Убийство в гръб на двама цивилни украинци по време на

...
Убийство в гръб на двама цивилни украинци по време на
Коментари Харесай

Те са екзекутори. Кадри показват как руски войници застрелват цивилни украинци в гръб

Убийство в тил на двама цивилни украинци по време на съветската офанзива против Киев е снимано от камери за видеонаблюдение. Кадрите бяха са публикувани от CNN и BBC, а действието към този момент се проверява от прокуратурата в Украйна като хипотетично военно закононарушение. 

68-годишният охранител Леонид Олексийович Пляц и неговият шеф са застреляни от тежко въоръжени съветски бойци. Това се е случило на 16 март, когато Русия все още водеше яростни сражения около Киев - преди да се отдръпна от района.

На фрагментите се вижда по какъв начин съветски войници пристигат с откраднат микробус, обозначен със знака V, употребен от съветските сили. Те носят военни униформи и оръжия. Опитват се да влязат в бизнес обект, намиращ се в украинската столица. Първоначално стрелят по бравите на постройката и разрушават външните стъкла.

В един миг притежателят на парцела се появява и доближава бойците с вдигнати ръце. Те го стопират и го претърсват за оръжие. След това идва и охранителят, който също бива тестван. Помежду им се организира някакъв диалог. Кадрите са без тон, само че мъжете наподобяват спокойни.

Украинците се обръщат, а бойците сякаш си потеглят. Внезапно обаче те се обръщат, приклекват и застрелват двамата мъже няколко пъти - в гърба.

Russian Soldiers Caught On Camera Shooting Ukrainian Civilians In The Back!

When Leonid Pliats and his boss were shot in the back by Russian soldiers, the killing was captured on CCTV cameras in clear and terrible detail. The footage, which was obtained by the BBC, is now bein
— Oppressed Dynasty Ent (@ODynastyEnt)
Единият от украинците умира на място, само че вторият - Леонид Пляц, съумява да се изправи на крайници. Той даже пристяга с колан  бедрото си, с цел да понижи загубата на кръв, и се добира до работната си кабинка, откъдето се обажда за помощ по телефона. 

Васил Подлевски беседва с Пляц два пъти през този ден. Той си спомня, че приятелят му е споделил по какъв начин бойците настояват, че не убиват цивилни, след което са стреляли.

" Попитах го: Можеш ли най-малко да се превържеш? И той ми сподели: Вася, колкото да допълзях до тук. Всичко ме боли толкоз доста. Чувствам се доста зле ", спомня си Васил. " Така че му споделих да се държи там и се обадих на териториалната защита ".

Мъжете, на които Васил се обажда за помощ, не са професионални бойци. Преди войната Саша и Костя работят като продавачи на климатици, само че в този момент са бойци доброволци. Когато получават сигнала за ранения Леонид Пляц, на тях им се постанова да пресекат рисковата автомагистрала E40 в опит да го спасят. И до днес на тъкмо тази автомагистрала могат да се видят изгорели остатъци от съветски танкове.

Докато 68-годишният охранител лежи прострелян и оцапан с кръв на земята, съветските бойци към момента са на мястото. На записите от камерите за видеонаблюдение се вижда по какъв начин руснаците си пробиват път към стаите, крадат колела, нахлуват в кабинета на шефа - пият от уискито и ровят из шкафовете.

When Leonid Pliats & his boss were shot in the back by Russian soldiers, it was captured on CCTV cameras in clear & terrible detail. The footage now investigated by Ukrainian prosecutors as a war crime.
Roads into Kyiv were a battlefield where Leonid worked as a security guard.
— Rita Rosenfeld (@rheytah)
Тъй като са превъзхождани по брой и са едва въоръжени, Саша и Костя да принудени да чакат, въпреки да знаят, че Леонид умира. 

" Говорихме с него по телефона, опитахме се да го успокоим. Казахме му, че всичко е наред. Всичко ще бъде наред. Ще оцелееш ", казва Саша пред BBC. " Казахме му, че сме на път. Може би това му е помогнало. Може би. Но когато стигнахме, той беше мъртъв, за жалост. "

Дори когато прибират телата на двамата мъже, доброволците е трябвало да се прикриват, защото около тях е минавал съветски танк. 

Срещу руснаците, направили убийствата, има задоволително доказателства за осъществени закононарушения. На фрагментите се вижда и лицето на един от убийците. Украинската прокуратура удостовери, че сега проверява убийството на Леонид и неговия сътрудник, като допустимо военно закононарушение. Това е един от над 10 000 регистрирани случая. Откритата пукотевица против цивилни опонира на откритите правила за водене на война, които не разрешават набези против елементарни жители. Все още няма коментар от страна на съветското министерство на защитата.

Дъщерята на Леонид - Юлия споделя, че не понася да гледа фрагментите от деня на гибелта на татко си, само че ги е запазила, с цел да ги покаже някой ден на децата си - с цел да не не помнят дейностите на съветските нашественици.

" Те са екзекутори. Ужасно е, тъй като татко ми беше граждански, беше на 68-годишен кротичък невъоръжен човек ", споделя Юлия пред CNN.

Юлия сега е в чужбина и още не е съумяла да да погребе татко си поради войната в страната. Тя се надява някой ден виновните да бъдат съдени. Засега иска хората да знаят какво се е случило с татко ѝ и бруталното насилие да спре.

„ Не съм толкоз ядосана, колкото съм изпълнена с тъга и боязън. Тези проклети руснаци са извън надзор. Страхувам се какво могат да създадат по-нататък “, споделя Юлия.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР