Ученикът от математическата гимназия Гео Милев в Плевен Чавдар Лалов

...
Ученикът от математическата гимназия Гео Милев в Плевен Чавдар Лалов
Коментари Харесай

Български ученик спечели две награди на Европейския конкурс за млади учени

Ученикът от математическата гимназия " Гео Милев " в Плевен Чавдар Лалов завоюва две влиятелни награди на Европейския конкурс за млади учени (EUCYS), който се организира сред 22 и 27 септември в естонската столица Талин, оповестиха от пресцентъра на министерството на образованието.

Единайсетокласникът получи трета премия от журито и премията на Лондонския интернационален юношески теоретичен конгрес (LIYSF).

В състезанието участваха 89 плана от 33 страни. EUCYS е един от най-реномираните научни конгреси за младежи и се организира годишно от 1989 година насам под егидата на Европейската комисия.

Чавдар Лилов получава и опция да взе участие в LIYSF, едно от най-престижните събития, целящи да покачат обществения имидж на науката в обществото и да оказват помощ на най-младото потомство учени и откриватели.

Проектът на Чавдар Лалов носи заглавие " Върху структурата на несамопресичащите се разходки и свързващата константа ". Той предлага нови резултати в една научна тема, която се отличава с огромна трудност и редица отворени проблеми, някои от които датират от зората на комбинаторната геометрия.

Отлични мнения за представянето си получиха и другите български участници - Радослав Димитров и Василена Цветанова, които показаха нови логаритми с вероятно приложение в биоинформатиката, както и Теодор Алексиев и Симона Христова, ученици на българската астрономическа школа.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР