Учени направиха грандиозен пробив в био роботиката, създавайки първите живи

...
Учени направиха грандиозен пробив в био роботиката, създавайки първите живи
Коментари Харесай

Създадоха първия жив робот от изцяло живи клетки

Учени направиха величествен пробив в био роботиката, създавайки първите живи и самолекуващи се роботи от стволовите кафези на жаби, заяви Sciencealert.

Как се родиха?

В общия случай, ако следват своето естествено развиване, стволовите кафези се превръщат в тъкан на кожата или сърцето. Вместо това, в конфигурации, проектирани от логаритми и конструирани от хората, тези кафези са съединени в нещо напълно ново: първите в историята роботи, конструирани напълно от живи кафези.

Създателите са ги нарекли (xenobots) ксеноботи, от името на африканската жаба, употребена в опита – ксенопус лаевис, и са микроскопични петна, съдържащи сред 500 и 1000 кафези, които са в положение да се движат, да се самоорганизират и даже да транспортират минимални товари. Тези ксеноботи не наподобяват на никой жив организъм или орган, които сме срещали или са били създавани досега.

Възможностите за приложение на изкуствено основаните живи машини, от таргетиран транспорт на лекарства до излекуване на околната среда, са много впечатляващи.

" Това са нови живи машини ", споделя компютърният академик и роботизист Джошуа Бонгард от университета във Върмонт.

" Те не са нито обичаен робот, нито прочут за нас тип животни. Това е нов клас артефакт: жив, програмируем организъм. "

Проектирането на ксеноботи изисква потреблението на суперкомпютър и логаритъм, който на процедура може да събере няколкостотин кафези от сърцето и кожата на жабата в разнообразни конфигурации (донякъде като LEGO конструктор) и да симулира резултатите.

Хиляди конфигурации на клетки  са били проектирани по този логаритъм като най-успешните от тях са непокътнати и усъвършенствани, до момента в който не станат максимално добри и сполучливи.

След това екипът избира най-обещаващите дизайни за физическо създаване на клетките, събрани от ембрионални африкански жаби (Xenopus laevis). Това е извънредно пипкава активност, за която се употребяват микроскопични щипци и електрод.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР