Удостоверението за психологическа годност на водачите, извършващи обществен превоз, става

...
Удостоверението за психологическа годност на водачите, извършващи обществен превоз, става
Коментари Харесай

Важна промяна за психотестовете на водачите в обществения транспорт

Удостоверението за психическа валидност на водачите, извършващи публичен транспорт, става безсрочно. Само в избраните в наредбата случаи ще бъде обезсилвано и издавано отначало.

Промяната е отразена в Наредбата за изменение и допълнение на Наредба № 36, която бе подписана от вицепремиера и министър на превоза и известията Христо Алексиев. 

" С смяната на условието на всеки 3 години професионалните водачи да минават през психическо проучване се отстранява една административна тежест, която не води до доста повишение на пътната сигурност, а единствено поражда предпоставки за нерегламентирани и корупционни практики ", разяснява министър Христо Алексиев. Той е безапелационен, че сходно условие няма в другите европейски страни, което слага българските превозвачи и водачи в неподходяща позиция на европейския пазар.

 

Удостоверение за психическа валидност ще се изисква при постъпване на работа за водачите на таксиметрови коли, пътна помощ, транспорти за лична сметка, публичен транспорт на пасажери или товари, както и за ръководителите на изпитните комисии.

В случай на загуба на дееспособност при отнети всички контролни точки - удостоверението за психическа валидност ще бъде обезсилвано и лидерът ще би трябвало да премине ново проучване, осведоми Днес.бг. Запазват се условията за психическо проучване за лица, на които краткотрайно е отнето удостоверение за ръководство на МПС, защото е открито, че не дават отговор на медицинските или психическите условия, както и за водачите, които са лишени от право да ръководят МПС при наново определяне приложимост на алкохол.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР