Украинската централна банка оповести решението си да национализирана една от

...
Украинската централна банка оповести решението си да национализирана една от
Коментари Харесай

Киев национализира една от големите търговски банки

Украинската централна банка оповести решението си да национализирана една от огромните търговски банки – Сенс банк – поради собствеността, която имат в нея съветски олигарси. От през днешния ден банката ще бъде ръководена от квестори под необикновен контрол до привършване на процеса на придобиване от страната, предава БНР.

Управителят на Украинската централна банка Андрий Пишний съобщи на конференция, че на държавното управление са изпратени параметри за присъединяване в процеса на национализиране, тъй че да не бъдат наранени клиентите. „ Сенс банк “ е 10-а по мярка на активите и е част от тъй наречените лист със „ стратегически значими финасови институции “. Агенция Ройтерс напомня, че поради глобите, които Киев наложи на Москва, са почнали правосъдни процедури за конфискуване на активи, притежавани в Украйна от съветската страна или предприемачи, близки до Кремъл.

В късното си видеообръщение президентът Володимир Зеленски означи хода на централната банка:
„ Редно е в този момент държавното управление да прегледа неотложно направените оферти във връзка с тази финансова институция и да ги поддържа! В интерес на вложителите, в името на финансовата непоклатимост и поради обикновената правдивост “.

Национализацията би трябвало да завърши до дни и е координирана с Международния валутен фонд – основен заемодател на Украйна. Ройтерс отбелязва, че с помощта на финансова помощ от Запада и поради съответните дейности на централна банка в Киев, украинският финансов бранш се е оказал удивително устойчив на фона на 17-те месеца война.

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР