Ученикът от Софийската математическа гимназия (СМГ) Паисий Хилендарски Георги Пашалиев

...
Ученикът от Софийската математическа гимназия (СМГ) Паисий Хилендарски Георги Пашалиев
Коментари Харесай

Ученик постига исторически успехи за България в сферата на изкуствения интелект

У ченикът от Софийската математическа гимназия (СМГ) " Паисий Хилендарски " Георги Пашалиев реализира исторически триумфи за България в областта на изкуствения разсъдък , заяви пресцентърът на Министерството на образованието и науката (МОН). 

Миналото лято младежът, който през тази година ще бъде в 12-и клас, е стажант в един от най-хубавите университети в света - ETH в Цюрих . Там той работи под управлението на доктор Никола Константинов, който от тази година е откривател в Института за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии към Софийския университет " Св. Климент Охридски " - INSAIT, както и с проф. Мартин Вечев и Флориан Дорнер, докторант в института " Макс Планк ". Темата на стажа е създаване на нови логаритми за шерване на данни за основаване на по-надежден изкуствен интелект. Благодарение на стратегическото партньорство сред швейцарското висше учебно заведение и българския институт INSAIT, това лято Георги продължава работата си в София.

Преди дни идва и първата огромна вест, обвързвана с младежа. След усилена работа, почнала през лятото на 2022 година, ученикът записва името си измежду създателите на NeurIPS - най-реномираната научна конференция за изкуствен интелект в света и в топ 10 всред всички сфери на науката. Така за първи път в историята български възпитаник взе участие с обява на конгрес от подобен сан в тази сфера.

За да може повече български деца да имат същата неповторима опция като Георги, и то тук - в България, INSAIT създава лична стратегия, която дава опция на най-хубавите български възпитаници да вземат участие в научни проучвания на международно равнище в София. Програмата носи името STARS, кратко от британски: Science, Technology and AI Research Internship for High-School Students. Програмата е неповторима, защото в продължение на 8-10 седмици учениците освен работят дружно с реномирани учени по едни от най-актуалните тематики в изкуствения разсъдък, само че и интензивно вземат участие във всички полемики в института.

Програмата започва това лято в София и дружно с Георги работят още трима младежи, всеки от които демонстрира голям капацитет за развиване. Сред тях са Мария Дренчева от Софийската математическа гимназия, Рени Паскалева от Първа частна математическа гимназия и Теодора Тодорова от Математическата гимназия в Бургас. През 2024 година научната организация възнамерява да открие нови 10 места за кандидатстване.

Освен STARS, в България има и други открити стратегии за възпитаници и насърчаване на гении, като Ученическия институт по математика и информатика УчИМИ и Лятната изследователска школа (ЛИШ) към Института по математика и информатика при Българската академия на науките (ИМИ-БАН).

Институтът INSAIT към Софийския университет " Св. Климент Охридски " има стратегическата цел да трансформира България във водещ център за проучвания и нововъведения в региона на информатиката и изкуствения разсъдък. Само преди месец институтът стана част от ELLIS - водещата европейска самодейност за изкуствен интелект. С това България стана първата страна в Източна Европа, която влиза в мрежата, където членуват Оксфорд, Кембридж, " Макс Планк " и други. 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР