Учени от САЩ и Венецуела изследваха две племена, живеещи в

...
Учени от САЩ и Венецуела изследваха две племена, живеещи в
Коментари Харесай

Племена в Амазония разкриват тайната на дългия живот

Учени от Съединени американски щати и Венецуела изследваха две племена, живеещи в изолирани региони в Амазония, и откриха, че особена дажба храна им разрешава да имат обикновено кръвно налягане през целия си живот, оповестява сп. JAMA Cardiology. Въпросните индианци по-рядко умират от бъбречна непълнота, сърдечносъдови заболявания, инфаркт и инсулт.

Редица експерти са на мнение, че кръвното налягане постоянно се усилва с повишаването на възрастта. Изследвания обаче демонстрираха, че у представители на неконтактни племена, в това число ловци и събирачи на плодове в Южна Америка, сходна връзка не съществува. Но до момента учените не разполагаха с задоволително данни за кръвното налягане на коренни поданици на континента през целия им живот. Освен това този индикатор не бе съпоставен в общности с друга степен на заимстване от западния метод на живот.

Сега експертите анализирали връзката сред възрастта и индикаторите за кръвно налягане у племената яномамо и екуана. Те живеят в онази част от Амазонската джунгла във Венецуела, докъдето няма пътища по суша. Известно е, че представителите на племето яномамо, чиято цивилизация е съвсем незасегната, употребяват напълно малко сол и кръвното им налягане е измежду най-ниските в света. Племето екуана въпреки всичко до известна степен е подложено на въздействието на западния метод на живот вследствие на мисионерска активност и намиращите се наоколо летища за дребни самолети.

Изследването обхванало 72-ма представители на яномамо и 83-ма на екуана. Възрастта на участниците била от 1 до 60 години. Оказало се, че индикаторите за кръвно налягане у яномамо не се трансформирали с повишаването на възрастта, до момента в който у екуана нищожно се повишили. На 10-годишна възраст систоличното налягане у екуана било с 5,8 милиметра живачен дирек по-високо, в сравнение с у яномамо, а на 50-годишна възраст - с 15,9 милиметра живачен дирек по-високо.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР