Учени от Сенкенбергския изследователски институт са изследвали най-старите фосили на

...
Учени от Сенкенбергския изследователски институт са изследвали най-старите фосили на
Коментари Харесай

Най-старата гигантска костенурка е на поне 120 милиона години

Учени от Сенкенбергския проучвателен институт са изследвали най-старите фосили на морска костенурка, откривани в миналото.

Възрастта на фосилите е най-малко 120 милиона години, което ги прави с 25 милиона години по-стари от тези на предходния рекордьор. Скелетът е съвсем изцяло непокътнат, а дължината му е съвсем 2 метра. Изследването е оповестено в научното списание PaleoBios.

„ Това са фосили на морска костенурка от Колумбия и възрастта им е най-малко 120 милиона години “, споделя лекар Едуин Кадена (Edwin Cadena) от института Сенкенберг. „ Наименованието на костенурката е   Desmatochelys padillai  и тя е открита в седименти от интервала креда. “

Морските костенурки произлизат от земните и сладководните, чието битие стартира преди към 230 милиона години. Разделянето на земни и водни костенурки става по време на интервала креда. Откритите фосили от този интервал не са доста и по тази причина точното време на разделянето е мъчно доказуемо.

Фосилизираните черупки и кости идват от две археологически местности близо до Виля де Лейва в Колумбия. Останките от античните влечуги са открити от палеонтоложката Мери Луз Пара (Mary Luz Parra) през 2007 година.

Кадена и сътрудниците му изследвали непокътнатия скелет, четири черепа и две отчасти непокътнати черупки. На базата на някои морфологични характерности костенурките са отнесени към групата Chelonioidea. Костенурките от тази група населяват тропичните и субтропичните зони в океаните.

„ Анализирайки морфологията на животните и седиментите, в които са открити, умерено можем да кажем, че в действителност си имаме работа с най-старите фосили на костенурка “, приключва Кадена.

Science Daily

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР