Ученици от Професионалната гимназия по хранителни технологии и техника се

...
Ученици от Професионалната гимназия по хранителни технологии и техника се
Коментари Харесай

Ученици стават Герои на рециклирането

Ученици от Професионалната гимназия по хранителни технологии и техника се заеха да изчислят какъв брой боклуци генерират за седмица. През това време би трябвало да ги събират разделно и най-после да претеглят хартия, пластмаса и стъкло. А като съобразят за какъв брой време се разграждат, да си дадат сметка какъв брой са навредили на околната среда и по какъв начин биха могли да лимитират този „ отпечатък “, в случай че рециклират.

С плана си школото е измежду 20-те пловдивски учебни заведения и детски градини, които се включват в акцията „ Герои на преработването “. Тя се организира във връзка Световния ден на преработването - 18 март, който тази година се празнува за четвърти път по самодейност на Global Recycling Foundation. Целта е да бъдат разпространявани историите на хора, общности и градове, за които намаляването на отпадъците и преработването са приоритет. Партньор на самодейността у нас е съдружие „ БГ Бъди деен “, което провежда разнообразни акции дружно с локалните организации-участници в плана „ Партньорство за красива и чиста среда “, част от дълготрайната стратегия на " Място България ".

Пловдивската организация „ БГ Бъди деен “ е изпратила запаси за Деня на преработването до над 2000 образователни заведения в България - просветителни игри, уроци и занимания. Целта е да насърчат дълготрайната смяна в държанието им.

Превключването в режим онлайн ще принуди учебните заведения да пренесат плануваните начинания във виртуалните класни стаи. Днес обаче онлайн я организира 3. Д клас от ОУ „ Димитър Талев “. Там децата гледаха филм за разделното събиране на боклуци и отговаряха на въпроси, да вземем за пример би трябвало ли да се отдели капачката, преди да се хвърли стъклена или хартиена опаковка. После урокът мина в щафетна игра с бягане и подбиране на боклуци.

Оказа се, че огромна част от децата към този момент са осведомени с разпоредбите, като в по-голяма степен ги знаят и ползват девойките. Повечето фамилии не събират разделно вкъщи, само че пък майките към този момент употребяват платнени торби за извършване на покупки. Учениците всеобщо са със стъклени бутилки и принадлежности за многократна приложимост към кутиите с обяда за учебно заведение.

Пловдивски възпитаници от прогимназиален курс пък стават Герои на преработването с фешън ревю с направени от тях облекла от найлонови торбички.

През цялата седмица в страницата " Място България " във Facebook ще бъдат споделени потребни препоръки и Lifehack, свързани с тематиката за преработване. Който одобри идеята на преработването като част от всекидневието си, може постави рамка с надпис “Герой на рециклирането” на своята профилна фотография във Facebook.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР