Убеден съм, че в конструктивната среща с приятелска България по

...
Убеден съм, че в конструктивната среща с приятелска България по
Коментари Харесай

Македонски министър: Договорът с България е един и двете страни трябва да го спазват

" Убеден съм, че в градивната среща с другарска България по другарски метод ще бъдат решени всички въпроси и България ще остане наш огромен покровител за европейска и евроатлантическа ". Това разгласи първият вицепремиер и министър за политическата система и връзките сред общностите Артан Груби, представен от БГНЕС.
„ Договорът е един – този, който е подписан и утвърден в нашия парламент. Смятам, че двете страни би трябвало да се придържат към контракта, да го ползват и да намерим общ език по всички тематики, които се съдържат в този контракт. Няма нови документи, няма нови условия, няма нови неща на масата или под масата, които би трябвало да бъдат обсъждани ”, съобщи вицепремиерът. 
 Frankfurter Allgemeine Zeitung: За македонците договарянията с Европейски Съюз може да завършат, преди да са почнали Frankfurter Allgemeine Zeitung: За македонците договарянията с Европейски Съюз може да завършат, преди да са почнали
През март тази година страните членки на Европейския съюз (EС) се съгласиха да стартират присъединителни договаряния с Албания и Северна М...
Груби отхвърли България да е упорствала за нови промени в конституцията. " Официално не е постъпило никакво предложение, нито има някаква концепция. Официално съществува единствено договорът за добросъседство с Република България ", съобщи той. Комисиите работят по съгласуването на позициите по съответните точки от контракта. 
Артан Груби отхвърли да има условия или нужда за смяна на конституцията на Македония. " Убеден съм, че в духа на добросъседството и съпредседателството на Берлинския развой сред София и Скопие ще бъдат преодолени и тези въпроси и ще намерим общ език да стартираме с първата междуправителствена конференция в края на декември тази година по време на немското председателство на Съвета на Европейски Съюз ”, съобщи Груби.
На въпрос дали съществува заплаха за македонския език, вицепремиерът сподели, че съгласно него няма никакъв риск. Той изрази убеденост, че България ще остане " нашият максимален покровител по пътя ни към Европейски Съюз ”. Той акцентира, че би трябвало да се откри общ език и всички общи исторически моменти да бъдат празнувани взаимно. " В това няма нищо неприятно. Много международни персони биват почитани от няколко страни, даже в международен мащаб, тъй че историческите персони, които ни сближават като страни дават опция да ги честваме дружно ”, сподели Груби.
По отношение на въпроса за Гоце Делчев вицепремиерът съобщи, че всичко е преодолимо и решимо и може да бъде реализирано в дух на добросъседство. Той напомни, че първият контракт, подписан сред София и Скопие на Илинден сред министър председателите Борисов и Заев и духът на добросъседство в действителност " ни донесе шанс, тъй като взехме решение и въпроса с името ”. Беше подписан Преспанският контракт, по-късно бяха гласувани промени в конституцията, Македония стана член на НАТО, получи решение за договаряния за участие в Европейски Съюз.
 Известно съветско издание атакува България: Според българите македонци няма Известно съветско издание атакува България: Според българите македонци няма
В очакване на договарянията за присъединението на Северна Македония към Европейски Съюз, българските управляващи взеха решение да обяснят на Европа, че македонск...
" Имайки поради всички тези взаимни отстъпки, считам, че жителите на нашата страна безусловно заслужиха да стартират договарянията за участие в Европейски Съюз и да станат колкото е допустимо по-скоро и членове на Европейски Съюз. Нашите жители не заслужават повече спънки и няма потребност от повече взаимни отстъпки ”, счита Груби. Според него, тематиките, които сближават България и Македония са доста повече от тези, които ги разделят.
По отношение решението на София 24 май да бъде преименуван в Ден на българските просветители, вицепремиерът акцентира, че избира да се върви напред, а не да се гледа обратно. " Историята не би трябвало да бъде спънка за нашето бъдеще ", съобщи той. „ Мисля, че може да се откри общ език, че всеки въпрос може са бъде решен чрез разговор, съгласие и почтено отношение от двете страни. Убеден съм, че ще реализираме това с нашите другари в България ”, съобщи вицепремиерът Артан Груби.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР