Училищата, които обучават деца на родители с ниско образование, ще

...
Училищата, които обучават деца на родители с ниско образование, ще
Коментари Харесай

Училищните бюджети ще зависят и от образованието на родителите

Училищата, които образоват деца на родители с ниско обучение, ще получават повече пари от бюджета. Средствата могат да се употребяват за нарастване на заплатите на личния състав или за бонуси към възнагражденията.

Те може да отиват и за преподавателите, които са включени в екипите за връщане на отпаднали възпитаници в клас, за заплата на обществен служащ, на асистент на учителя в проблематичните паралелки, или за спомагателни часове по български, в случай че за огромен % от децата този език не е майчин.

Това са част от измененията в наредбата за финансиране на учебните заведения и детските градини. Те се вършат, с цел да се разпишат механизмите за разпределение на спомагателни 90 млн. лв. към парите за предучилищното и учебното обучение за тази година. С тях се поставя край и на делегираните бюджети, при които финансирането на учебните заведения и детските градини зависеше единствено от броя на записаните в тях деца.

Повече средства има и за учебните заведения в отдалечени общини в райони като Северозапада, Родопите, Странджа-Сакар, както и за такива в дребни погранични региони. На този аршин дават отговор 112 общини, а спомагателното финансиране за тях ще зависи от броя на жителите и отдалечеността от град с над 100 000 души население или от регионален център. Колкото по-малки и по-отдалечени са общините, толкоз повече пари в допълнение получават за всяко дете в учебно заведение или детска градина.

Дава се опция и за съществуването на паралелки с по-малко от минималния все още брой деца, в случай че те са в учебни заведения с доста възпитаници от уязвими групи. Причината е, че работата с тези деца е по-трудна и огромния брой деца я прави незадоволително ефикасна, изясни министърът на образованието Красимир Вълчев. Подобна опция се дава и за професионалните гимназии, които образоват по избрани от министерството специалности, в които се чака дефицит на фрагменти в идващите години.

Районът има значение

Измененията плануват учебните заведения да получават друга по мярка дотация за образованието на един възпитаник според от спомагателни критерии. Общините, които покриват тези критерии, са разграничени по групи и тези в най-неблагоприятни позиции ще получат най-вече средства.

Промените в делегираните бюджети бяха оповестени още при приемането на Закона за държавния бюджет в края на предходната година. Затова и част от спомагателните средства към този момент се отразени в сумите, които те получават от страната и които са записани в бюджета. Става въпрос за 55 млн. лв. повече от парите за прехрана за предходната година. Други 35 млн. лв. би трябвало да бъдат разпределени за образование на деца от уязвими групи и на експерти по предпочитани специалности.

Според просветителния министър парите от бюджета за някои общини нарастват с до 30%. В други, като Ивайловград, растежът е 16 - 17%. Само по критерия за раздалеченост и величина на общината спомагателните средства са приблизително към 12% за локалните управляващи в най-неизгодни позиции. А в тази група влизат общини с население до 5000 души, чиито общински център е на над 100 км от град с население от над 100 000 души и над 16 км от регионален град. По тези критерии се разпределят единствено учебните заведения в уязвимите райони - Северозападна България, Родопите, Странджа-Сакар, пограничните региони.

Образованието на родителите

Фактор за финансирането на учебните заведения ще има и образованието на родителите на децата. Ако доминират възпитаници, чиито родители са с главно или по-ниско обучение, бюджетът на учебното заведение или детската градина би трябвало да е по-висок, плануват разпоредбите. Най-голямо нарастване по този индикатор ще получат просветителни институции, в които над 60% от децата са с родители с главно обучение или в които над 50% от децата са от фамилии с начално и по-ниско обучение. В тези категории ще попаднат главно учебни заведения от региони с етнически малцинства и едва икономическо развиване.

Допълнителното финансиране за образованието на тези деца просветителният министър оправда с това, че с тях се работи по-трудно, а и те са най-застрашени от отпадане от просветителната система. За това и в такива учебни заведения ще е допустимо да съществуват паралелки под избрания най-малко за брой деца. За класовете от І до ІV той е 16 възпитаници, а за по-горните класове - 18. Вълчев добави, че все още не се планува най-малък брой на децата в паралелка в тези учебни заведения, което на процедура значи, че може да съществува и клас с двама души.

Същото изключение ще се прави и за образованието по търсени на пазара на труда специалности. За такива са избрани 55 специалности от 12 професионални посоки като машиностроене, металообработване и металургия, електротехника, енергетика, хранителни технологии, строителство, пътностроителна техника, стругарство и други

В същото време в новата разпоредба е записано, че бюджетите на учебните заведения и детските градини ще зависят и от броя на паралелките или групите.

Допълнителните средства - 90 млн. лв. за цялата година, могат да се изразходват единствено за възнаграждение на учители или експерти в просветителните институции. Техните заплати ще набъбнат с разнообразни проценти за всяко учебно заведение. Това нарастване е отвън към този момент нарасналите хонорари на преподавателите с 15% от септември предходната година.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР