Учени от университета в Осло, Норвегия откриха, че средиземноморската диета

...
Учени от университета в Осло, Норвегия откриха, че средиземноморската диета
Коментари Харесай

Популярна диета може да е вредна за здравето

Учени от университета в Осло, Норвегия откриха, че средиземноморската диета може да повлияе отрицателно на репродуктивната функционалност и имунитета.

Средиземноморската диета включва доста п лодове и зеленчуци, пълнозърнести храни, риба, зехтин и ядки. Доказано е, че тя оказва помощ за попречване на деменция, диабет, сърдечни болести и еректилна дисфункция. В доста страни по света този тип храна се счита за най-хубавата.

Според норвежките откриватели обаче средиземноморската диета може да бъде нездравословна за здравето заради некачествени артикули . С подред учените купените от магазина плодове и зеленчуци съдържат огромно количество пестициди и инсектициди, които отслабват имунната система и забавят растежа и развиването на децата.

Изследователите  са провели опит . В продължение на една седмица участниците в проучването са се хранили с нормалната си западна диета, която включва релативно малко плодове, зеленчуци и вино. След това групите минали към средиземноморската диета, като са понижили потреблението на месо, млечни артикули и наситени мазнини.
 
В урината на субектите е открит над три пъти повече остатък от инсектицида и органофосфорните съединения.

„ Има от ден на ден доказателства, че сходни отрови могат да отслабят имунната ни система и евентуално нашата плодовитост. Конвенционално отглежданите плодове, зеленчуци и пълнозърнести храни са едни от главните източници на замърсители на околната среда. Средиземноморската диета се основава на такива храни и тези, които ги употребяват, получават 10 пъти повече от тези замърсители ", считат учените.

Те допускат, че нездравословните субстанции въздействат на хормоните в организма. Изследователите прибавят още, че откритията могат да обяснят " по-малкото неустойчивост към наднормено тегло и затлъстяване, метаболитен синдром и рак " измежду тези, които ядат органично отгледани храни .
 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР