военновременна основа и може да усили осведомителните разноски, нужни за поддръжка на дълготрайни военни старания в Украйна.

Украински партизани и военно разузнаване убиха изтъкнат чиновник на Луганската национална република (ЛНР), упрекнат в осъществяване на военни закононарушения в окупирана Украйна. Руски и окупационни чиновници оповестиха на 8 ноември, че кола бомба е умъртвила члена на Народния съвет на ЛНР и ръководителя на Либерално-демократическата партия на ЛНР (ЛДПР) полковник Михаил Филипоненко в окупирания град Луганск. Филипоненко преди този момент оглавяваше Народната милиция на ЛНР и Съвместния център за надзор и съгласуваност (СЦКК) на ЛНР. Главното ръководство на военното разузнаване на Украйна (ГУР) заяви, че сътрудници на ГУР и украински партизани са направили офанзивата.

GUR съобщи, че Филипоненко е провел лагери за изтезания за украински цивилни и военнопленници и че Филипоненко персонално е взел участие в изтезанията. Тези обвинявания биха били явно нарушаване на Конвенцията на Организация на обединените нации против изтезанията и други форми на грубо, нечовешко или унизително третиране или наказване.

Съобщава се, че Русия се пробва да придобие назад съставни елементи за военно съоръжение от страни, на които преди този момент е продала оборудването, в това число Египет, Пакистан, Бразилия и Беларус. Wall Street Journal (WSJ) заяви на 8 ноември, че Египет се е съгласил през юли 2023 година да върне моторите за хеликоптери Ми-8 и Ми-17 назад на Русия, откакто Египет се е отказал от договорката за изпращане на ракети на Русия.

WSJ заяви, че Русия е предложила да опрости дълга на Египет и да продължи доставките на пшеница за Египет в подмяна на моторите и че Русия също е заплашила да в профил своите съветници от оръжейната промишленост от Египет, в случай че Египет не се съгласи да върне моторите. WSJ заяви, че египетските доставки на към 150 мотора евентуално ще стартират през декември 2023 година WSJ заяви, че Русия също е поискала от Пакистан да върне минимум четири хеликоптерни мотора Ми-35М и е поискала да изкупи назад 12 изведени от употреба мотора Ми-35М от Бразилия, които Бразилия съгласно известията отхвърли. WSJ заяви, че Беларус се е съгласила да продаде шест хеликоптерни мотора Ми-26 назад на Русия и че Русия е пренасочила оръжия, предопределени за Индия и Армения, към Украйна.

Съобщава се, че юристът на малолетния е апелирал за връщането на младежа в Украйна пред назначения от Кремъл комисар по правата на децата Мария Лвова-Белова, която преди този момент съобщи през април 2023 година, че съветските сили за сигурност са задържали украинския младеж на границата с Беларус, до момента в който се е опитвал да се върне в Украйна. ISW по-рано заяви, че Лвова-Белова непрестанно се пробва да оправдае противозаконното депортиране на украински деца в Русия като част от огромна съветска акция за депортиране в Украйна.

Руски блогър съобщи на 8 ноември, че съветските въздушно-космически сили са получили нови ударни хеликоптери Ка-52М. Блогърът твърди, че осъвремененият вид на хеликоптер включва купола за електрооптично ориентиране GOES-451, обновена информационна система BKS-50M, система за ръководство на огъня SUO-806PM, която може да употребява нови оръжия като комплекса за противовъздушна защита BKO L418 " Моноблок " и консолидираното на леки многоцелеви управляеми ракети.

Руските окупационни администрации не престават да основават нови административни органи, предопределени да интегрират в допълнение окупираните територии в съветските системи на ръководство. Лидерът на Луганската национална република (ЛНР) Леонид Пасечник разгласи на 8 ноември, че съветските окупационни управляващи са основали съвет на общинските формирания в окупираната Луганска област. Пасечник съобщи, че неотдавна определените окупационни ръководители на 28 града и общини в окупираната Луганска област ще вземат участие в окупационния съвет на общинските единици и че окупационният началник на град Алчевск, Алберт Апшев, ще ръководи районния орган на ръководство.

Пасечник съобщи, че основаването на съвета на общинските формирания е значима стъпка в консолидираното на окупираната Луганска област в съветското правно поле.

Руските окупационни чиновници не престават да употребяват стратегии за майчински капитал, с цел да усилят напъните за паспортизация в окупираните територии. Окупационният народен представител от Запорожка област Владимир Рогов съобщи на 8 ноември, че жителите на окупираната Запорожка област могат да получават финансови заплащания за майчинство за първото и второто си дете, в случай че имат съветски паспорти или в случай че децата им имат съветски паспорти.
 Путин пред Китай: Реагираме умерено на опитите за разширение на НАТО
Путин пред Китай: Реагираме умерено на опитите за разширение на НАТО

Отрече Москва и Пекин да основават военни съюзи " по линията на Студената война "

Путин и Шойгу се срещнаха с китайския заместник-председател на Централния боен съвет Джан Йоуся в Москва на 8 ноември и повториха шаблонната антизападна изразителност. Путин съобщи, че дейностите на НАТО " се пробват да надвишават " неговите географски граници и че Съединени американски щати въвличат страните от НАТО в основаването на " напрегната " обстановка в Азиатско-тихоокеанския район. Шойгу разкритикува западните страни, че са " нападателни " при основаването на " боен блок " и повтори описа на Кремъл за околните персонални връзки сред Путин и китайския президент Си Дзинпин.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР