Учените разкриха свидетелство за един ключов преход в развитието на

...
Учените разкриха свидетелство за един ключов преход в развитието на
Коментари Харесай

Разкриха множество малки работилници в неолитното селище край Суворово

Учените разкриха удостоверение за един основен преход в развиването на културата Хаманджия, който дава революционен подтик в стопанството на хората. В неолитно населено място край Суворово, те разкриха индустриален център с голям брой дребни работилници.

Катастрофално земетресение преди 6 700 години е унищожило селището им. Иначе мястото е положително, естествено предпазено и до река, само че те повече не се върнали тук. Към тях се разкрили други хоризонти.

Пласт от халколита е изключително забавен, защото бележи началото на специализацията на труда, без която в този момент щяхме да си живеем като първите земеделци.

И разказът на археолозите, не е просто за следващото населено място от халколита, в което намират красиви керамични съдове. А за представители на културата Хаманджия, които от най-изостанали се наредили в авангарда. Но първо е пожарът.

" Той укрепва тази костена шпатула, тъй като тя е мощно горяла, начупила се е на части и е ронлива. Това е грънчарски инструмент за образуване, за излъскване на обработка на повърхността на съдовете преди те да бъдат изпечени ", сподели доктор Владимир Славчев началник на археологическите разкопки.

Археолозите са уверени, че се намират в работилницата на занаятчия грънчар. Тук има всичко належащо уреди за щампована декорация, готова за формуване глина, даже и тези кварцови камъчета са част от грънчарския набор. Наричат се гладилки.

" След като се направи съда, откакто се направи украсата, той се ангобира той се покрива с течна рядка глина и се получава ето този аления резултат. И с тези камъни гладилки повърхността се излъсква, като задачата е първо с цел да вкара по-навътре в порите на глината ангобата и съда да не пропуща вода, и също така, с това излъскване той става доста прекрасен, блестящ ", сподели доктор Владимир Славчев.

Подобно на този съд. Майсторската му направа ще лъсне след реституция като останалите извадени по-рано. Работилничката е дребна, едноетажна, няма място за спане. Наоколо има още няколко сходни по-малки и учените считат, че са попаднали в индустриалната зона на селището. С други занаятчийски работилници. Ясно разделяне на труда и поява на специалности.

С какво представителите на културата Хаманджия от най-изостанали се трансформират в най-напреднали ще разберете на следващия ден в " Денят стартира ".
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР