Учени от Германия и Швеция са устновили, че рискът от

...
Учени от Германия и Швеция са устновили, че рискът от
Коментари Харесай

Неандерталците били отговорни за стомашните и съдовите заболявания

Учени от Германия и Швеция са устновили, че рискът от развиване на съдови болести и възпалителни болести на червата, свързани с оксидативния стрес, е нараснал при хора, които носят неандерталския вид на ензима глутатион редуктаза.

Един от методите да се узнае повече за неповторимите характерности на индивида е проучването на градивните детайли на организма, т.е. протеините, които, както е известно, са виновни за съвсем всичките му функционалности. В индивида има към 100 протеина, които носят „ отпечатъка “ на промените, настъпили след отделянето на линията на Homo sapiens от линията на неандерталците.
Неандерталци покорили вулкан незабавно след изригването му Денисовата пещера е цялостна с ДНК на антични хора
В почвени проби от алтайската Денисова пещера учените са разкрили микроскопични частици, извънредно богати на антична ДНК. Тяхното открив...
Прочети повече
Един от тези протеини се назовава глутатион редуктаза - ензим, който защищава тялото от оксидативен стрес. Почти всички модерни хора имат аминокиселинно заменяне (S23G) в този ензим, за разлика от неандерталците и приматите.

Изследователи от Каролинския институт (Швеция) и Института за еволюционна антропология Макс Планк (Германия) са изучили в детайли смяната в глутатион редуктазата при хората в хода на еволюцията. Резултатите от тяхната работа са оповестени в списанието Science Advances.

Оказало се, че протеинът на неандерталците е основал известно количество дейни кислородни радикали, които се считат за причина за оксидативния стрес. Това е третото изменение на протеина, неповторимо за актуалните хора, което е изследвано до момента.
С огън и меч (топор): Как неандерталците са си разчиствали територия
Новото проучване също по този начин посочило, че белтъкът на неандерталците е минал към съвременниците сега, когато нашите предшественици са се смесили с тях преди към 60 000 години. Днес тези белтъци са публикувани основно на Индийския субконтинент, където се намират Индия, Пакистан и Бангладеш. Нерядко към него се отнасят също Бутан, Непал и Шри Ланка, от време на време Малдивите и югоизточната част на Афганистан. Честотата на разпространяване на въпросния протеин съгласно учените е от един до два % от популацията.
Антрополози разкриха тайната на енергийната успеваемост на античните хора
Изследователи са анализирали салдото сред разхода и потреблението на сила при приматите и актуалните ловци-събирачи. Оказало се, ч...
Прочети повече
Тези хора не са имали шанс, защото имат по-голяма възможност от развиване на съдови болести и възпалителни болести на червата, свързани с оксидативния стрес. Освен това, спрямо хората, които нямат този протеин, рискът се усилва няколко пъти.

 

Още от ИНТЕРЕСНО:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР