Учени от Европейския център за ядрени изследвания - ЦЕРН -

...
Учени от Европейския център за ядрени изследвания - ЦЕРН -
Коментари Харесай

Учени от ЦЕРН забелязаха следи от неутрино с помощта на детектора с течен аргон



Учени от Европейския център за нуклеарни проучвания - ЦЕРН - видяха следи от неутрино благодарение на детектора с течен аргон, заяви ТАСС.

Неутриното е субатомна парченце с безпристрастен заряд и извънредно дребна маса, която се приема за равна на нула, което е пословично мъчно за засичане. Резултатът е доста значим за интернационалния опит DUNE, в който вземат участие 32 страни.

" Първите резултати на детектора PhotoDune са прелестен образец за това, което можем да достигнем, когато лаборатории от целия свят си сътрудничат " - съобщи генералният шеф на ЦЕРН Фабиола Джаноти.

Детекторът ProtoDune е куб с височина колкото триетажна постройка. Той е цялостен с 800 т течен аргон с температура минус 184 градуса Целзий. Предназначен е за фиксиране на следи от неутрино, източници на които са както галактически лъчи, по този начин и ускорителят в ЦЕРН.

Втори сходен детектор ще бъде пуснат след няколко месеца. Когато частиците неутрино влязат в детектора и се сблъскат с ядрата на аргона, създават заредени частици, които оставят следи в течността, а тези следи могат да бъдат видяни и регистрирани.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР