Учени и ентусиасти с години се опитват да подобрят процеса

...
Учени и ентусиасти с години се опитват да подобрят процеса
Коментари Харесай

При четенето пътят е по-важен от крайния резултат

 Учени и запалянковци с години се пробват да подобрят процеса на четене, като намерят способи за неговото ускорение или улеснение.Четенето обаче не е като нормално извършване на механична работа. При него пътят е доста по-голям от крайния резултат. Предлагаме ви 7 съвета за добиване на оптималното тази толкоз продуктивна активност.

 Не четете в леглото преди сън. Всички обичаме да четем преди лягане. Удобно е и успокоява. Но бързо заспиваме и се будим няколко часа по-късно с разтворена книга върху лицето си. Ако желаете да извлечете оптималното от една книга, застанете в позиция за централизация. На бюро или диван да вземем за пример, където ще се концентрирайте и няма да заспите след няколко минути.

 Четете сами. Четенето не е групова активност и не върви добре в композиция с регулиране на имейли или профили в обществени мрежи. Вземете книга и отидете в стая без тв приемник и не взимайте цифровите си устройства. Хората в наши дни са привикнали непрекъснато да ревизират своята поща и обществени профили, само че това отвлича от страниците и стопира потока на мисълта.

 Четете печатни книги, в случай че е допустимо. Много изследвания демонстрират, че четенето на хартия води до по-добро схващане и запаметяване на текста. Важните четива е по-добре да се четат в печатен формат, до момента в който четците са по-подходящи за четива, които са напълно за наслаждение. Разбира се, по-важно е да четете, в сравнение с тъкмо в какъв формат за книгите.

 Подчертавайте. Подчертавайте изречения и фрази, които ви впечатляват. Този акт ви кара да прекарате повече време върху тях, да ги запаметите и в цялостна степен да осъзнаете тяхното значение. Ако желаете да бъдете първокачествен четец, комбинирайте молива и книгата. Така можете да отворите творбата след 10 години и да видите какво тъкмо ви е впечатлило у него.

 Водете си бележки. Важно е освен посланието на създателя, само че и вашите лични разсъждения. Бъдете дейни, като си водите бележки. Така водите един самобитен разговор с създателя и възприемате наличието на творбата оптимално.

 Препрочитайте. Да, препрочитането изисква време. Но стимулирането на мозъка и мисленето имат доста повече позитиви в съпоставяне със скоростното четене. Ако попаднете на книга, която ви впечатлява, отделете време, с цел да я препрочетете – незабавно след довеждане докрай или след време. Така ще бъдете сигурни, че не сте изпуснали нищо значимо.

 Четете на глас. Четенето на глас ангажира мощно паметта. Ако желаете да запомните обособени пасажи, прочитайте ги на глас. Изследване, оповестено в psychologytoday.com, демонстрира, че изговарянето на думи ни оказва помощ да ги запомним по-добре. Освен това, четенето на глас не ви разрешава да прескачате пасажи – присъщ табиет на актуалния човек, добит от работата с цифрови устройства.

Инфо: www.highviewart.com

Източник: uchiteli.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР