Учителите без зелен сертификат могат да преподават дистанционно, каза министърът

...
Учителите без зелен сертификат могат да преподават дистанционно, каза министърът
Коментари Харесай

Денков: Учители без зелен сертификат ще могат да преподават дистанционно

Учителите без зелен документ могат да преподават отдалечено, сподели министърът на образованието Николай Денков пред бТВ във връзка обсъжданите нови ограничения против разпространяването на ковид в учебните заведения.

По думите му 36% от учителите са имунизирани, а 20% са преболедували коронавирусна зараза. Той уточни, че казусът при някои от преболедувалите учители е, че нямат регистриран PCR тест, което прави мъчно определянето на датата, на която са се заразили.

Денков изясни, че счита да повдигне пред Министерството на здравеопазването тематиката за признаването на антигенните проби за антитела като съображение за издаване на зелен документ.

Според него въвеждането на зелен документ може да докара и до отлив на педагози, само че това ще бъде краткотрайно, тъй като и ограниченията ще бъдат краткотрайни, до момента в който броят на инфектираните и приетите в болница спадне.

Остава отворен въпросът кой ще покрие разноските за проби на учителите, които не са имунизирани и преболедували. Министерството на образованието няма бюджет за това, сподели Денков.

По тези аргументи от министерството желаят едномесечен интервал за въвеждането на новите ограничения, в случай че не бъдат признати от здравните управляващи.

" Ако новите ограничения в учебните заведения влязат в заповед на здравния министър, контролът по тяхното съблюдаване към този момент ще бъде и на здравните управляващи, до момента в който в този момент за това съблюдават от инспекторатите на МОН. В този случай към този момент и носенето на маска ще бъде наложително и към този момент няма да бъде " тенденция ", сподели Дянков.

20% отсъстващи деца или 30% карантинирани паралелки са съображение за прекосяване в отдалечено образование, съобщи министърът на образованието.

" За нас общинските равнища са извънредно значими, тъй като на доста места няма карантинирани. Планът на Министерството на здравеопазването е показателен за това по какъв начин да се работи напълно за страната при другите равнища на заболеваемост. Кога да се стопира зависи освен от броя, само че и до каква степен са цялостни лечебните заведения и до каква степен е натоварена здравната система ", уточни Дянков.

По информация на просветителния министър най-вече карантиниран възпитаници има във Видин - 3,06%, до момента в който в други области процентът е под 1.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР