Украински биолози предупредиха, че делфините в Черно море умират с

...
Украински биолози предупредиха, че делфините в Черно море умират с
Коментари Харесай

Хиляди делфини умират в Черно море заради руски кораби и подводници

Украински биолози предизвестиха, че делфините в Черно море умират с тревожна скорост заради смъртоносното шумово замърсяване, породено от съветски военни кораби и подводници , оповестява RFI.

Конфликтът в Украйна освен аргументи човешки жертви, само че войната оказа надълбоко влияние върху популацията на делфините в Черно море .

Преди войната изцяло изследване на популацията на китоподобните в Черно море откри, че в Черно море има минимум 253 000 делфина и популациите " не са се влошили през последните 20 години ".

Но Иван Русев, началник на проучванията в украинския народен естествен парк Тузлийски лагуни, споделя, че броят на делфините е намалял с минимум 5000 след нахлуването на Русия в Украйна на 24 февруари тази година.

Той твърди, че военният сонар, употребен от съветските военни кораби, поврежда слуха на делфините и пречи на потреблението на ехолокация , на която те разчитат, с цел да ловуват, направляват и заобикалят хищници.

" Когато руснаците употребяват сонара на своите подводници или надводни кораби, това смущава вътрешното ухо на делфините и способността им да се движат ", сподели Русев пред RFI.

Загубата на ехолокация на процедура лишава делфините от зрението им , което ги прави изключително уязвими.

" Те стават изцяло дезориентирани , губят своите ориентири. Блъскат се в камъни и към този момент не могат да търсят храна. Делфините, които към този момент не могат да се хранят сами, отслабват доста бързо. "

Украинското черноморско крайбрежие стана очевидец на едни от най-тежките боеве в спора. Руските сили превзеха Змийския остров на 24 февруари, първия ден от нахлуването. Украйна си върна острова по-рано този месец и нейните сили споделят, че се приготвят за нови контраатаки в района.

Бомбардировките и подводните детонации, свързани с спора, също предизвикват огромни премеждия на делфините .

Повече от 100 делфина бяха открити мъртви покрай плажовете сред град Одеса и делтата на река Дунав - регион, представляващ единствено 2-3 % от бреговата линия на Черно море на Украйна.

" Това е огромна покруса ", споделя Русев. " Хората би трябвало да осъзнаят, че гибелта на делфините в Черно море е сигнал за гибелта на неговата екосистема . Това е екологична покруса. Делфините, най-интелигентните животни в света, умират заради война. "

Броят на мъртвите делфини евентуално е повече , споделя той, защото той и екипът му са съумели да изследват " единствено 3-5 % от украинската брегова линия ".

Еколози от Турция, България и Румъния също оповестяват за доста нарастване на броя на мъртвите делфини , изхвърлени на брега.

Турската фондация за морски проучвания (Tudav) заяви, че минимум 80 мъртви делфина са открити в западната част на Черно море от май насам.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР