У нас няма единен регистър за състоянието на автомобилите, а държавата не

...
У нас няма единен регистър за
състоянието на автомобилите, а държавата
не
Коментари Харесай

ААП предлага онлайн регистрации в КАТ и скрапинг програма за подмяна на старите автомобили в България

У нас няма обединен указател за състоянието на колите, а държавата не подкрепя закупуването на екологични превозни средства

Единен указател за колите в България, държавна скрапинг стратегия, която да подкрепи закупуването на екологични транспортни средства и онлайн регистрация на новите коли в КАТ - това са единствено част от предложенията на ААП (Асоциацията на автомобилните производители и техните оторизирани представители в България), които бяха представени по време на онлайн пресконференция.

Според представители на асоциацията възможността да се подават заявки за регистрация в КАТ онлайн е една от важните стъпки, които би трябвало да бъдат предприети, предвид на епидемиологичната обстановка у нас. ААП изяви и готовност да спомага на Пътна полиция за стартиране на онлайн регистрациите на нови коли, като по този метод се цели намаляването на опашките в КАТ с до 15%, колкото е и броят на регистрациите на нови коли в общия брой регистрации.

„ Електронната услуга ще се прави с помощта на електронен документ на автомобила, публикуван от производителя. Тези документи се подават към европейска организация, наречена EUCARIS. На базата на подаван от нас VIN номер на автомобила, от Пътна полиция ще могат да теглят този документ и по този начин по електронен път да се извършва регистрацията. Очакваме процесът да стартира през идната година. ", заявиха по време на пресконферецията от ААП.

„ Едва ли някой ще се изненада, в случай че кажем, че България разполага с най-стария автопарк в Европа. По публични данни в края на 2019г. междинната възраст на автомобилите, които се движат по нашите пътища, е над 18 години. Новите леки коли, тези които са на до 5 години са единствено 6%, а тези до 10 година - под 7%. За страдание над 70% са автомобилите, които са над 15-годишни. И ако тази възраст при хората е тийнейджърска, при колите си е направо старческа. За страдание, през последната година броят на автомобилите над 20 години в автопарка на България се е увеличил с над 136 000, до момента в който тези до 5 години е намалял с 2500 броя.* Пак никой няма да се изненада, в случай че кажем, че пътищата ни не са от най-хубавите, маркировка нормално липсва, а и самите ние не сме от най-дисциплинираните шофьори. Но сигурно у нас не отчитаме задоволително ясно категоричният факт, че и положението на автомобилния парк е един от фундаментите на пътната безопасност. Връзката сред възрастта на автомобилите и тяхната сигурност и надеждност от дълго време е задълбочено изследвана и неведнъж потвърдена в световен мащаб. Това, че караме стари коли, в неприятно техническо положение, без да са оборудвани със модерни технологии за сигурност, директно води и до високата смъртност при пътни катастрофи. През 2018г. в 6 684 тежки произшествия са починали 611 и са ранени 8 466 участници в придвижването. През 2019г. техният брой се усилва - тежките произшествия са 6 730, с 628 починали и 8 499 ранени. "Евростат " регистрира, че България е страната с най-вече жертви при пътни катастрофи в Европейски Съюз за 2018г. - 89 на 1 млн. души население ”**.

Състоянието на автомобилния парк ни подрежда и на едно от първите места в класациите на Европейски Съюз за замърсяване на въздуха с фини прахови частици. За всички нас е ясно, че една от главните причини за попадането на България в негативните статистики е извънредно остарелият автомобилен парк. Но още по-важно е, че той директно и индиректно заплашва нашето здраве. На процедура за последните 30 години не са предприемани съвсем никакви мерки на държавно равнище за стабилно, екологично и софтуерно развиване на транспортния бранш.
За възобновяване на автомобилния парк и за намаляване на отрицателните последствия от остарелите, несигурни и спомагащи за замърсяването на въздуха коли, ние предлагаме основаване на постоянна държавна стратегия за бракуване (скрапинг) на остарели коли от всички категории и класове.

„ Програмата ще насърчи замяната на част от неефективните, необорудваните със съвременни системи за дейна и пасивна безопасност, мощно замърсяващи превозни средства с нови коли. Освен всички положителни резултати, които изброихме до момента, тази стратегия ще подкрепи и фирмите от сектора в този труден конкретен миг и ще стимулира автомобилния пазар за превъзмогване на последиците от COVID-19. Защото пандемията оказа доста отрицателно икономическо и финансово влияние върху автомобилната промишленост, в това число и на българските компании, работещи в сектора. От началото на кризата намалението на оборота от активността на членовете на ААП е близо 35 %. Проучването на въведените в европейските страни (22 от 28!!) сходни стратегии с икономически стимули за увеличение на пазарното търсене на нови коли е подобрило значително положението на автопарка в тези страни, понижило е броя на пътните инциденти и е подобрило чистотата на въздуха. ", съобщи Храбрин Иванчев, председател на ААП.

Предлаганата скрапинг стратегия е с няколко съществени детайла:
Всеки жител в България, който предаде за бракуване/разкомплектоване употребяван регистриран автомобил с първа регистрация преди 01 Януари 2005 г. или с екологична категория от „ Евро 1 ” до „ Евро 3 ” (над 15 год. възраст) да получи бонус при закупуване на фабрично нов автомобил, от категория М1 и N1, без ограничения в сегментите.
Бюджет за Програмата: 50 350 000 лева

Направените планове демонстрират, че програмата освен ще стимулира обновяването на автомобилния парк и ще ограничи отрицателните трендове, само че ще има позитивен резултат и за държавния бюджет на страната. Сумата и броят на автомобилите е избран на база 15% от прогнозния брой продавани нови автомобили за съответната година. Това означава, че ще могат да бъдат изтеглени над 9 000 автомобила на възраст над 15години. В това време ще бъдат закупени същия брой нови коли, отговарящи на най-високите условия за екологичност и сигурност в Европа.

Предлаганата дотация за закупуване на фабрично нов автомобил е диференцирана, както следва:
- електрически BEV – 10 000 лева.;
- коли с хибридно/плъгин хибрид задвижване HEV/PHEV – 7 500 лева.;
- с екологична категория „ Евро 6d ” – 5 000 лв.

При примерна цена за новозакупен автомобил по програмата в размер на 35 000 лв. с Данък добавена стойност, предстоящите приходи в държавния бюджет за същия интервал ще се увеличат от импортирано Данък добавена стойност, корпоративен данък и налог дял, годишния данък „ транспортно средство ” и от винетни стикери със сумата от над 70 000 000 лева ", заявяват още от ААП.

„ Наш приоритет е и основаването на единен регистър за колите в България. ААП направи предложение в плана на нов Закон за придвижване по пътищата да бъде регламентиран неговата функционалност. Подобен указател е изработен в много европейски страни, като в него се вписват всички ППС при първоначалния преглед и регистрация. В процеса на ползване му, всеки, който има допир с превозното средство, следва да отбелязва извършените действия – поправки, застрахователни събития, технически прегледи и така нататък В електронното досие на всеки коли ще има цялостна база данни относно техническата редовност на ППС, вкл. и показанията на километража. От тази база данни всички компании, които си взаимодействат с автомобилния отрасъл, ще могат да черпят достоверна и сигурна информация, както и потребителите ще могат да създадат информация за даден автомобил, преди да го купят срещу минимална такса. Нашият апел е да започнем да управляваме процесите, свързани с автопарка на България. Стартирайки с контрола на вноса на употребявани коли - да се знае какви коли идват, че са технически изправни и не замърсяват прекомерно околната среда. ", съобщи по време на пресконференцията Храбрин Иванчев.

От ААП споделиха и детайлности за предстоящото осъществяване на дългоочаквания автосалон 2021-а, както и за изложенията за товарни коли и мотоциклети, които насърчават навлизането на новите технологии при задвижването, сигурността и екологичността.

"Очакваме при нормализиране на обстановката и анулация на извънредното епидемиологично състояние, провеждането на „ Мото Експо 2021 ” през м.Март, „ Трък Експо 2021 ” през м.Юни и най-очакваното „ Автомобилен салон София 2021 ” през м.Октомври 2021 година.

Източник: www.aap.bg

Забележка: * Източник на данните – Министерство на вътрешните работи - https://data.egov.bg/data?category%5B0%5D=5
** Източник на данните – ЕВРОСТАТ и Европейска комисия –
https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/bg/qanda_20_1004
https://ec.europa.eu/transport/media/news/2020-06-11-road-safety-statistics-2019_en
Източник: auto-press.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР