UAnimals е организация, която се занимава с издирването и евакуирането

...
UAnimals е организация, която се занимава с издирването и евакуирането
Коментари Харесай

Петя Петрова, която евакуира безмълвните жертви на войната

UAnimals е организация, която се занимава с издирването и евакуирането на животни от военните зони. Украинските военни се грижат за животните и се стараят да ги предпазят. Спасяването на животни оказва помощ и на хората, като им разрешава да изоставен рисковите райони. Войната има унищожителен резултат върху екосистемата и е опасност за биоразнообразието. UAnimals е организация, която се занимава с издирването и евакуирането на животни от военните зони. Украинските военни се грижат за животните и се стараят да ги предпазят. Спасяването на животни оказва помощ и на хората, като им разрешава да изоставен рисковите райони. Войната има унищожителен резултат върху екосистемата и е опасност за биоразнообразието.
" Те нямаха избор " е надписът, гравиран върху в лондонския Хайд парк, повдигнат в памет на животните, починали във войните, водени от британците и техните съдружници през ХХ век. Изобразява няколко типа животни, употребени от войските за транспорт, връзка, търсене на мини и ранени бойци, или за живи бомби - мулета, коне, слонове, кучета, гълъби и други. Паметникът е впечатляващ израз на човечност, на която обществото ни към момента се учи.

Вдъхновяваща е и отдадеността, с която доста хора избират да заминат за Украйна още в първите месеци от нашествието през 2022 година Десетки хиляди хора от целия свят се притекоха на помощ на украинците, като доброволци по разнообразни посоки. Част от тях са българи.
Реклама
Един от тези доброволци е Петя Петрова. Тя е родена в Габрово, само че израства в Пазарджик, а от 18-годишна живее в Германия. Обучението ѝ по Близкоизточни науки и Международно развиване я води в Близкия изток, където за първи път се сблъсква от близко с военни спорове.

Ден след началото на съветската инвазия в Украйна, на 25 февруари 2022 година, тя отпътува като first responder за полско-украинската граница в качеството си на доброволка от името на PETA Германия, филиала на една от най-големите организации за отбрана на правата на животните в международен мащаб. В средата на април организацията взема решение да приключи избавителната си акция и изтегля хората си от Украйна, само че Петя се разделя с работодателите си и няколко седмици по-късно взима решение да се върне. Сама.

През юли 2022 година получава предложение да стане част от екипа на украинското филантропично придвижване. Оттогава работи с тях, а работата ѝ се показва в това да изтегля животни от зоните на дейни бойни дейности. Установява се в Киев, където обитава и до момента .
Доброволческата работа от вътрешната страна
Когато е на задача за евакуация на животни (дребни по мярка и най-вече домашни бозайници), Петя поема случаите сама. В началото, когато отпътува, не е деен водач и големите дистанции, които се постанова да изминава, я стряскат, само че към този момент с над 100 000 километра и близо 1500 евакуирани животни зад тила си, споделя, че към 1000 изминати километра на ден е просто един елементарен ден в Украйна .
Автомобилът Вова, с който Петя изтегля животни, на задача в Купянск. Реклама
Заради огромните дистанции и сложността на обстановката организацията прави по две евакуации на седмица. Петя отива на задачи сама, с цел да има повече място, само че и тъй като мъчно намира хора, с които да се напасне. " Това са доста дълги пътувания, в които би трябвало да имаш безусловно доверие на индивида до теб. Има много доброволци, които идват на боен туризъм, без да имат същинска визия с какво могат да бъдат потребни. Не се замислят, че ние в действителност сме там, с цел да създадем нещо съответно. "

Петя няма почивни дни, нито закрепено работно време. Сигналите за помощ до екипа на UAnimals идват най-вече от конфликтните зони в региона на Донецк, Харков и Херсон.
Евакуациите и военните
Евакуацията на животни по подадени сигнали от военни е много честа процедура. За Олга Чевганюк, COO и съосновател на UAnimals, това са най-вдъхновяващите истории: " Те се намират в най-тежките военни зони в страната, само че въпреки всичко намират време да прибират животни и да се грижат на място за ранените, или да ни се обадят за помощ. И когато нашите хора се приближат - военните доставят животните отвън зоната, в която не се позволяват цивилни. "
Петя с бойците Саша и Саша и кучето, което изтегля с тяхна помощ.
" Военните са групата, която избавя най-вече животни. Купуват им гранули, изпращат ги с обичаните им купички. Привързват се към тях и е доста трогателна панорама, когато видиш боец, въоръжен до зъби, да носи две котки, плачейки, тъй като би трябвало да ми ги съобщи, а не му се желае ", споделя Петя Петрова. Впечатлена е от отношението на множеството военни към животните и има своето пояснение за тяхната мощна отдаденост: " Те имат подтик да пазят, а животните са група от по-слаби, които те могат в действителност да спасят. Защото доста постоянно, за жалост, каквото и да прави украинската войска, фронтът е доста тежък и не всеки път можеш да спасиш цивилните. Затова ние се стараем да поддържаме контакт и да им споделяме какво се е случило с тези животни, тъй като за тях това е доста значимо и поддържа духа им по време на задача . "
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР