Ужилванията от пчели и оси могат да бъдат изключително опасни.

...
Ужилванията от пчели и оси могат да бъдат изключително опасни.
Коментари Харесай

Ухапване от оса и пчела – кога е опасно и какво трябва да направим

Ужилванията от пчели и оси могат да бъдат извънредно рискови.

Пчелната отрова съдържа комплекс от ензими, които провокират токсични реакции в организма - инфектиране, зачервяване, болежка, сърбеж, парене. При липса на алергии тези признаци бързо изчезват. Всичко това са първоначални и предвидими реакции на нашето тяло към ухапванията от инсекти. Подобни признаци се демонстрират при съвсем всяко ужилване на медоносните пчели, оси и стършели.

Към общоприетата реакция към токсините от отровата на насекомите се причисляват и алергичните реакции. Те предизвикват развиването на проблеми, рискови за човешкото здраве: от уртикария до анафилаксия.

Коя е най-опасната алергична реакция към захапване от насекомо?

Най-тежката и животозастрашаваща алергична реакция към захапване от насекомо, е анафилаксията, съпроводена от отичане на кожата, кашлица и зной, болки в корема, повръщане и други реакции. Анафилактичната реакция в тежка форма (анафилактичен шок) води до нарушение на работата на сърцето, понижаване на сърдечния дебит, понижаване на кръвното налягане, комплициране, безпокойствие и загуба на схващане. В тези тежки случаи, в случай че пациентът не получи незабавна здравна помощ, анафилактичният потрес може да докара до гибел.

Но положителната вест е, че този тип реакции са необичайност. 

Анафилаксията при ужилвания от пчели и оси има тежки прояви под формата на оток на Квинке, уртикария или даже анафилактичен потрес. Тя визира няколко системи на тялото, като се развива най-често внезапно от няколко до 30 минути след ухапването.

При захапване от оси и пчели анафилаксията протича с виене на свят, мощен оток, дихателен дистрес, спад на кръвното налягане, загуба на схващане, обрив, уртикария, сърбеж, коремна болежка, гадене, повръщане.

Ако след ухапването няма изразена местна реакция и тя се появи след 2-3 дни, или болката и възпалението не понижават и има утежняване - това значи, че се развива бактериална зараза.

Как бързо да облекчим болката?
Тъй като отровата съдържа комплекс от ензими и биологично дейни субстанции, които предизвикват инфектиране, първото нещо, което можем да създадем, е да изплакнем раната с вода, да я обработим с антисептик (за предпочитане пероксид или хлорхексидин). Премахнете жилото (ако ухапването е от пчела) и приложете леден компрес.

Студът ще понижи болката и подуването, само че е значимо да се ползва в първите часове след ухапването. 

След това можете да приемете антихистамини от второ потомство, с цел да намалите отока. След ден е допустимо да приложите мехлеми, съдържащи глюкокортикостероиди, които ще оказват помощ за облекчение на подуването и болката.
 Съвети на остарелия пчелар: какво да създадем, в случай че ни ухапе пчела, оса или стършел Съвети на остарелия пчелар: какво да създадем, в случай че ни ухапе пчела, оса или стършел
Сезонът на пчелите и осите към този момент е тук и никой не е заплашен от ужилване или захапване. При някои хора това може да има и съдбовни послед...

Няколко дни след ужилването е значимо да се пият повече течности - това ще способства за бързото елиминиране на токсините от пчелната отрова от тялото.

Има ли значение дали ужилването е от пчела или оса?

Необходимо е да се прави разлика сред ужилване от оса и пчела - пчелата оставя жило и умира по-късно, а осата не.

Жилото би трябвало да бъде отстранено допустимо най-скоро, до 30-40 минути след ужилването. За задачата използвайте пинсети. Ако е допустимо, незабавно изплакнете и дезинфекцирайте мястото на захапване.

Как да разберете, че е почнала алергична реакция?
 Рисуваме 30 метрова стена в София за интернационалния ден на пчелите Рисуваме 30 метрова стена в София за интернационалния ден на пчелите
В събота (15 май) ще бъде приключена първата по рода си графити-творба по случай интернационалния ден на пчелите.  Фондация " Да избави...

Хората, които страдат от един или няколко типа алергии, са изложени на риск. Добре е те да разполагат постоянно с адреналинова химикалка.

Обикновено алергичната реакция се появява в границите на 15-20 минути след ухапването. Проявява се с изразено отичане на тъканите към ухапването. Тя протича и със систематични признаци на алергия - ниско кръвно налягане, световъртеж, гадене, лепкава пот, коремна болежка и зной. Комбинацията от няколко от тези признаци допуска, че е почнала алергична реакция и би трябвало да потърсите здравна помощ.

Кога е належащо лекуване?

Важно е вярно да се оцени обстановката. Ухапванията в региона на главата, шията и изключително в лигавиците на устата, носа и езика, към този момент са рискови. Те могат да причинят мощен оток, да доведат до блокиране на достъпа на О2 и съставляват опасност за живота. В случая е належащо да потърсите здравна помощ.

Ужилването от пчела или оса, даже без алергична реакция, предизвиква мощно отичане, което от своя страна може да докара до задушаване. Особено рискови са случаите, когато ухапването е от 10-15 или повече инсекти. И в този случай потърсете неотложно здравна помощ.

Още от ЛЮБОПИТНО:

Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР