Украинската държавна компания Енергоатом съобщи за мощен обстрел на втората

...
Украинската държавна компания Енергоатом съобщи за мощен обстрел на втората
Коментари Харесай

Киев обвини Русия за мощен обстрел по Запорожката АЕЦ

Украинската държавна компания " Енергоатом " заяви за мощен обстрел на втората по величина АЕЦ в Украйна, след Запорожката - Южноукрайнската АЕЦ. Киев упрекна Москва за офанзивата. 
Прочетете още
Според изказване на компанията към среднощ индустриалната зона на Южноукраинската атомна електроцентрала, ситуирана в Николаевска област на брега на река Южен Буг, е била подложена на ракетен обстрел. 

" В 00,20 ч. локално време на 19 септември 2022 година съветската войска бомбардира промишлената зона на Южноукраинската нуклеарна централа (известна още като Пивденоукраинск - бел. ред) ", заяви компанията оператор в " Телеграм ". 

Ударена е постройката на атомната електроцентрала, счупени са над 100 прозореца. На мястото на рухването на снаряда е останал кратер с диаметър 4 метра и дълбочина 2 метра. Освен това беше изключен един от водноелектрическите елементи на Александровската Водноелектрическа централа, която е част от Южноукраинския енергиен комплекс.

" И трите енергоблока на АЕЦ " Юг " работят обикновено. За благополучие няма потърпевши от личния състав на централата ", пише в известието на украинската компания.

" Енергоатом " прикани за неотложно прекъсване на " офанзивите на нуклеарен тероризъм ".

Руската страна към момента не е коментирала това изказване.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски реагира на ракетната офанзива в обява във Фейсбук. Той прикани режимът в Кремъл да бъде спрян, преди военните закононарушения на Русия да доведат до злополука.

" Нашествениците желаеха да стрелят още веднъж, само че не помниха какво е атомна електроцентрала. Русия заплашва целия свят. Трябва да я спрем, преди да е станало прекомерно късно ", написа Зеленски.

В навечерието на войната руските войски се противопоставиха на украинската войска, нападнаха и други сериозни инфраструктури на Украйна, в това число Харков ТЕЦ-5, вследствие на което бяха наранени Сумска, Полтавска и Днепропетровска области остана без ток за известно време.

Руските окупатори обстрелват освен позициите на украинските военни, пишат украински издания. Те нападат сериозна инфраструктура. През нощта мощни детонации се чуха както в Запорожие, по този начин и в региона на Днепропетровск.

Ударът против Запорожието беше доказан от ръководителя на ЗОРА Александър Старух, съобщи украинският " Телеграф ". Той означи, че се знае за осем удара по регионалния център и че преди този момент руснаците са стреляли по сериозни инфраструктурни обекти. Веднага след детонациите в Запорожие в някои региони имаше спирания на тока. На сутринта руснаците за повторно нападнаха града с ракети - удрят брега на Днепър.

Кметът на града Анатолий Куртев добави, че ударът е бил върху две инфраструктурни уреди. Също по този начин вследствие на нощен обстрел са развалени високи здания и пространства на образователно заведение - счупени са прозорци. В частните къщи също липсваха прозорци и има развалени покриви.

Експлозиите в региона на Днепропетровск бяха доказани в региона на Никопол. Обстрелът е осъществен от тежка артилерия и " Градове ". В Никопол пострадаха къщи, икономически постройки, коли, водопроводи и електропроводи. Нарушено е електрозахранването в кв. " Марганец ".

Съобщава се и за обстрел на Николаев и региона от Русия. В 8:30 беше доказан удар по Николаев - нашествениците удариха двора на частна къща и повредиха трамвайните проводници. Няма предварителни данни за потърпевши, само че огледът на мястото на идване продължава.

Според месните канали в Телеграм има вреди по връзките, когато става въпрос за Южноукраинската АЕЦ, само че не са наранени сериозни обекти. Украинското разузнаване предизвести за риска от съветски удари по атомни електроцентрали преди ден и по-късно от " Енергоатом " потвърдиха за удара край Южноукраинската АЕЦ.

 
 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР