Украинската армия проверява Херсон за останали руски войници и техника.

...
Украинската армия проверява Херсон за останали руски войници и техника.
Коментари Харесай

Херсон празнува освобождаването си, но ситуацията в града е критична

Украинската войска ревизира Херсон за останали съветски бойци и техника. След съветската окупация обстановката в града е сериозна и се чака филантропична помощ. Киев оповестява, че за последните дни Украйна си е върнала към 3000 кв. км територия. За всички обаче е ясно, че към този момент краят на войната не се вижда.

В Одеса евакуирани поданици на Херсон честват освобождението на своя град, което президентът Володимир Зеленски назова историческо. Но след развяването на украинските флагове в града и близките села, хората бяха посъветвани да не бързат да се завръщат по домовете си. След съветската окупация в Херсон не доближават храна, питейна вода и медикаменти, няма електричество и не се знае дали ще има отопление, оповестиха локалните управляващи. Очаква се помощ от прилежащия регионален център Николаев.

Москва заяви за цялостно евакуиране от десния бряг на Днепър, само че има подозрения, че в региона са останали съветски бойци, облечени в цивилни облекла. Сателитни фотоси демонстрираха, че има и нови вреди по стената на язовира на Каховската водна електроцентрала, който е под съветски надзор. Скъсване на стената би предизвикало злополука в региона.

" Обявеното от Русия отдръпване от Херсон бележи нов стратегически неуспех за тях. През февруари Русия не съумя да реализира нито една от главните цели като се изключи Херсон. След като той също беше зарязан, хората в Русия несъмнено се питат " За какво беше всичко това? ", написа в Туитър английският министър на защитата Бен Уолъс.

Киев е подготвен да продължи войната. Условие за дипломация е изтеглянето на Русия от Украйна, акцентира още веднъж външният министър Дмитро Кулеба в Камбоджа, където страната му за първи път взе участие в среща на върха на АСЕАН.

" Няма нито един знак, че Русия откровено търси договаряния. Да седнем на масата за фотография, това сме го пробвали. Бих ви върнал в първите месеци на войната. Единственият отговор, който получавахме от тях, беше лист с ултиматуми. Те би трябвало да изоставен Украйна и да подходят към договарянията с благосклонност, толкоз е просто ", съобщи Кулеба.

Мистериозният Банкси удостовери авторството на творба, която се появи в разрушеното от руснаците киевско предградие Бородянка. На една стена е нарисувано момиче, което прави стойка на ръце върху парчета от зидария. На друга рисунка с неговия почерк мъж е повален с джудистка хватка от момче. Това е очевидна отпратка към библейската история за Давид и Голиат и обстоятелството, че президентът Путин се гордееше с умения в джудото.

Руската федерация към момента е опасност, уточни английският министър на защитата Бен Уолъс.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР