Ужас, объркване и решимост в продължение на 18 минути, за

...
Ужас, объркване и решимост в продължение на 18 минути, за
Коментари Харесай

Надпревара за оцеляване: Как екипажът се справи с евакуацията на 367 пътници от горящ самолет

Ужас, комплициране и решителност в продължение на 18 минути, с цел да се измъкнеш жив, написа в. " Уолстрийт джърнъл " в просторен разбор за сполучливото изтегляне и избавяне на всички пасажери и екипажа на изгорелия аероплан " Еърбъс " А350 на " Джапан еърлайнс " на токийското летище " Ханеда " във вторник.

В задната част на самолета се разгаря пожар и димът изпълва кабината. Всичките 367 пасажери стартират да осъзнават, че имат единствено няколко минути, с цел да се спасят от огнена гибел. Едно дете вика: " Моля, отворете вратата! "

Връщайки се от ски почивка в Северна Япония , 28-годишният Джоузеф Хаяши има място 27 Б.

" Хората се опитваха да се отдалечат от реактивните мотори, тъй като се притесняваха, че те ще се взривят ", сподели Хаяши, който е от американския град Далас и работи във финансовата сфера в Токио.

" Не съм академик, само че знам, че огънят и реактивното гориво не са добра композиция. Всеки се опитваше да се придвижи напред ", добави той.

При тестванията фирмите производители на пътнически самолети би трябвало да бъдат в положение да покажат, че те могат да се изтеглят за 90 секунди.

В действителния живот нормално е по-трудно, отбелязва " Уолстрийт джърнъл ".

Вестникът показва, че през тези 18 минути сред 17:47 ч. и 18:05 ч. на летище " Ханеда " в Токио някои неща са се объркали.

Отнело е няколко минути, с цел да се отворят вратите на самолета на " Джапан еърлайнс " . Вътрешната аудиосистема за известия отказала да работи. Повечето от спешните улеи пързалки били недостъпни поради пожара.
 аероплан пожар Япония Българска телеграфна агенция
Но и доста неща бяха наред, акцентира в. " Уолстрийт джърнъл ". След като вратите били отворени, пасажерите се успокоили и следвали тъкмо напътствията на екипажа.

От самолетната компания обявиха, че са били готови да не разрешат на пасажерите да се опитат да вземат със себе си обемист ръчен багаж, скучен човешки инстинкт, който е бил спънка и при предходни евакуации, като не знаят някой да го е правил. Въпреки че задната част на самолета " Еърбъс " А350 е била в пламъци, огънят се популяризирал навътре в кабината едвам няколко минути по-късно.

Тези няколко минути се оказали спасяващи. Всичките 367 пасажери, както и 12-членният екипаж, съумяват да се спасят, без съществени пострадвания, с изключение на някои леки навяхвания и натъртвания.

Говорителят на " Джапан еърлайнс " Ясуо Нумахата сподели за сполучливата евакуация: " Вярваме, че това е резултат от годишното ни образование и повишение на знанията ".

Полет 516 минава безпроблемно до самото кацане . Почти цялостният аероплан извършва автобус по един от най-натоварените въздушни направления в света - от град Сапоро в Северна Япония до Токио. Много от пасажерите са японци, които се връщат в столицата след визити на фамилиите си по време на новогодишните празници. Някои от тях са и туристи като Хаяши, наред с група пасажери от Хонконг.

От самолетната компания оповестиха, че водачът е получил позволение за кацане от контролната кула за въздушното придвижване и е повторил даденото му позволение назад на кулата.

Хаяши усеща удара на гумите на самолета в земята при кацането. " Помислих си: " Добре, гладко кацане, ужасно ", сподели той. И тогава, безусловно в идващия момент, имаше страховит конфликт и се чу този мощен гърмеж ", добави Хаяши .

Самолетът на " Джапан еърлайнс " се удря в аероплан на японската брегова защита, който се намира на същата писта и е претрупан с храна, вода и други филантропични помощи за района по крайбрежието на Японско море , обиден от земетресението предходния ден.

Служител на японското транспортно министерство съобщи на брифинг , че няма данни самолетът на бреговата защита да е получил позволение да излезе на пистата, макар че контролната кула му е разрешила да изчака на място наоколо до пистата за политане към две минути преди конфликта.

След конфликта самолетът на бреговата защита избухва в огнено кълбо от пламъци, при което умират петима от шестимата членове на екипажа на борда му. Според чиновник на бреговата защита капитанът на самолета е закаран в болница, откакто се е отървал с пострадвания, казвайки на следователите, че е излязъл на пистата, откакто е получил позволение за това.

Бреговата защита обаче също не може да откри запис на такова позволение, сподели нейният чиновник.
 аероплан пожар Япония Българска телеграфна агенция
Самолетът на полет 516 е горял извън, само че, което е извънредно значимо, към момента не е горял от вътрешната страна. Според самолетната компания това е било в 17:47 часа.

Надпреварата за оцеляване стартира.

За да оперират в целия свят, фирмите производители на пътнически самолети би трябвало да потвърдят на регулаторите, че техните пасажери могат да се изтеглят от самолета за 90 секунди. Те правят проби при условия, които симулират действителния живот. При една типична проява вземат участие хора на друга възраст и с друг растеж и тегло в ролята на пасажери, като се употребяват и кукли в естествена величина, имитиращи бебета. Половината от изходите са блокирани, а в коридорите са разхвърляни одеяла, възглавници и чанти, с цел да бъдат преднамерено основани трудности.

Тестовете постоянно не съумяват да възпроизведат действителните условия на произшествието, споделя Ед Галеа, професор от английския университет " Гринуич " в Лондон, който специализира в региона на противопожарната сигурност и проучва евакуациите.

Като образец той означи, че самолетите при такива проби са в хоризонтално състояние, на равнището на земята, до момента в който носът на самолета на " Джапан еърлайнс " е бил накривен надолу, което е затруднило пасажерите да стигнат до изходите и да употребяват спешните улеи пързалки.

Много малко евакуации подхождат на изискванията на тестванията и могат да приключат за 90 секунди, сподели Галеа. " Показателен е фактът, че това е просто нелепост ", добави той.

Все отново Федералната авиационна администрация (ФАА) на Съединени американски щати съобщи, че като цяло сигурността при евакуация е висока, отдавайки дължимото на достижения като по-доброто спешно осветяване и по-малко запалимите материали, употребявани в интериора на самолетите.

Авиокомпаниите и експертите по сигурност са проучили предходни евакуации, с цел да усилят възможностите на пасажерите за оцеляване. Едно от заключенията е, че инстинктът на хората да се опитат да вземат чантите си от секцията за ръчен багаж над главите им може да се окаже гибелен.

Самолетът на " Джапан еърлайнс " траял да се движи по пистата още известно време преди да спре. Основните светлини обаче изгаснали.

" Всички крещяха при първичния удар, а по-късно стана ужасно безшумно, тъй като всички бяха комплицирани ", сподели Хаяши. Пътничката до него наподобява знаела за спешните процедури. " Тя стартира да крещи: " Новедете главата си надолу, дръжте защитните колани, останете на мястото си ", сподели той.

Хаяши пресметна, че отварянето на вратите е лишило към три до пет минути.

" Джапан еърлайнс " разясни, че отварянето на вратите е лишило известно време, защото екипажът в кабината първо се е нуждаел от потвърждението на водача, че самолетът е спрял изцяло, и е трябвало да ревизират дали е безвредно да се изтеглят.

Crews have begun clearing the charred wreckage of the Japan Airlines plane at Tokyo’s Haneda airport. The Airbus A350 airliner had collided with a Coast Guard turboprop on the runway while landing in Tokyo
— Reuters (@Reuters)
В последна сметка самолетната компания заяви, че са били употребявани единствено три от осемте спешни улеи пързалки , тъй като пред другите порти е имало пламъци и не е било безвредно те да бъдат отворени. Екипажът в кабината е отворил двете предни порти, по една от дясната и лявата страна на самолета, откакто се е свързал с водача.

Допълнителната врата в задната лява част е била отворена от член на екипажа в кабината, настоящ без разрешението на водача, защото щета в информационната система е направила невероятно такова удостоверение, съобщи представител на самолетната компания.

" Пътниците крещяха на екипажа в кабината да отвори вратите. Беше безпорядък ", сподели Хаяши. " Не бе като същинско побутване, само че за първи път виждам японци да се бутат един различен ", добави той.

Вътрешната аудиосистема за известия е отказала да работи, тъй че някои от членовете на екипажа в кабината са употребявали спешни мегафони или просто трябвало да крещят, изясни представител на " Джапан еърлайнс ".

" Имаше някои хора, които се пробваха да си вземат нещата, само че явно, в случай че го вършиме, задържате всички ", сподели Хаяши. " Хората им споделяха: " Какво вършиме? Тези неща нямат значение ", добави той.

Най-накрая вратите се отворили. " Джапан еърлайнс " заяви, че екипажът е споделил на пасажерите да оставят движимостите си и да махнат острите токчета, които биха могли да скъсат евакуационните улеи пързалки.

Хаяши сподели, че в началото е останал на мястото си, следвайки напътствията на явно добре подготвената си съседка по място. " Но по-късно огънят на открито стартира да се усилва и аз погледнах към дамата ", спомня си той, и предложих, че може би е време да напуснем самолета. Тя се съгласи, добави той.

" Станах, облякох си палтото и всички започнаха да тичат към предната част ", сподели Хаяши . Той се плъзнал безвредно на открито и избягал от горящия аероплан, след което през идващите 10 минути следил по какъв начин пасажерите на местата след него го напущат през предните изходи.

Хироши Канеко, 67-годишен професор по философия, който се прибирал от посещаване при майка си, описа, че чул по какъв начин членовете на екипажа в кабината предизвестяват хората да не вземат багаж. Канеко, който седял на 10-ия ред, взел дребна раница с скъпи движимости отдолу под седалката пред себе си, само че оставил огромна чанта и се плъзнал по предния десен спешен улей пързалка.

Докато Хаяши и останалите пасажери тичали по асфалта към терминала, те забелязали и различен аероплан, обзет от пламъци на пистата. Без да осъзнават, че са се сблъскали със аероплан на бреговата защита, те се попитали един различен какъв е другият пожар, само че нямали време да схванат, сподели той.

Към 18:05 ч. евакуацията завършва и всички са в сигурност, разгласи " Джапан еърлайнс ".

Минути по-късно самолетът е обзет от пламъци, които до сутринта го трансформират в овъглени парчета - първият изцяло погубен " Еърбъс " А350, откогато е пуснат в употреба преди десетилетие.

Професор Канеко сподели, че пасажерите към него не са изпаднали в суматоха, а той се уплашил повече, когато се прибрал вкъщи и видял фрагментите по малкия екран. Размисляйки след това, той счита, че забавянето при отварянето на вратите е имало смисъл. " Необходимо е време, с цел да се уверим, че вратите са безвредни, а е рисково да се отваря врата, обхваната от пламъци ", сподели той.

По време на евакуацията Хаяши сподели, че " просто е било задимено и не се знаело какво се случва ". На терминала " разбрахме, че петима души от другия аероплан са починали. Когато бяхме в чакалнята на летището към този момент стартира да ни обзема възприятие на боязън ", добави той.

Там Хаяши си прави равносметка, до момента в който яде препоръчаното му от личния състав оризово топче със сьомга, известна като онигири. Той бил без ключовете си и трябвало да остане при другар. Изгубил куфар с облекла, в това число две обичани тениски, както и преносимия компютър и специфичната си " гоу про " камера. Всички те са били заменими. В този миг нищо от тях не означавало нищо.

" Това бе най-хубавото онигири, което в миналото съм ял през живота си ", сподели Хаяши.

Според авиационни специалисти единствено оставянето на скъпите движимости се е трансформирало в " главен фактор " за бързината на евакуацията, при която последният пасажер е избягал тъкмо преди самолетът да бъде обзет от пламъци на пистата на летище " Ханеда " в Токио, разяснява в бюлетин на уеб страницата си Би Би Си.

Полет 516 на " Джапан еърлайнс " се трансформира в огнено кълбо, откакто се сблъска със аероплан на бреговата защита при кацането си. Петима от шестимата души на борда на по-малкия аероплан, който е трябвало да достави помощ на жертвите на мощното земетресение на Нова година, починаха.

Но всички от полет 516 оцеляха, а безупречната евакуация от кабината, когато тя се извърши с пушек, изуми света и завоюва похвалите на мнозина, отбелязва английската медия.

Авиационни специалисти и експерти от сектора обявиха пред Би Би Си, че това се дължи на дейностите на екипажа на борда, който е приложил на процедура строгата си подготовка , и на " държалите се добре " пасажери, които са спазвали протоколите за сигурност, придвижвайки се бързо към спешните изходи на горящия аероплан без ръчния си багаж, в сходство с инструкциите на екипажа.

" Не виждам нито един пасажер на земята, в нито един от видеозаписите, които съм гледал, който да е взел багаж със себе си... Ако хората се опитат да вземат ръчния си багаж, това е в действителност рисково, тъй като ще забавят евакуацията ", сподели професор Ед Галеа, шеф на отдела по противопожарна сигурност в университета " Гринуич " в Лондон.

За да се види какво се случва, когато пасажерите се опитат да вземат багажа си със себе си, е задоволително да се върнем към пагубното кацане на самолета на самолетната компания " Емирейтс " в Дубай през 2016 година Кадри от вътрешността на самолета " Боинг " 777 тогава демонстрират по какъв начин хората се паникьосват, до момента в който се пробват да вземат движимостите си преди да избягат по спешните улеи пързалки.

Екипажът бе окуражителен за напъните си да изтегля пасажерите и за благополучие всичките 300 души на борда на дубайския полет оцеляха, само че видеото от вътрешността на този аероплан контрастира внезапно с фрагментите, свидетелстващи за добра подготовка, на които станахме очевидци в Токио.

Бивша стюардеса на " Джапан еърлайнс " сподели пред Би Би Си, че пасажерите на полета, изхвърчал от град Сапоро в 16:00 ч. локално време (07:00 ч. по Гринуич) и кацнал в Ханеда малко преди 18:00 ч., са имали " необикновен шанс ".

В последна сметка единствено един пасажер на борда на полет 516 е получил натъртвания, а още 13 пасажери са поискали медицински съвещания заради физически дискомфорт, заяви японската самолетна компания.

" Почувствах облекчение, когато разбрах, че всички пасажери са в сигурност ", сподели някогашната стюардеса. " Но когато започнах да мисля за процедурата за спешна евакуация, внезапно се почувствах нервна и уплашена. В взаимозависимост от това по какъв начин са се сблъскали двата самолета и по какъв начин се е популяризирал огънят можеше да бъде доста по-лошо ", добави тя.

Според някогашната стюардеса всички нови членове на екипажа минават през строго образование за евакуация и избавяне, което продължава до три седмици, преди да им бъде позволено да обслужват пътнически полети. Обучението, което включва и това по какъв начин да контролирате тона и силата на гласа си, с цел да бъдете чути най-добре от пасажерите, се повтаря всяка година.

" Преминаваме през писмен изпит, разискване на проблеми и практическо образование по разнообразни сюжети, като да вземем за пример при положение, че самолетът би трябвало да кацне на вода или в случай че на борда има пожар. Персоналът по техническата поддръжка също взе участие в такива образования ", сподели някогашната стюардеса , която е напуснала самолетната компания преди 10 години.

Освен това фирмите производители на пътнически самолети би трябвало да потвърдят, че всички на борда могат да ги изоставен в границите на 90 секунди, с цел да бъдат самолетите им интернационално приети. Но даже и освен това състояние в действителни обстановки може да се окаже мъчно да се подсигурява, че пасажерите няма да изпаднат в суматоха, сподели някогашната стюардеса, която пожела да резервира анонимност.

" Това, което те реализираха, е по-трудно, в сравнение с човек може да си показа. Фактът, че са съумели да накарат всички да избягат, е резултат от положителната съгласуваност сред екипажа и пасажерите, които са спазвали инструкциите ", сподели тя.

Пилот на самолетна компания от Югоизточна Азия, който също приказва при изискване за анонимност, също удостовери, че строгата подготовка на екипажа е била от основно значимо значение за бягството на пасажерите.

" Трябва да кажа, че бе необикновено ", сподели той пред Би Би Си. " Наистина нямаш време да мислиш в сходна обстановка, тъй че просто правиш това, за което си подготвен ", добави той.

Това е по-впечатляващо, когато се вземат поради позицията и положението на самолета, които съгласно професор Галеа биха създали евакуацията още по-сложна. " Този случай надалеч не бе съвършен. Самолетът е бил с носа надолу, което е означавало, че пасажерите са се придвижвали мъчно ", сподели той.

За евакуация на пасажерите е можело да се употребяват единствено три надуваеми спешни улеи пързалки, само че те не са били вярно разгърнати поради метода, по който се е приземил самолетът. Пързалката е била доста стръмна, което е можело да бъде рисково.

Вътрешната аудиосистема за известия на самолета също е отказала по време на евакуацията, тъй че екипажът в кабината е трябвало да предава инструкциите благодарение на мегафон и с крясъци, означи представител на " Джапан еърлайнс ".

Но има и признаци, че структурата на самолета е съдействала за това, че да даде на пасажерите на борда максимален късмет за избавление. Професор Греъм Брейтуейт, шеф на отдела за транспортни системи в английския университет в Кранфийлд, уточни пред Би Би Си, че самолетът е " извършил това, за което е планиран, а точно да отбрани пасажерите и да разреши бърза евакуация ".

Ролята на противопожарните екипи на летището, които съгласно професор Брейтуейт би трябвало да се опитат да стигнат до всеки пожар в границите на две минути, също е била от основно значимо значение за обезпечаване на време за евакуация.

" Фокусът на противопожарната работа е бил ориентиран към отбрана на изходите и обезпечаване на свободен път за евакуация на пасажерите ", сподели той, като изясни, че с по-големия пожар щели да се оправят едвам откакто и последният човек избяга.

От предишното са извлечени поучения и след предходни произшествия разпоредбите за авиационна сигурност са доста усъвършенствани, сподели водачът за Би Би Си.

Така да вземем за пример конфликтът на двата самолета " Боинг " 747 на летището на остров Тенерифе в Испания през 1977 година, когато починаха 583 души и който остава най-смъртоносният случай в историята на авиацията, докара до преразглеждане на процедурите в пилотската кабина и радиокомуникациите. Тогава бе открито, че злополуката се дължи на неправилна връзка сред екипажа на самолета и ръководителите на въздушното придвижване.

В момента се организира следствие на аргументите за конфликта на пистата в Токио, само че съгласно към този момент появилите се стенограми от диалози с контролната кула самолетът на бреговата защита не е получил позволение за политане, до момента в който пътническият аероплан е получил позволение за кацане.

" Джапан еърлайнс " претърпя лична злополука през август 1985 година, когато полет 123, пътуващ за Осака, се разруши в планината малко след излитането си от токийското летище " Ханеда ". По-късно повода за злополуката се оказа дефектна ремонтна активност на производителя на самолета " Боинг ". Само четирима от общо 524 души на борда оцеляха при тази злополука.

Професор Брейтуейт сподели пред Би Би Си, че от този момент до момента самолетната компания е " безгрешна " и е станала " международен водач " във връзка с сигурността.

Ръководството на самолетната компания е толкоз отдадено на казуса, че през 2006 година " Джапан еърлайнс " откри музей недалече от летище " Ханеда ", в който са изложени останките от този предходен случай за да насърчи информираността по отношение на сигурността измежду своите чиновници.

" Предвид болката и скръбта на фамилиите на починалите и недоверието на обществеността в сигурността на самолетните компании (след злополуката от 1985 г.), ние обещахме, че в никакъв случай повече няма да допуснем да се случи подобен драматичен случай ", написа на уебстраницата на музея.

" На всеки член на личния състав подсещаме, че в работата ни са поверени скъп човешки живот и имущество ", се споделя още в музейното обръщение.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР