Украинските сили пробиха първата и най-силна от няколкото руски отбранителни

...
Украинските сили пробиха първата и най-силна от няколкото руски отбранителни
Коментари Харесай

Киев: Украинската армия е пробила една от най-силните руски отбранителни линии

Украинските сили пробиха първата и най-силна от няколкото съветски отбранителни линии в южната Запорожка област, оповестява военачалник Олександър Тарнавски в изявление за вестник " Обзървър ". Украинската контраатака дълго време беше възпрепятствана поради голямото минно поле в региона, а разминирането се извършваше най-вече през нощта, сподели Тарнавски. За пробив на юг заяви и заместник-министърът на защитата Ханна Маляр.

 

" Вече се насочваме към идната отбранителна линия. Ситуацията е сложна, тъй като врагът има укрепления - с изключение на мини, има и бетонни укрепления, да вземем за пример под главните командни постове и нашите въоръжени сили би трябвало да преодоляват голям брой спънки, с цел да напредват ", сподели Ханна Маляр - заместник-министър на защитата на Украйна.

 

Целта на южната атака е да стигне до Азовско море, на към 90 км, като по този метод украинските сили ще разделят на две областите в Южна Украйна, следени от Русия, и ще пресечен основен маршрут за доставки от и към Кримския полуостров.

 

През миналото денонощие Русия нападна с дронове дунавското пристанище Рени в Украйна, близо до границата с Румъния. Пристанището е стратегическо за експорт на украинско зърно. Атаката стана ден преди водачите на Русия и Турция Владимир Путин и Реджеп Ердоган да се срещнат в Сочи в опит да съживят зърнената договорка за украински експорт през Черно море.

 

Пристанище Рени се намира навръх границата сред Румъния и Украйна и е значим хъб на речен, морски, сухопътен и железопътен превоз. От Киев оповестиха, че група дронове за атакували цивилни индустриални обекти. Ранени са двама души. Руската войска твърди, че е атакувала хранилища за военно съоръжение. Румънското военно министерство остро осъди офанзивата наоколо до натовската граница в обява във Facebook.

 

" Министерството на защитата декларира най-категорично, че тези офанзиви, ориентирани против цивилни цели и инфраструктура в Украйна, са неоправдани и в надълбоко несъгласие с разпоредбите на интернационалното филантропично право ".

 

Освен пристанище Рени Русия е насочила и 25 дрона против Одеска област, оповестяват от Киев. 22 от безпилотните машини са разрушени. Дунав се трансформира в главен маршрут за експорт на украинско зърно, откакто Русия отхвърли да удължи действието на зърнената договорка. През последните седмици договарянията за възбновяването ѝ бяха възобновени с посредничеството на Турция, а от Организация на обединените нации показаха на Москва пакет от оферти, които да изпълнят съветския ултиматум за улеснение експорт на торове от Русия.

 

Утре Реджеп Ердоган и Владимир Путин ще обсъдят съглашението в Сочи. От Анкара признаха, че има механически затруднения към износа на съветско зърно и механизмите за заплащане, откакто Русия беше изключена от интернационалната разплащателна система СУИФТ.

 

 

Източник Българска национална телевизия

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР