Училищата са започнали 2021 г. с финансови остатъци за общо

...
Училищата са започнали 2021 г. с финансови остатъци за общо
Коментари Харесай

Училищата са спестили 231 млн. лв. през миналата година |

Училищата са почнали 2021 година с финансови останки за общо 231 млн. лева От тях 118 млн. лева са спестени от понижени разноски за ток, вода, отопление и др. заради прекосяването към електронна среда на образование заради пандемията от COVID-19, оповестиха от МОН.

10,4 млн. лева по-малко пък са изхарчени от целевите средства за уязвими групи през предходната година, а 7,8 млн. лева са икономиите от непроведените занимания по ползи.

Също по този начин, през 2021 година, учебните заведения, в които се образоват възпитаници от уязвими групи, са получили в допълнение 32,2 млн. лева За занимания по ползи са предоставени други 24,4 млн. лева, само че поради рестриктивните мерки наложени от пандемията, огромна част от тези средства не са употребявани до момента.

Това стана причина и МОН да промени промени Наредбата за финансиране на институциите и  да даде опция на шефовете на учебни заведения при нужда да употребяват част от икономиите за възнаграждение на интернет достъпа на своите възпитаници при отдалечено образование.

Според разбор на просветителното ведомство от юли, през идната образователна година 34 000 възпитаници биха останали без интернет по обществени аргументи при онлайн образователна година.

Месечните такси за достъп на учениците до мрежата до края на годината ще костват на учебните заведения общо към 2,4 млн. лева. 

При онлайн занятия МОН обезпечава интернет и за учителите посредством в допълнение месечно заплащане от 30 лева за компенсиране на разноските за консумативи. Това става посредством Националната стратегия „ Без свободен час “. По разпоредбите на програмата, признати през 2019 година, парите се превеждат на учебните заведения два пъти в годината – през септември-октомври и през декември. Към момента за такова в допълнение заплащане са кандидатствали 23 103 учители. В началото на октомври МОН ще преведе на учебните заведения декларираните близо 1,023 млн. лева

Осигуряването на интернет достъп за учителите и учениците е основно значимо изискване за осъществяване на дейно образование от разстояние в електронна среда, означават от МОН.

От друга страна преподавателите са изцяло обезпечени с електронни устройства, нужни за отдалечено осъществяване на занятията. По план „ Образование за утрешния ден “ са предоставени 2000 преносимия компютър и 500 рутера с карти с мобилни данни „ My Fi “ на нуждаещите се преподаватели. С разпореждане на Министерския съвет от 15 октомври 2020 година на учебните заведения са отпуснати 14 млн. лева за закупуване на други 2000 преносимия компютър за учители и 14 000 – за възпитаници. По план „ Равен достъп до учебно обучение в изискванията на рецесии “ на учебните заведения са дадени още 20 692 преносимия компютър, които се дават на преподаватели, както и 65 000 преносимия компютър и таблета за възпитаници за краткотрайно прилагане по време на отдалечено образование.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР